Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Chystám se ke koupi prvního notebooku...  (Přečteno 8491 krát)

fastsnail

• Aktivní člen
  • *
Chystám se ke koupi prvního notebooku...
« kdy: 09 Listopadu 2006, 19:23:10 »
Rád bych před koupí notebooku slyšel pár rad od zkušených uživatelů.

požadavky: cena do 35 000 Kč s DPH, core 2 duo procesor (ale pokud mě přesvědčíte, že to není to pravé, tak na tom tolik netrvám), displej 14" až 15,4" (radši větší, kvůli klávesnici) s rozlišením větším než XGA, pevný disk malý a rychlý (nebude to žádné zálohovací centrum, data mám raději na CD a DVD), co nejhorší grafickou kartu - nějakou integrovanou Intel, klávesnici na které se dá psát všemi deseti (nejde mi o nějaký velký/malý enter/shift atd. - takové věci co se většinou řeší mě vůbec nezajímají), konstrukce aby vydržela nějakých 7 let (přenášet ho budu v ruksaku, pracovat bude hlavně na stole, ne na kolenou ve vlaku), chci aby byl opravdu kvalitní - bez problémů se zahříváním atd., samozřejmě kompatibilní s Linuxem.

1. Zatím se mi zdá, že přijatelná je pouze Toshiba, možná nějaký Thinkpad. Ale netuším jak je to s podporou Toshib v ČR, připadá mi, že tahle značka není u nás vůbec rozšířená a nechápu důvod. Také nevím jak je na tom s Linuxem.
2. Nevím kde mám nakupovat - v kamenných obchodech jsou notebooky o hodně dražší než na internetu - jaké máte zkušenosti s nákupem online?

Všechno co jsem napsal si nechám rád vyvrátit a ve všem poradit, díky moc.
ARCH Linux na desktopu:
Chieftec LBX-02B-B-B-400W, Asus P5B-VM, Intel Core2Duo 6320, 2x512MB Geil, 250GB Seagate, nVidia 7300GS, Samsung 225BW (22" 1680x1050)
 UBUNTU Studio 8.04 (HH) na notebooku: Lenovo ThinkPad R61; 15,4" WSXGA+ (1680x1050); nVidia Quadro NVS 140M

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #1 kdy: 09 Listopadu 2006, 20:00:41 »
Nechci rýpat, ale z celého tohoto textu se ubuntu (a to pouze částečně) týká jediná věta (ta o kompatibilitě s linuxem), domnívám se, že by pro váš dotaz bylo nějaké fórum specializující se na hardware, případně byste si mohl nějaký stroj vyhledat sám v nějakém internetovém obchodě, poté prohledat net ohledně kompatibility s linuxem a teprve potom tady vznést dotaz, jestli nemá někdo zkušenosti s tímto strojem pod ubuntu.

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #2 kdy: 09 Listopadu 2006, 21:24:57 »
35000 je na takovy notebook zbytecne moc. Chcete maly disk, pomalou grafiku, nechcete maly a lehky notebook.

FUJITSU-SIEMENS Amilo PRO V3505/ Core 2 Duo T5500/ 15.4" WXGA/ 1GB/ SATA 120GB 5.4k/ DVD±RW +DL/ BT/ WiFi/ XP Home - 28000,-
HP COMPAQ nx7400/ Core 2 Duo T5500/ 15.4" WXGA BV/ 512MB/ 80GB 5.4k/ DVD±RW +DL-RAM/ WiFi/ BT/ VOIP/ XP Pro - 28500,-
ASUS F3JC-AP024/ Core 2 Duo T5500/ 15.4" WXGA CS/ N7300/ 512MB/ SATA 80GB 5.4k/ DVD±RW +DL-RAM/ WiFi/ BT/ CAM/ Bez OS - 29000,-
ASUS A6JE-AP015/ Core 2 Duo T5500/ 15.4" WXGA CS/ AX1450/ 1GB/ 100GB 5.4k/ DVD±RW +DL/ WiFi/ BT2.0/ CAM/ Bez OS - 29500,-
ASUS A7F-7S006 / Core 2 Duo T5500 / 17" WXGA+ CS / 1GB / SATA 100GB 5.4k / DVD±RW +DL-RAM / WiFi / BT2.0 / CAM / A+D TV / Bez OS
- 30500,-

a asi milion dalsich typu. Zadne IBM/Lenovo s Core2Duo se mi nepodarilo najit. Osobne mam dobre zkusenosti se znackou ASUS, Fujitsu-Siemens, IBM/Lenovo. Horsi s HP, nejhorsi s Acer. S notebooky znacek Toshiba, Sony, Prestigio, Microstar nemam zkusenosti zadne.

