Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: /home -> /home nedaří se správně upravit fstab (vyřešeno)  (Přečteno 5122 krát)

dredata_zizalka

• Stálý člen
  • **
posledních 5 restartů mě donutilo založit nové téma.

Vychází z http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,42881.msg330436.html#msg330436 kde jsem tak trochu zůstala sama

úvodem:
mám nový disk, naformátovaný na ext3 jméno sdb1. Chci ho použít na /home, který teď momentálně sídlí na oddílu se systémem.

problém:
/home mám prekopírovaný na zmíněné sdb1
příkazem cp -rp /home /media/sdb1  (http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,12476.0.html)

příkazem gksudo gedit /etc/fstab otevřu soubor a doplním na konec

Kód: [Vybrat]
/dev/sdb1       /home               ext3    defaults,errors=remount-ro      0       1         mezery jsou dělané tabulátorem
nebo i když zadám
# /dev/sdb1
/dev/sdb1       /home               ext3    defaults,errors=remount-ro      0       1

a v terminálu pak
sudo  mount -a
nastane stejná věc - po restartu mi naběhne jakési základní ubuntu, plocha, ikony jsou fuč. Takže tam pomocí terminálu smažu to co jsem do souboru přidala. A dostanu se po restartu do původního vzhledu.

zkusila jsem v tom zákaldním ubuntu přejmenovat původní /home ale nepustilo mě to.. dokážu si představit spoustu důvodů proč
můj současný fungující fstab:
Citace
# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc            /proc           proc    defaults        0       0
# /dev/sda2
UUID=85869784-ce3b-4f50-a2dd-32927e4cc0a7 /               ext3    relatime,errors=remount-ro 0       1
# /dev/sda3
UUID=e65c188a-33c4-41e7-8dc9-10b21b157dc0 none            swap    sw              0       0
/dev/scd0       /media/cdrom0   udf,iso9660 user,noauto,exec,utf8 0       0
# /dev/sdb1
UUID=dfe6c384-044f-43b6-9455-a6f8678e5ce8   /media/sdb1   ext3   defaults   0   2

jistě tam píšu nějakou blbost...a proto to nejde.Nebo mu vadí, že tam mám dva /home Ale po celodenním pročítám fora a googlu jsme se opravdu zasekla.

Můžete mi prosím někdo polopaticky poradit, jak postupovat? Sama to mimo "ubuntu" neumím... ikdyž překopírování home jsem dělala v prostředí po Alt+ctr+F5

díky za jakoukoliv odpověď
« Poslední změna: 14 Března 2010, 09:37:37 od dredata_zizalka »

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Re: /home -> /home nedaří se správně upravit fstab
« Odpověď #1 kdy: 13 Března 2010, 19:48:45 »
Toto pripojenie zrusis ked vytvaras nove?
# /dev/sdb1
UUID=dfe6c384-044f-43b6-9455-a6f8678e5ce8   /media/sdb1   ext3   defaults   0   2
Dalej, tvoj home je vo formate /home/meno_uzivatela. Ak som to spravne pochopil tak ty to mas teraz pripojene/nakopirovane do /media/sdb1/home/meno_uzivatela?
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

dredata_zizalka

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 13 Března 2010, 20:07:43 »
nene to tam nechávám, aby se mi ten disk automaticky připojil... takže by tam měl být jen ten home?

ano mám /media/sdb1/home/zizalka
paradoxně se mi pořád ale vytváří složka /media/sdb1/zizalka

což moc nechápu...
takže moje úprava pak vypadá
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc            /proc           proc    defaults        0       0
# /dev/sda2
UUID=85869784-ce3b-4f50-a2dd-32927e4cc0a7 /               ext3    relatime,errors=remount-ro 0       1
# /dev/sda3
UUID=e65c188a-33c4-41e7-8dc9-10b21b157dc0 none            swap    sw              0       0
/dev/scd0       /media/cdrom0   udf,iso9660 user,noauto,exec,utf8 0       0
# /dev/sdb1
UUID=dfe6c384-044f-43b6-9455-a6f8678e5ce8   /media/sdb1   ext3   defaults   0   2
# /dev/sdb1
/dev/sdb1       /home               ext3    defaults,errors=remount-ro      0       1

