Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: jak nainstaluji k ubuntu widle?  (Přečteno 1586 krát)

radomy

• Návštěvník
jak nainstaluji k ubuntu widle?
« kdy: 14 Března 2010, 17:07:49 »
Ja vas zdravim,jsem total novacek a nainstaloval jsem na cisty HDD ubuntu.disk jsem podle navodu rozdelil a cekal jsem,ze po nainstalovani linuxu na vetsi zbytek HDD nahraji Widle.Je to podle mojich dosavadnich zkusenosti chore??? A vubec mi ubuntu nedetekuje kameru od MSI
starcam clip.kde v ubuntu pridam novy hardver,pokud ho nevidí??
Asi to bude se mnou težke.Dekuji

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
Re: jak nainstaluji k ubuntu widle?
« Odpověď #1 kdy: 14 Března 2010, 17:20:56 »
Je lepší nejdříve nainstalovat Win, pak Ubuntu. Pro nováčka určitě.

Na kameru doporučuji založit extra vlákno, a předtím se zkus podívat, jestli už to tu někdo nerozebíral, příp. na
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=30530.0
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

ok1dtm

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 14 Března 2010, 17:24:49 »
No máš pravdu je to trochu komplikovanější :) Podle mě máš tři možnosti:
- nejjednodušší je pokud tam nemáš cenná data nainstalovat jako první Windows a těm vyčlenit část disku. Potom teprve nainstalovat Ubuntu a to ti vytvoří zavaděč obou systémů.
- V Ubuntu nainstalovat Virualbox a do něho Windows. Tato volba je náročnější na používaný HW
- Pomocí Gparted vytvořit místo na NTFS na primární partition, nainstalovat Windows a upravit/updatovat Grub
Podle mě je první volba nejlepší a "nejrychlejší" pokud na disku nemáš důležitá data :)

brutus

• Aktivní člen
  • *
  • sudo do-release-upgrade
« Odpověď #3 kdy: 14 Března 2010, 18:01:14 »
Ak máš dosť voľného miesta je to jednoduché, ak nie musíš zmenšiť oddiel s ubuntu a potom tam vytvoriť druhý NTFS oddiel(ccez Gparted)...potom na ten oddiel nahodíš win a obnovíš GRUB(ubuntu wiki) a potom tam pridáš win(tiež je návod na wiki-Grub/Obnova) :D
Intel core 2 duo, NvidiaGeForce8600GTS, 4GB RAM, (Xubuntu 12.04, SliTaz)
Asus eeePC 1000 HE(Android 4.0.4 x86)

radomy

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 14 Března 2010, 18:56:59 »
brutovi  a vsem dekuji,ano mista mam dost,ale tim ze jsem total nikdo v ubuntu ,tak nemam absolutne šajnu,jak ty Widle tam dostanu.nejlepsi by bylo zrusit ubuntu,ale ani to mi proste nejde.
Takže to zhrnu,mam 160gb prostoru a ubuntu zabira 45 a swap 2GB.A nyni co dal.pokud zacit odznova,tak potom jak zrusim to ubuntu.Pc byl uplne čistý.dekuji

ok1dtm

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 14 Března 2010, 19:27:35 »
brutovi  a vsem dekuji,ano mista mam dost,ale tim ze jsem total nikdo v ubuntu ,tak nemam absolutne šajnu,jak ty Widle tam dostanu.nejlepsi by bylo zrusit ubuntu,ale ani to mi proste nejde.
Takže to zhrnu,mam 160gb prostoru a ubuntu zabira 45 a swap 2GB.A nyni co dal.pokud zacit odznova,tak potom jak zrusim to ubuntu.Pc byl uplne čistý.dekuji

Dej tam cd/dvd s Windows nabootuj z něho a smaž včechny oddíly. Hned potom vytvoř nový oddíl třeba 20GB a tam nainstaluj Windows. Oddíl se ti automaticky zformátuje na NTFS. Až budeš mít funkční Windows nainstaluj Ubuntu :)

brutus

• Aktivní člen
  • *
  • sudo do-release-upgrade
« Odpověď #6 kdy: 15 Března 2010, 14:31:26 »
Ak máš voľný priestor ubuntu nemusíš odstraňovať!!!
1-Vlož cd/dvd win., nabootuj z neho a na voľnom mieste(označené ako unallocated space) stlač "c" a vytvor novú blasť, tú potom sformátuj na fat32/ntfs
2-Vlož cd/dvd ubuntu, nabootuj z neho, a stlač "Alt+F2"- píš "gksu nautilus"-a enter--, potom choď cez otvoreného správcu súborov na "/media!!oddiel z ubuntu__ak nevies ktory, pootvaraj a pozri sa!!/boot/grub", tu otvor súbor menu.lst a piš donho na koniec win ...(ubuntu wiki-Grub/Obnova)
3-Obnov GRUB(ubuntu wiki-Grub/Obnova) !! nezabudni si v menu.lst dať krížik pred riadok "hiddemenu" a nastavit "timeout"

* Teraz by sa pri štarte malo zobraziť menu, kde si vyberieš Linux alebo widle
Intel core 2 duo, NvidiaGeForce8600GTS, 4GB RAM, (Xubuntu 12.04, SliTaz)
Asus eeePC 1000 HE(Android 4.0.4 x86)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.