Vlastnim Fujitsu Siemens v2045 (Pentium M 1.86GHz, 1GB RAM, 80GB HDD, ATI X300, 15.4', 2.85kg), pouzivam ho uz rok naprosto bez problemu. Predtim jsem mel ASUS (Pentium3 1GHz, 256MB RAM, 20GB HDD, vyroba 2001, obcas ho jeste pouziva manzelka, bez problemu). Jako druhy notebook mam ted objednany miniaturni dvanactipalcovy  IBM/Lenovo V100 (Core Duo T2400, 1GB RAM).

fastsnail

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 10 Listopadu 2006, 12:24:40 »
O takových značkách jako FSC nebo Asus jsem vůbec nepřemýšlel. Jsem ochoten zaplatit si za kvalitu provedení a dobré snesení s Linuxem i za cenu horšího hw. Ale je pravda,že toho o noteboocích moc nevím. Do Asusu bych asi nešel a ten FSC mi připadá hrozně levný (projeví se to na špatné konstrukci a klávesnici??).

Zkusím ho porovnat s těmi, o kterých jsem zatím uvažoval:

FSC AmiloPRO V3505/ T5500/ 2x 512 DDR2-667/ 120GB/ DVD±RW DL +R/ 2,5kg/ 15,4WXGA/ 4h/XPh - 27 159 (Cybex)
Toshiba Tecra A8-183/ T5500/ 512 DDR2-533/ 80GB/ DVD±RW/RAM DL/ 3kg/ 15,4WXGA/ 4h/XPp - 33 475 (CzechComputer)
IBM/Lenovo ThinkPad z61m/ T2300E/ 512 DDR2/ 80GB/ DVD±RW/RAM DL/ 3kg/ 15,4WXGA/ 3,7h/XPp - 30 952 (Cybex)

Ten FSC vede v ceně až moc, i když má jen XPh, což je výhoda oproti Toshibě nebo Lenovu. Viděl jsem jeho obrázky a nevypadá podle mě zrovna odolně, klávesnice je taky taková pochybná... O Toshibě píšou v Cybexu: Klávesnice odolná proti polití, ochrana pevného disku ve 3 osách, systém Shock Protection Design, odolná konstrukce,... a ThinkPad je asi jistota, co se týče zpracování, klávesnice, ale má zase jenom core duo.

Myslím, že rozhodne podpora Linuxu, ale na linuxlaptops tyto modely nejsou, a raději se spolehnu na Vaše konkrétní rady.
ARCH Linux na desktopu:
Chieftec LBX-02B-B-B-400W, Asus P5B-VM, Intel Core2Duo 6320, 2x512MB Geil, 250GB Seagate, nVidia 7300GS, Samsung 225BW (22" 1680x1050)
 UBUNTU Studio 8.04 (HH) na notebooku: Lenovo ThinkPad R61; 15,4" WSXGA+ (1680x1050); nVidia Quadro NVS 140M

Derek

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 10 Listopadu 2006, 12:46:24 »
ja bych IMHO koukal i na AMD platoformu - Turion nebo 64bitovy Sempron ma dobre vyreseny speed&temp managment, kdezto u Intelu s nim bejvaji problemy (C2D nevim, ale u CD a CS ano), zaroven se mi vic libi jejich cenova relace. Intel C2D je porad vicemene novinka a podle toho se za ni plati.
Stejne tak nevim proc zavrhovat Asus (je ted myslim dost vepredu v prodeji ntb u nas, a to opravnene) - treba uz jenom proto, ze jako jeden z mala vyrobcu nikomu nenuti OEM Widle, coz je v pripade jasny preference Linuxu naprosto zbytecna investice.

Jestli ma notebook vydrzet 7let, tak bych asi ale fakt volil Thinkpada, Toshibu nebo Della. Kazdopadne je ale takto dlouho zivotnost diskutabilni - testy ktery by ji proverily nejsou prilis prukazny a vse ukaze az cas.
Mame doma Fujitsu (jeste bez Siemensu) Lifebook C-6310 (vyroba tusim 97, bezi to na PII 233MHz a ma 64MB RAM) a presto, ze celkove konstrukce docela drzi, tak je tam par problemu - viko displaye ho prilis nechrani, takze jsou do displaye vylisovany nektere klavesy, display sam v nekterych mistech ma uz problem s podsvicenim, i kdyz zatim to neni nic co by omezovalo jeho vyuziti (psaci stroj, ucetnictvi, uloziste fotek).