odpověděla jsem vůbec?  :-[ té druhé otázce popravě moc nerozumím

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 13 Března 2010, 20:20:47 »
/media/sdb1/zizalka toto je tvoj novy uzivatelsky adresar (/home) vytvoreny systemom pri spusteny pc, preto lebo nenajde ten stary. Preto mas aj po starte vzdy default nastavenie.
Cize z /media/sdb1/home/zizalka prekopiruj subory a adresare(aj skryte) do /media/sdb1/zizalka a ked to bude chciet prepisovat subory tak mu to povol. POZOR pisem PREKOPIROVAT a nie presunut, cize ich kopiruj tak ze v tom povodnom ostanu. System je nastaveny tak ze ked v ramci jedneho disku pretiahnes subor do ineho adresara tak ho z povodneho zmaze co nechceme. Preto pri presune kurzorom drz stlaceny ctrl aby sa pri kurzore objavilo znamienko plus.
« Poslední změna: 13 Března 2010, 20:25:15 od TIBOR »
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

dredata_zizalka

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 13 Března 2010, 20:37:14 »
aha takže jestli tomu dobře rozumím.
/media/sdb1/zizalka se tu vytváří při spuštění sám protože nemůže najít ten starý. Přesto ho najde protože se mi načte původní nastavení.  ???

A jestli tomu dobře rozumím,
tak tím, že chci mít /home mimo systém, už nebude složka "home" ale jen "zizalka"?
teď mám /home/zizalka a v tomto případě má vzniknout jen /media/sdb1/zizalka?

chtěla bych se zeptat jestli je nutné to kopírování z /media/sdb1/home/zizalka do /media/sdb1/zizalka - je tam dost dat a trvalo mi to cca 2hodiny...
navíc původní home je stále na původním místě, takže s tímto "druhým" home na disku sdb1 můžu dělat co chci ne?

omlouvám se, jen se bojím že jsem to špatně špatně popsala :-[

ufaak

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 13 Března 2010, 20:45:16 »
hlavne bych z fstab odmazl (zakomentoval) ten radek kde mas nastaveno, ze se sdb1 pripojuje do /media/sdb1.
to je nesmysl. ten disk musi byt v fstab pouze jednou, na jednom radku!
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 13 Března 2010, 20:47:21 »
A jestli tomu dobře rozumím,
tak tím, že chci mít /home mimo systém, už nebude složka "home" ale jen "zizalka"?
teď mám /home/zizalka a v tomto případě má vzniknout jen /media/sdb1/zizalka?

Ked pripojis ten novy disk do /home tak sa ti to /media/sdb1/ bude v systeme tvarit ako /home a ty v nom vytvaras adresar /zizalka, cize vo vysledku sa vytvori /home/zizalka.
Kopirovat som to chcel preto aby ostala zaloha pre pripad ze sa nieco nepodari a bolo by skoda ak by si prisla o data. Hlavne si daj pozor odkial kam kopirujes aby si napriklad neprepisala subory v tej zalohe novo vytvorenymi. Inak na skusku nemusis kopirovat vsetko ale len systemove subory. To je v podstate to co je skryte a zacina sa bodkou pred suborom alebo adresarom. Tvoje GB dat mozu ostat v zalohe. Ovsem to budes musiet kopirovat rucne a vyberat co chces a co nie a nie tak ze len vsetko oznacis a pretiahnes s ctrl.
To co pise ufaak je pravda a planoval som to navrhnut ako posledne.
« Poslední změna: 13 Března 2010, 20:50:29 od TIBOR »

dredata_zizalka

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 13 Března 2010, 21:03:48 »
tak tu první část chápu.
Takže. Momentálně mám
/home (tam jsem předpokládám teď "nabootovaná"
/sdb1/home/zizalka
/sdb1/zizalka - tam jsem zkopírovala ty tečky, objevilo se tam pár chyb, asi 5, z toho 3 byly nějaké soubory k digitální televizi.

