Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Apache2 za natem - správné nastavení  (Přečteno 3858 krát)

jeso

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 30
Apache2 za natem - správné nastavení
« kdy: 14 Března 2010, 18:39:19 »
Zdravím.
Sice systém je debian 5.04, ale doufám, že to nebude větší problém.
Situace:
na počítači nainstalován apache2+php5+mysql5
v místní síti několik počítačů s windows i linuxem
sít připojená pomocí XAVI 7822r (adsl+router) přes adsl do internetu s pevnou IP
Na routeru jsem nastavil přesměrování portu 80 na ip 192.168.1.15 (server s debianem).

Pokud v místní síti zadám do prohlížeče adresu 192.168.1.15, na server se dostanu.
Pokud v internetu zadám do prohlížeče svoji veřejnou IP a admin port routeru, na router se dostanu.
Pokud zadám v internetu do prohlížeče svoji veřejnou IP s portem 80, připojení je odmítnuto.

A teď, co všechno nastavit aby apache připojení příjímal? (iptables, konfigurační soubory apache...)

Díky za jakoukoliv pomoc.
AMD X2 5600+ 64bit, 4086 Mb Adata, NVidia GeForce 9800GTX+, MSI K9N NeoV2
Ubuntu 10.04
---- Lidé se dělí do 10 skupin: prvních devět si myslí že je to vtip o číselných soustavách, ta desátá je normální. :-)

Martin - ViPEr*CZ*

Re: Apache2 za natem - správné nastavení
« Odpověď #1 kdy: 14 Března 2010, 18:45:12 »
Po nainstalování apache + připojení do sítě internet přes ten modem + port forwarding portu 80 na lokální IP serveru apache.
Toť vše podle mě... po zadání třeba do Firefoxu veřejné IP (tj. *.*.*.* + ENTER) a musím se dostat na apache. Nic ve stylu *.*.*.*:80 se nezadává.
IPtables defaultně má povolený port 80. Apache hned po instalaci naslouchá na portu 80. Takže holý port forwarding na danou IP sprovozní komunikaci.
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

jeso

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 30
Re: Apache2 za natem - správné nastavení
« Odpověď #2 kdy: 14 Března 2010, 18:52:57 »
To jsem si myslel také. To by mě zajímalo, kde je zakopaný pes.
AMD X2 5600+ 64bit, 4086 Mb Adata, NVidia GeForce 9800GTX+, MSI K9N NeoV2
Ubuntu 10.04
---- Lidé se dělí do 10 skupin: prvních devět si myslí že je to vtip o číselných soustavách, ta desátá je normální. :-)

Martin - ViPEr*CZ*

Re: Apache2 za natem - správné nastavení
« Odpověď #3 kdy: 14 Března 2010, 18:57:46 »
Schválně jestli nám to půjde... jestli sem hodíš tu veřejnou IP nebo do vzkazníku :)
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

Martin - ViPEr*CZ*

Re: Apache2 za natem - správné nastavení
« Odpověď #4 kdy: 14 Března 2010, 19:06:30 »
Tak opravdu... ping proběhne... ale ta adresa je mrtvá pro port 80. Prohlížeč mi napíše že nelze nalézt stránku. Podle mě to neforwarduje ;)
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

jeso

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 30
Re: Apache2 za natem - správné nastavení
« Odpověď #5 kdy: 14 Března 2010, 19:08:08 »
Nj, ale stejný postup forwardu jsem použil na nastavení uTorrentu, a vše funguje jak má. Zkusím přenastavit na nějaký jiný port.
AMD X2 5600+ 64bit, 4086 Mb Adata, NVidia GeForce 9800GTX+, MSI K9N NeoV2
Ubuntu 10.04
---- Lidé se dělí do 10 skupin: prvních devět si myslí že je to vtip o číselných soustavách, ta desátá je normální. :-)

