Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: MP3 - informace v id3 tagu - spatna a nejde zmenit  (Přečteno 8192 krát)

rudas

• Návštěvník
MP3 - informace v id3 tagu - spatna a nejde zmenit
« kdy: 18 Března 2010, 17:36:48 »
Zdravím, pomocí EasyTagu jsem si vyplnil informace ID3 tagů u MP3jek a uložil, ale když hudbu přidám do knihovny Rhythmboxu tak u některých MP3 neni nazev nebo je jina velikost pismen nebo jiné znaky, v EasyTagu to vidím tak jak chci, ale Rhythmbox mi to načte špatně, zkoušel jsem to i pod Woknama ve WMPlayeru a taky načte informace špatně nebo vůbec. Další změny nepomohli ani ve Woknech. Stejné chyby se zobrazují i ve vlastnostech daného souboru (Vlastnosti - zvuk).
Čím to je způsobeno? docela mě to štve! Dík.
Předem se omlouvám za vám způsobené újmy či problémy v mých příspěvcích, ať už šlo o vulgarismy nebo chyby v pravopisu. THX
PC a Notebook Ubuntu 10.04 a Wir XP (zbytek rodiny a škola a sem tam nějaká gameska)

oyankee

• Host
Re: MP3 - informace v id3 tagu - spatna a nejde zmenit
« Odpověď #1 kdy: 26 Března 2010, 16:09:28 »
Nebude to nastavením znakové sady v Nastavení? Default je tam ISO-8859-1, což by možná mohlo dělat tenhle problém.
Zkusil bych Unicode

Edit: Teda pro ID3v1.x
« Poslední změna: 26 Března 2010, 16:11:22 od Muffon »

rudas

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 26 Března 2010, 19:22:11 »
Tak jsem to zkusil změnit na Unicode, ale problém to neřeší. Stále u stejných souborů stejný problém, některé tagy nevyplněny, u jiných je třeba jen změna ve velikosti písmen nebo místo písmena některý paskvilní znak.
Já si spíš myslím, že to bude těmi soubory, protože to je stejné pod všemi přehrávači (Rhythmbox, Win Media Player, Winamp), které s IDtagy pracují víc. Ale nevím jak to vyřešit nebo opravit. Jestli by pomohlo vytvořit nové soubory z těch vadných souborů jako z CD nevim nezkoušel jsem, ale asi budu muset zkusit. Lepší by bylo kdybych měl originál ale nemam...
Předem se omlouvám za vám způsobené újmy či problémy v mých příspěvcích, ať už šlo o vulgarismy nebo chyby v pravopisu. THX
PC a Notebook Ubuntu 10.04 a Wir XP (zbytek rodiny a škola a sem tam nějaká gameska)

afixx

• Návštěvník
  • Still learnin'
« Odpověď #3 kdy: 28 Března 2010, 11:39:50 »
Měl jsem problém podobný, akorát se mi v mp3 přehrávači zobrazovali čínské znaky namísto latinky. Pomohla změna kodování na windows-1250.

Musel sis toho určitě všimnout: na konci každého řádku je čtvereček, tím ten tag zapíšeš do souboru.
Lenny KDE 3.5.10

rudas

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 28 Března 2010, 21:09:55 »
Ja už fakt nevim znakovou sadou to nebude tu měním pořád a stejně nic.
V příloze je screen jak to vypadá, jiný znaky, velikost, nebo nevyplňený (neznámý). Ale v EasyTagu mam vse jak chci. nevim jinej program na tagy.

[attachment deleted by admin]

afixx

• Návštěvník
  • Still learnin'
« Odpověď #5 kdy: 29 Března 2010, 17:07:18 »
Zkoušel jsi zapsat tag do souboru? Ne ho jen uložit?

http://img717.imageshack.us/img717/4720/afmd2.png
Lenny KDE 3.5.10

rudas

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 29 Března 2010, 21:38:57 »
To jsem taky zkoušel a nic. To tlačítko (čtvereček) používám spíš pro zápis do více souborů najednou, abych např. nemusel porád psát Umělce tak si označím ty soubory co chci a pak kliknu na to tlačítko. I když to udělám u jednoho souboru tak se to provede, ale v Rhythmboxu nic, žádná změna.
A když dám vlastnosti souboru a kouknu na detaily (karta Zvuk) tak tam je to taky špatně jak v Rhythmboxu.

rudas

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 29 Března 2010, 22:54:30 »
Nechci to zakřiknou, ale už jsem to nejspíš vyřešil.
V programku Audio Tag Tool zmenim tag nebo smažu, prostě nějak naruším a uložím u těch souborů co s nima mám problémy a pak v EasyTagu opravim a upravim tak jak potřebuju a zapíšu změny a v Rhythmboxu smažu ty špatné a pak je znovu přidám tak je to tak jak potřebuji. I po restartu Rhythmboxu i PC se to drží.
Na lepší způsoub jsem nepřišel, ani nevím kde je ta chyba. (Mezi židlí a klávesnicí zřejmě ne, alespoň v tomto případě z mé strany ;D)
Jinak dik za ochotu pomoc. ;)

petrzovy

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 18 Září 2011, 21:24:19 »
Mám stejný problém. Změnilo se nějak řešení za ten rok a půl? Lze nějak nastavit kódování písma u Rhythmboxu?