Chtelo by to take urcite vice specifikovat pouziti - bude prevazovat prace na stole a prenaseni je jenom mezi praci a domovem nebo jste casto v terenu ci na sluzebnich cestach a notebook bude cestovat v jednom kuse ? Co provoz na baterie ? Potrebujete dlouhou vydrz, nebo staci prumer (2h) ?
A na co se bude pouzivat ? Chcete maly a pomaly disk, levnou grafiku - neni teda lepsi kouknout se do low-endu ci nizsiho mainstreamu (cena kolem 23k) a vzit neco odtamtud ?

Neni totiz lepsi koupit ted notebook za 20-25k, ktery vydrzi tri ctyri roky a az se zacne zadejchavat, tak koupit novy ? Jinak budete mit za sest let masinu, ktera v dobe nakupu stala jako poradna dovolena nebo rozumna ojetina, ale uz se ji bude smat i desktop z Tesca (to trochu prehanim, brat s rezervou :) )

LS

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 10 Listopadu 2006, 13:36:13 »
FSC na tom neni s kvalitou provedeni vubec spatne, tedy aspon ten kousek co mam ja. Klidne se muzete prijit podivat jak vypada po roce pouzivani. FSC i ASUS jsou na tom co do kvality dilenskeho zpracovani urcite lepe nez soucasne IBM/Lenovo (kdyz nepocitam radu X60, ktera je ale cenove uplne nekde jinde). Toshibu ma kolega a je s ni spokojeny (Satellite Pro U200-182).

fastsnail

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 10 Listopadu 2006, 17:01:16 »
Derek: AMD určitě není špatné, ale nenašel jsem žádný dobrý ntb s tímto procesorem, navíc se mi líbí intelovské řešení - chipset, procesor, integrovaná grafika a wifi v jednom. K tomu Asusu - četl jsem hodněkrát, že má velké problémy s Linuxem, a to i když se dodávají bez Windows. Použití jsem přece specifikoval, ještě tedy upřesním: Měla by to být náhrada stolního PC s možností přesunu (prosím neříkejte mi, že si mám koupit radši nové PC, ten notebook chci :-) ). Výdrž baterie - myslím, že dnes je průměr tak 3 až 4 hodiny a to mi stačí. Že chci malý a pomalý disk ?? Vůbec ne, na velikosti mi prostě nezáleží a chci aby byl rychlý jako blesk :-). Kdybych koupil 2 low-endy za 20-25k, tak to mám skoro 50 tisíc a k tomu ten první už skoro nepoužitelný. Když koupím kvalitní za 30k, tak ho za 3 roky můžu třeba dát mladšímu bráchovi a koupit si nový :-), navíc mi opravdu jde o dobrou a pohodlnou klávesnici (bez psaní všemi deseti bych se neobešel).

lukas.svoboda: Vím, že FSC nebo ASUS nejsou Acer, ale jsou určitě horší než třeba TP z61m (nebo si to opravdu nemyslíte?). A ten váš kolega s Toshibou, má na ní Linux?
ARCH Linux na desktopu:

fastsnail

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 10 Listopadu 2006, 17:14:31 »
Tak teď jsem narazil na něco co mi málem vyrazilo dech:
http://www.gesal.org/tecra/
Myslíte si, že bych k tomu mohl mít důvěru? Navíc vůbec netuším jak takový modul nainstalovat.
ARCH Linux na desktopu:

LS

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 10 Listopadu 2006, 17:14:52 »
Nevim, z61m jsem nikdy v ruce nemel. Na te Toshibe ma jen Windows :(

LS

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 10 Listopadu 2006, 17:16:42 »
K tomu modulu pro ACPI: doporucuji napsat autorovi a ziskat informaci, jaky konkretni typ notebooku ma on, co vsechno mu s tim funguje a co ne.

Vojtin

• Host
« Odpověď #10 kdy: 10 Listopadu 2006, 17:32:32 »
Citace: lukas.svoboda
K tomu modulu pro ACPI: doporucuji napsat autorovi a ziskat informaci, jaky konkretni typ notebooku ma on, co vsechno mu s tim funguje a co ne.
Mohl bych poprosit o napsání zkušeností s rozběháním linuxu na tom IBM/Lenovo 12", už nějaký čas pokukuju po menších NTB.

LS

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 10 Listopadu 2006, 19:44:10 »
Mel by mi dorazit pristi tyden, samozrejme tam hned hodim Ubuntu. Napisu jak to slo.