Martin Kiklhorn

  • Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • ******
  • Příspěvků: 4807
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
Re: Apache2 za natem - správné nastavení
« Odpověď #6 kdy: 15 Března 2010, 11:11:37 »
a neposlouchá na tom portu 80 samotný router?
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Martin - ViPEr*CZ*

Re: Apache2 za natem - správné nastavení
« Odpověď #7 kdy: 15 Března 2010, 11:13:46 »
a neposlouchá na tom portu 80 samotný router?
Neměl by být chytrý a při forwardingu si svoje portování 80 nastavit na něco jiného? Můj ADSL modem si nastavil při namapování na 80tku na server, 8080 port. ;)
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

jeso

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 30
Re: Apache2 za natem - správné nastavení
« Odpověď #8 kdy: 16 Března 2010, 10:45:22 »
Ano, pri puvodnim nastaveni naslouchalo webove konfiguracni rozhrani na portu 80, to jsem ale vypnul, respektive presmeroval na jiny port. Problem uz jsem vyresil. Tedy.. Obesel. Pres ten port 80 jsem se opravdu nemohl prokopat, tak jsem pouzil jiny port a na domene jsem nastavil presmerovani primo na dany port. Diky za rady ktere jste zde poskytli, a slibuji ze si casem poridim nejaky normalni router, a ne tohle co dodavani radiokomunikace zadarmo :-) prilis dobre se s tim pracovat neda....
AMD X2 5600+ 64bit, 4086 Mb Adata, NVidia GeForce 9800GTX+, MSI K9N NeoV2
Ubuntu 10.04
---- Lidé se dělí do 10 skupin: prvních devět si myslí že je to vtip o číselných soustavách, ta desátá je normální. :-)

Martin Kiklhorn

  • Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • ******
  • Příspěvků: 4807
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
Re: Apache2 za natem - správné nastavení
« Odpověď #9 kdy: 16 Března 2010, 23:55:38 »
jen malý tip (mám také nějaký Xavi věc od ČRa) - nechá se přepnout do bridge, pak funguje jen jako hloupý modem, na síťovce v domácím servříku nahozený PPPoE.
Veřejnou IP mám až v servu bez potřeby nějakého mapování portů a nejsem omezován routerovou části toho Xavi.
Pro zbytek sítě mám v serveru wifi kartu v režimu AP a čtyřportovou RB44GV pro drátové klienty. (ale klidně by stačila i obyčejná síťovka a externí switch)

Jestli máte/plánujete nějaký 24/7 domácí servřík tak si klidně ten xavi nechte, modemová část drží skvěle. Nástin jak na konfiguraci jsem popisoval už jinde - http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,33578.msg264238.html#msg264238
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

jeso

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 30
Re: Apache2 za natem - správné nastavení
« Odpověď #10 kdy: 17 Března 2010, 00:42:51 »
Ano, o tom už jsem také přemýšlel, že umí fungovat jako bridge vím. Bohužel momentálně mi celkem vyhovuje to, že umí fungovat i jako DHCP a router, nemám momentálně dostatečně "vhodné" součásti na stavbu toho miniserveru (vhodné myslím tiché, s malou spotřebou, a chladné)..
AMD X2 5600+ 64bit, 4086 Mb Adata, NVidia GeForce 9800GTX+, MSI K9N NeoV2
Ubuntu 10.04
---- Lidé se dělí do 10 skupin: prvních devět si myslí že je to vtip o číselných soustavách, ta desátá je normální. :-)

JS

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 250
Re: Apache2 za natem - správné nastavení
« Odpověď #11 kdy: 21 Dubna 2010, 12:53:46 »
Jeste vetsina techto krabicek od poskytovatelu za 1kc a pod. ma funkci Virtual server. Tam zapises IP adresu PC nebo serveru za routerem (LAN) a veskera prichozi kominikace bude smerovana na tuto IP. Kdyz tak napis typ toho routeru a ja se kouknu v navodu.
Jinak bridge mode se da taky pouzit, ale proc z toho udelat jen pruchozi rouru a prijit tak o dalsi funkce ktere dany router nabizi.

 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.