Pod WinXP mám tagy popsány u všech písní bezvadně. Tyto jsem přetáhl do Linuxu(u-11.04). Otevřel jsem je v Rhythmboxu, a háčkyčárky jsou zobrazeny špatně. A co více, zmizelo to i ze souboru(vlastnosti-zvuk- a tagy jsou "neznámý"). Pouze název písně(souboru) zůstal bezvadně. Byl by tu nějaký nápad, v čem by to mohlo být?

Měl jsem jeden .txt soubor a v něm nějaké poznámky napsány ve Win. Ty se mi ale pod Lin.zobrazily špatně. Tak jsem při otevírání nastavil v textovém editoru kodování win-1250 a vše je OK. V RB jsem ale nic takového nenašel...

Děkuji
« Poslední změna: 20 Září 2011, 17:48:35 od petrzovy »

petrzovy

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 20 Září 2011, 20:54:22 »
Tak jsem to vyřešil. Pro příští zájemce.
Programem EasyTag 2.1.5. jsem písně načetl. V Nastavení-Možnosti jsem na kartě
nastavil úplně dole "Číst Id3 tagy a dal jsem kodování Windows-1250". Tím se načte windowsovské kodování. Kousek nad tím jsem nastavil zápis do UTS-8. Pak už stačí načíst požadované album a pohrát si s úpravou. Nezapomen uložit(ctrl+S).

Upozornuji, že si tímto rozsypete písmenka pro windows(XP a windows media player 10 - jiný nemám odzkoušený). Bud se tedy načtou písmena správně pod Ubuntu, nebo pod windows

aloisam

• Host
« Odpověď #10 kdy: 20 Září 2011, 22:47:51 »
ok, dík za info, někomu se určitě bude hodit. ;)

jen bych opravil poslední větu na: Buď se tedy načtou písmena správně pod windows, nebo pod ubuntu a všude jinde kde jsem to zkoušel. :) Doufám že aspoň sedmičky už dodržujou standardy..

petrzovy

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 21 Září 2011, 22:48:19 »
ok :D Děkuji

petrzovy

• Aktivní člen
  • *
Re:MP3 - informace v id3 tagu - spatna a nejde zmenit
« Odpověď #12 kdy: 16 Října 2011, 14:42:32 »
dovolím si ještě jednou toto téma otevřít. Dříve jsem tu napsal, že se mi skrz EasyTag podařilo vyřešit problém s kodovaním znaků. Ted jsem však objevil několik alb, kterým přepsat tagy nešly. Nebo spíše ne absolutně. Zjistil jsem však několik věcí.

ID3 tagy jsou dvojího druhu. Verze v1 a v2. V mp3 mohou být obě najednou. Ta starší v1 je na konci mp3 a zřejmě neumí diakritiku. Novější v2 ji umí a je na počátku mp3. EasyTag umí odmazat, či přidat v1,nebo v2. To jsem si ověřil přes Mp3Diags. V2 má diakritiku a v1 ji nemá.

V těch několika problémových albech jsou však obě verze tagů. A jak píše na počátku rudas, tak ve vlastnostech souboru(v Nautilusu - Vlastnosti- Zvuk) je z nějakého důvodu vybrána ta v1. :(

Přes EasyTag jsem tedy v několika problémových albech odmazal v1. Uložil jsem to. Jenže v těch vlastnostech souboru je z nějakého důvodu pořád zapamatována informace z v1.(přitom by tam už neměla být).
Problém zřejmě musí být v samotných souborech, protože když jsem postup otočil a nechal v albech, která jsou OK, jen v1(v2 jsem umazal), tak se mi v Rhythmboxu a i v jiných přehrávačích a také ve vlastnostech souboru ukázal tag v1 bez diakritiky. Po navrácení v2 do mp3 se mi opět tyto souobory zobrazovaly všude OK.

Ten přepis vadného tagu jsem zkoušel v Mp3Diags, Amarok, Rhythmbox, Listen a Kid3. Žádný tento program nedokázal změnit tag přímo ve vlastnostech-zvuk. Na druhou stranu jsou přehrávače, které si načtou v2(Exail, Vlc, Listen). Jenže ty mi tak nějak uživatelsky nevyhovují. RBox bych chtěl používat.
Věděli byste někdo odvodit, v čem je problém?Proč se tag nezapíše do vlastností a tím pádem ho ani RB nepřečte správně?
Děkuji

Rudas výše našel program, který narušil ty tagy a pak to doladil. To mi ale nevysvětluje, proč některé soubory "neposlouchají" :) Věděl by to někdo objasnit?

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.