Takže... co teď mám tu 3x "zizalka"

podle mě stačilo mít /home (ten původní)
a kopii na sdb1/zizalka (která je momentálně "nekompletní", kompletní je /sdb1/home/zizalka

nebylo by tedy lepší sdb/zizalka smazat, vyjmout z sdb1/home/zizalka složku "zizalka" a vložit do /sdb1/?

pokud ne, jak tedy upravit fstab?

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 13 Března 2010, 21:09:32 »
Teraz by si mala upravit fstab takto
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc            /proc           proc    defaults        0       0
# /dev/sda2
UUID=85869784-ce3b-4f50-a2dd-32927e4cc0a7 /               ext3    relatime,errors=remount-ro 0       1
# /dev/sda3
UUID=e65c188a-33c4-41e7-8dc9-10b21b157dc0 none            swap    sw              0       0
/dev/scd0       /media/cdrom0   udf,iso9660 user,noauto,exec,utf8 0       0
# /dev/sdb1
#UUID=dfe6c384-044f-43b6-9455-a6f8678e5ce8   /media/sdb1   ext3   defaults   0   2
# /dev/sdb1
/dev/sdb1       /home               ext3    defaults,errors=remount-ro      0       1
Cim odpojis ten novy HDD z /media/sdb1 a ostane ti pripojeny iba v /home. Tym by sa ti mali zacat pouzivat tie nastavenia co so prave kopirovala.

dredata_zizalka

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 13 Března 2010, 21:18:41 »
aha, takže ten disk už nebude k nalezení pod /media?
ale bude prostě sdb1/zizalka (alias /home)

a když opravím to fstab tak jak píšeš

restartuju, naběhne mi to do nového sdb1/zizalka a co udělám s původní složkou /home? nebude se to "mlátit"? ono se to nějak opticky nahradí?

složku sdb1/home/zizalka předpokládám že ten zbytek pak jednoduše vyjmu a přesunu ho do sdb1/zizalka? a ty tečky, co už mám v sdb1/zizalka z sdb1/home/zizalka smažu?

a původní /home pak smažu?

chápu to dobře?  ::)

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 13 Března 2010, 21:24:06 »
Jj. Cize este si to nespravila. :)
Este uvazujem ze ked to tak spravis ci sa nezmeni pravo k suborom v tej zalohe na root lebo bude umiestneny v /home. Cize mam dojem ze sa budu musiet aj tak premiestnit.

dredata_zizalka

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #11 kdy: 13 Března 2010, 21:32:19 »
 ;D
tak to jsem tedy vůbec popobrala, omlouvám se...
nešlo by to trochu víc počeštit?  :-[

složka v sdb1 "zizalka" i "home" jsou nastaveny pro čtení i zápis pro zizalka
ztratila jsem se v tom, co mám kam přemístit  ;D

pro mou lepší orientaci prosím použij slova jako "původní home" "sdb1/home" "sdb1/zizalka"

btw čtu si to pořád dokola, trochu to asi chápu, myslíš jako až po restartu že se mi tam rozhází práva? nebo jsem zase mimo?  ::)  :-[

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #12 kdy: 13 Března 2010, 21:40:31 »
:) jj trocha sa to zamotava.
Cize mas zalohu v sdb1/home/zizalka svojich dat ktoru som chcel zachovat. Ovsem ked disk sdb1 pripojis vo fstab ako /home tak vsetky data mimo adresara zizalka(sdb1/zizalka) cize sdb1/home/zizalka(zalohovane, odkial si kopirovala tie adresare s bodkou) budu v adreari ktori patri vlastnikovy root a pravdepodobne prevezmu jeho prava.(nebudu patrit tebe)
Inak tu je prevod home popisany, snad to vysvetli lepsie(zrozumitelnejsie) ako ja
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=19815.0
« Poslední změna: 13 Března 2010, 21:44:20 od TIBOR »

dredata_zizalka

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #13 kdy: 13 Března 2010, 21:47:17 »
chápu ... asi  ;D
ten odkaz znám, nekončí to zrovna tak jak si představuji  :D

na druhou stranu jestli tomu rozumím.
tak já se v pohodě nabootuji po úpravě do sdb1/zizalka ale při bootu nepotřebuji do sdb1/home/zizalka . Ty data co tam mám, pak přeházím do sdb1/zizalka jako root

nezní to tak složitě ne?  ::)

