nazdar priatelia,
Žiadne návody a rady som nenašiel (ako spustiť VMware Player 3 pod Ubuntu Linux (Studio) 9.10) tak som pôvodne zinštalovaný "VMware-Player-3.0.1" odinštaloval a potom zinštaloval staršiu verziu "VMware Player ver.2.5.3".
Predtým vykonaný odporúčaný postup cez:
sudo apt-get install build-essential linux-headers-`uname -r`čo mi ale (samozrejme) vypísalo: build-essential is already the newest version. linux-headers-2.6.31-9-rt is already the newest version. 0 packages upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
Takže úspešne zinštalovaná staršia verzia player-a, no po spustení sa dialo to isté ako pri verzii 3. Nepodarilo sa štartnúť VMware servis (problém vo "Virtual Network Device", "Virtual machine communication interface" a "VMCI sockets".
No najzaujímavejšie, že keď som to (štart) zopakoval niekoľko krát dookola, zrazu to (VMware Player) nabehlo.
takže staršia verzia VMware Player-a (2.5.3) nabehne.
Dokonca sa podarilo aj pripojiť a štartnúť aj hotový virtuálny stroj (*.vmx).
Akurát, že v tejto staršej verzii nie je možne virtuálnu mašinu vytvoriť, na rozdiel od verzie 3, čo mi zatiaľ dosť chýba (a zdržuje v práci).
Nakoniec, vzhľadom k tomu, že som žiadne informácie a rady ako spojazdniť "VMware Player ver.3" (sa ku mne nedostali) vybodol som sa aj na celé VMware riešenie a zinštaloval si Sun-ovský "VirtualBox v.3.1.6" (predtým som s ním robil nejaké pokusy na stroji s WinXP a nebola to veľká sláva (na rozdiel od VMware Player-a), takže som na VirtualBox od Sun-u nemal príliš veľkú chuť).
Inštalácia prebehla nasledovne:
- do zdrojov SW so pridal riadok:
deb http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian karmic non-free- pridať Sun signaturu cez:
sudo apt-key add sun_vbox.asc- a nakoniec spustil inštaláciu:
sudo apt-get install virtualbox-3.1Jediný problém bol, že sa v menu "System Tools" neobjavila položka "Sun VirtualBox" hneď po inštalácii ale bolo potrebné urobiť nejaké "čachre" v MainMenu utilite.
Sun-ovský "VirtualBox" funguje, bez väčších problémov. Vytvorené zatiaľ dve virtuálne mašiny - KUbuntu 9.10 (s 512MB RAM) a Windows XP (len s 1GB RAM).
Ostané veci vo virtuáloch idú bez problémov problémov (sieť, myš, zdieľanie adresárov dokonca aj zvuk)