Vojtin

• Host
« Odpověď #12 kdy: 10 Listopadu 2006, 19:49:29 »
Mel by mi dorazit pristi tyden, samozrejme tam hned hodim Ubuntu. Napisu jak to slo.
diky

mipo

• Návštěvník
    • http://www.mipo.us
« Odpověď #13 kdy: 10 Listopadu 2006, 20:29:26 »
HP nx6125 M32 (Turion 64 1,8GH,z 1GB RAM, 60GB HDD, BT, WiFi, CD/DVD-RW) - naprostá spokojnosť. V Ubuntu funguje "všetko", iba WiFi ovládače sa musia inštalovať cez ndiswrapper a je s tým občas problém. BT vraj funguje hneď, ale mne nejak nejde. Neriešim, lebo ho zatiaľ nepotrebujem. A ešte nefunguje senzor na otlačok prstu, ale to mi tiež nechýba.
Trochu mi začína chýbať širokoúhla obrazovka, inak bez problému a vady.
MiPo - Zápisník - TV program - Kalos club
HP nx6125 AMD64 - Ubuntu 6.06 32bit

Vojtin

• Host
« Odpověď #15 kdy: 11 Listopadu 2006, 13:00:42 »
Tak jsem koukal, hledal nějaký reference na ten IBM/Lenovo 12" a zarazila mě výdrž cca 2hodiny, takže v reálu hodka a něco. Takže nepoužitelný, chjooo, kdy už budou dávat ty palivový články.

Derek

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 11 Listopadu 2006, 13:50:09 »
Citace: fastsnail
Derek: AMD určitě není špatné, ale nenašel jsem žádný dobrý ntb s tímto procesorem, navíc se mi líbí intelovské řešení - chipset, procesor, integrovaná grafika a wifi v jednom.
Ja jsem treba po AMD zacal hodne pokukovat po precteni tehle recenze -> http://www.cdr.cz/a/18430
K tomu Asusu - četl jsem hodněkrát, že má velké problémy s Linuxem, a to i když se dodávají bez Windows.
Ja nevim, zbezne jsem proletel tenhle thread -> http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=3229 a pojal dojem, ze Asus a Ubuntu jsou v pohode ...

Použití jsem přece specifikoval, ještě tedy upřesním: Měla by to být náhrada stolního PC s možností přesunu (prosím neříkejte mi, že si mám koupit radši nové PC, ten notebook chci :-) ). Výdrž baterie - myslím, že dnes je průměr tak 3 až 4 hodiny a to mi stačí. Že chci malý a pomalý disk ?? Vůbec ne, na velikosti mi prostě nezáleží a chci aby byl rychlý jako blesk :-).
S tim pomaly diskem se omlouvam, nejak se mi to prolnulo s grafkou :)
No a s tou vydrzi jsem fakt spis skepticky, tri hodiny vydrze jsou podle me spis ten lepsi prumer a za ctyri uz se bude "priplacet" - ale zase tolik testu a recenzi jsem neprocetl, takze zavery radsi nedelam :)

Kdybych koupil 2 low-endy za 20-25k, tak to mám skoro 50 tisíc a k tomu ten první už skoro nepoužitelný. Když koupím kvalitní za 30k, tak ho za 3 roky můžu třeba dát mladšímu bráchovi a koupit si nový :-), navíc mi opravdu jde o dobrou a pohodlnou klávesnici (bez psaní všemi deseti bych se neobešel).
Ja jsem prave mel na mysli nejaky rozumny lowend, zadny Acer.
Prave s tim, ze az prestane stacit Vam, tak muze byt stejne dobre postoupen nekomu, komu bude stacit. Tim spis mi prijde zbytecna ta investice - drazsi notebook ztrati za ty tri roky stejne tak polovinu ceny, takze proto rikam, radsi koupit levnejsi a potom driv upgradnout. (jsem zastancem toho sameho  i u desktopu, jenom pro ilustraci - lepsi koupit jednou za dva roky novy streva z mainstreamu (ci vyssiho mainstreamu) do dvaceti tisic, nez jednou za ctyri nejakej highend za padesat.