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #14 kdy: 13 Března 2010, 21:51:53 »
Ano. Lenze take jednoduche to nebude pretoze ak tie data prekopirujes ako root tak budu mat prava ako root a ty ich budes moct iba citat. Cize budes musiet kazdemu takto prekopirovanemu suboru menit pravo citanie/zapis na zizalka. Cize bude na ich ikone zamok ako na tom lost+found co mas teraz v sdb1(aspon sa mi zda ze si spominala ze to tam mas)

Je to tazke. Nemam to kde skusat a nechcem si tiez rozhadzat system. :(
« Poslední změna: 13 Března 2010, 21:55:53 od TIBOR »

dredata_zizalka

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #15 kdy: 13 Března 2010, 21:58:31 »
aha,
na druhou stranu v nastavení oprávění je klikátko "aplikovat oprvánění na obsažné soubory" to by mělo problém vyřešit ne?

mimochodem  na disku se mi toho mezitím udělalo víc: .Trash-0 a .Trash-1000 můžu to smazat? ten první má u sebe ikonku "stop" a "nic nevidím" jestli mi rozumíš  ;D mám tam totiž takový smajlíky...

nevyřešilo by toto dilema prostě to o čem jsem mluvila z počátku?
zrušit složku /sdb1/zizalka a složku sdb1/home/zizalka vyjmout z "home" udělat z toho "sdb1/zizalka" ? kompletní home bude mít to správné oprvánění..

nebo ne? je opravdu výhodou mít ted jakoby 3x home? já jen, že mi to nedává smysl, čekala bych že 2x stačí  ;D

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #16 kdy: 13 Března 2010, 22:04:22 »
.Trash su kose a mozu sa zmazat.
Dilema by ten prvy postup vyriesil ale tym by si si zrusila zalohu a v pripade chyby by si mohla prist o data. Cize je to na tebe ci to risknes. Mimochodom mas pristup k netu v pripade ze by ti nenabehol system? :)

3x home je len kvoli zalohe tvojich dat. Ak to bude fungovat tak povodne home sa bude moct zmazat z livecd a nepotrebna zaloha tiez.
Nechcel by som ta svojou nepozornostou(chybou) pripravit o 75GB dat.
« Poslední změna: 13 Března 2010, 22:07:24 od TIBOR »

dredata_zizalka

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #17 kdy: 13 Března 2010, 22:07:51 »
jj, jsem pojištěná windows XP  ;)

jen pro mě (jsem detailista)... myslel jsi ten "druhý postup" že?

ten první postup by podle mě vyřešl vše jednodušeji a bez ztráty dat ne?
navíc data jsou stále schovaná ještě na disku sdaněco/home  ;)

tak co navrhuješ? přepsat soubor a co kde smazat či přesunout...nebo přepsat soubor, restart a pak dokončit dodělávky na sdb1?  ::)

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #18 kdy: 13 Března 2010, 22:18:42 »
Tak som sa prave v dalsom vlakne docital a overil ze do zaplneneho adresara sa neda pripojit dalsi disk tak ako to tvrdili v tom odkaze co som daval.
Cize co treba spravit
Treba vytvorit v systeme prazdny adresar /home do ktoreho sa potom pripoji ten na disku sdb1.
Tym padom treba premenovat ten co tam je teraz a je zaplneny.
Potom treba v fstab pripojit novy disk.