Me, s nicmoc prijmy, dneska moc zaujal letak Makra -> FSC Amilo Li1720, vyssi verze se 120GB HDD a 1GB RAM za 21k5 a to dokonce vcetne WXP Home (ktery se ale bohuzel u FSC vratit nedaji - viz http://cdr.cz/a/diskuze/8738).
 Tak jako tak mi to prijde jako velmi slusny stroj a to presto, ze se mi porad moc libi Asusy :)

LS

• Závislák
« Odpověď #17 kdy: 11 Listopadu 2006, 22:40:04 »
Citace: Vojtin
Tak jsem koukal, hledal nějaký reference na ten IBM/Lenovo 12" a zarazila mě výdrž cca 2hodiny, takže v reálu hodka a něco. Takže nepoužitelný, chjooo, kdy už budou dávat ty palivový články.
podle teto recenze vydrzi v realu tri hodiny
podle teto dokonce pres 4 hodiny
podle teto take 4 hodiny

Vojtin

• Host
« Odpověď #18 kdy: 12 Listopadu 2006, 10:18:42 »
Počkam si na tvoje měření :) Někde jsem čet, že jenom 1,5 někde na iDnes.

LS

• Závislák
« Odpověď #19 kdy: 23 Listopadu 2006, 16:30:20 »
Tak notebook dorazil az dneska, mam navic prime srovnani s 12" Fujitsu Siemens V3205, ktery mam take na par dnu k dispozici. Prvni dojem z Lenova je vyborny, konstrukce kvalitni, zhruba stejna jako u Fujitsu. Bohuzel Lenovo ma jen triclankovou baterii (2600mAh), se kterou vydrzi skutecne pouze necele dve hodiny. Vykonnejsi sesticlankova (5200mAh) stoji cca 4000Kc. Fujitsu-Siemens je vybaveny take triclanovou baterii ale s kapacitou 4400mAh, se kterou mi vydrzel pri bezne praci asi 2:40.

Srovnani Lenovo V100 (Core Duo T2400 1.83GHz, 1GB RAM, 100GB HDD) - FSC V3205 (Core 2 Duo T5500 1.6GHz, 1GB RAM, 120GB HDD)

vyhody Lenovo:
lepsi klavesnice (vetsi klavesy - celkove o 3cm sirsi, cca 2.5mm na klavesu, vetsi zdvih, podstatne prijemnejsi)
CZ/US popisky na klavesnici
lepsi touchpad, lepsi tlacitka touchpadu
ctecka otisku prstu
web kamera
o neco mensi (lehci) napajeci zdroj
trochu lepsi graficka karta (GMA 950, FSC ma (945)
vydech tepleho vzduchu dozadu (fujitsu vyfukuje doprava primo na ruku s mysi)
tichy chod, vetrak skoro neni slyset
wifi karta ma mechanicky vypinac
ctecka pametovych karet podporuje i XD (fotaky Olympus, Fuji)

vyhody Fujitsu:
o 20GB vetsi harddisk
lepsi zakladni akumulator
cca o 8000 nizsi cena
DVI vystup
jeden USB port navic (ma 4, lenovo 3)

Zaver: spojte tyhle dva notebooky a mate idealni kousek.

Jedinou vaznou nevyhodu Lenova vidim v akumulatoru, nakupem druhe baterie se to vyresi (plati to zamestnavatel ;)). U Fujitsu bych zase musel nechat vymenit klavesnici z CZ/SK verze na CZ/US, takze to vyjde na stejno. Ve vysledku jsem presvedceny ze jsem vybral dobre. Ubuntu a Gentoo budu instalovat v nejblizsich dnech, dam vedet jak to slo.

Vojtin

• Host
« Odpověď #20 kdy: 23 Listopadu 2006, 17:06:29 »
Děkuji, ale už jsem se rozhodl pro macbook http://www.apple.cz/cze/apple/hardware/macbook/macbook.html vyšel mi o něco líp co se týče hw než cokoli jiného od PC platformy. Ale i tak budu, asi nejen sám, rád za postřehy Linux+NTB.

LS

• Závislák
« Odpověď #21 kdy: 23 Listopadu 2006, 18:57:00 »
Jo, MacBooky vypadaji take super, za 40tisic se da poridit 13" s Core2Duo 2GHz, 1GB RAM, 80GB HDD. Da se na tom ale nainstalovat Ubuntu? Neni Ubuntu pro MAC urcene jen pro architekturu PowerPC?

Vojtin

• Host
« Odpověď #22 kdy: 23 Listopadu 2006, 19:00:36 »
Jo, MacBooky vypadaji take super, za 40tisic se da poridit 13" s Core2Duo 2GHz, 1GB RAM, 80GB HDD. Da se na tom ale nainstalovat Ubuntu? Neni Ubuntu pro MAC urcene jen pro architekturu PowerPC?
Zatim asi ne, ale mac je taky unix, takže časem určitě jo, navíc někde tady jsme řešili balíčky. http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=4794

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.