Co bude treba robit z livecd.

dredata_zizalka

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #19 kdy: 13 Března 2010, 22:24:01 »
 :o uh, před chvílou to bylo jednodušší

takže tam co mám teď /home mám vytvořit stejnou složku /home? to nepůjde ne? to musím tu původní přejmenovat...to půjde? nezhroutí se mi tu mezitím počítač?

navíc z cdlive jo? myslela jsem, že to je jen taková virtuální realita, tam asi moc se složkama hýbat nemůže ne?
asi budu potřebovat trochu polopatičtější návod, kde bych měla co psát či kopírovat  ???
celou akci v cd live? nestačilo by to v alt+ctrl+F5 ? nějakými chytrými příkazy?

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #20 kdy: 13 Března 2010, 22:32:24 »
Livecd je plnohodnotny system, len je na neprepisovatelnom mediu. Ovsem presuvat adresare a subory na inych diskoch moze.
Ano ked budes menit /home z uctu ktori tam je tak pravdepodobne spadne, preto to live cd. Ovsem co som cital tak v adresarovej strukture na livecd mas trochu zmatok.
Nechces zatial len zvacsit kapacitu jedneho adresara v home? Napriklad video a presunut par GB tam aby sa ti uvolnil terajsi home?

ufaak

• Závislák
« Odpověď #21 kdy: 13 Března 2010, 22:34:31 »
nabootuj z LiveCD, a prejmenuj adresar /home na /home_backup (napriklad, nebo treba na /dredatej_home :))
Pak jeste z toho livecd vytvor adresar /home (bude zatim prazdny)
a nakonec stale z livecd uprav soubor fstab tak, aby se sdb1 mountoval POUZE do /home, nikam jinam.
Dulezita vec jeste - na tom sdb nemuzes mit adresar home/zizala, ale jenom zizala. doufam ze mi rozumis. aby nedoslo k situaci, ze po zapnuti systemu bude existovat adresar /home/home/zizalka

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #22 kdy: 13 Března 2010, 22:36:45 »
Len pozor na to, ze si v predchadzajucom vlakne mylila co je v livecd adresarova struktura v ram a co na disku.
Mimochodom je tu niekde funkcny a overeny navod na prenesenie home na iny disk/oddiel?

dredata_zizalka

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #23 kdy: 13 Března 2010, 22:45:11 »
noo já tuhle ukládala nějakou soubor z gparted z cdlive, a v normálním ubuntu jsem ho pak nenašla, absolutně nikde...
já bych právě chtěla mít /home na jiném oddílu, potažmo teď disku
takhle bych zůstala tam kde jsem  :-[
navíc bych se to chtěla naučit a pochopit to  ::)

můj původní text
nechám si to nejspíš až na ráno, ale jak bych tedy měla postupovat? změnit název původního home? vytvořit vedle něj /home a pak přepsat ten soubor tak jak jsi zmiňoval, nebo nějak jinak? pak mě složka /home bude přesměrovávat na sdb1?
chápu to dobře?

Citace
Dulezita vec jeste - na tom sdb nemuzes mit adresar home/zizala, ale jenom zizala. doufam ze mi rozumis. aby nedoslo k situaci, ze po zapnuti systemu bude existovat adresar /home/home/zizalka
to chápu

co je v livecd adresarova struktura v ram a co na disku. ehm a co je co?  :-[

stale z livecd uprav soubor fstab tak, aby se sdb1 mountoval POUZE do /home, nikam jinam. jak ho k tomu přinutím?

to je práce, s ženskou co? ;D

ufaak

• Závislák
« Odpověď #24 kdy: 13 Března 2010, 22:51:53 »
kdyyz nabootujes z livecd, tak v nem muzes videt normalni adresarovou strukturu linuxu. ale pozor, ta se tyka jenom livecd a po rebootu to proste zmizi!

ale kdyz das Mista tak bys tam potom mela videt i pevny disky v tom pocitaci. Kdyz na nekterej kliknes, tak se "primountuje" nekam (mozna /media, mozna /mnt - uvidis)

no a kdyz timto zpusobem pripojis ten oddil, kde mas nainstalovany linux, tak v nem muzes libovolne manipulovat adresarema, a menit soubory.

Takze timto zpusobem zkus postupovat. Dobrou noc

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.