Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Zakoupit nvidii, nebo ATI? Toť otázka...  (Přečteno 4349 krát)

Jan Nekvasil

• Stálý člen
  • **
Zakoupit nvidii, nebo ATI? Toť otázka...
« kdy: 10 Listopadu 2006, 18:53:49 »
Upgraduji počítač, nová základní deska už obsahuje integrovanou kartu (no prostě tam je, no). Měl jsem k ní už grafickou kartu od nvidie (dárek od kolegů), ale nějak se to všechno zašmodrchalo (AGP vs PCIe) a milá nvidia putovala zpátky do krámu. Dvě další možné kandidátky na zakoupení (s PCIe) jsou postaveny na chipu ATI.
Rád bych věděl, jestli je v linuxové podpoře pro oba chipy nějaký podstatný rozdíl (zvláště do budoucna, jaké jsou naděje a směřování) a jaké problémy s nimi mohu očekávat. Zatím to nějak překlepu s integrovanou.

Díky předem za vaše rady a postřehy (já vím, že tohle píšu pokaždé, ale vážím si vašeho času, který příspěvkům věnujete :))

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #1 kdy: 10 Listopadu 2006, 20:30:51 »
Pouzivam pocitace s ATI i Nvidia kartami, rekl bych ze je to fuk.

geoRG77

• Host
« Odpověď #2 kdy: 10 Listopadu 2006, 20:43:13 »
Já bych jen dodal, že nVidia umí akcelerovaný desktop přímo s proprietárním driverem, takže žádné XGL jako u ATI. Tímpádem je to rychlejší a možná i stabilnější.

Ale ne že bych si na svou grafiku v noťasu stěžoval... funguje dobře včetně PowerPlay, což ale asi nebude rozhodující faktor při koupi desktopové grafiky :)

lukyn01

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 11 Listopadu 2006, 02:43:19 »
Já teda nevím,ale koupil bych nVidii..Měl jsem dříve ATI 9600 Pro.A přeci jenom proti nVidii je to jako nebe a dudy..Teď mám GF6600GT a všechno pod GNU/Linuxem je pohodička..A i když se ovladače pro ATI v poslední době zlepšují,na kvalitu nVidiie to zatím nemá...
Jedu na Ubuntu 9.04

nikola

• Stálý člen
  • **
    • http://home.tiscali.cz/nikola
« Odpověď #4 kdy: 11 Listopadu 2006, 07:52:11 »
Asi bych se taky přiklonil k Nvidii. Měl jsem na všech kompech vždy ATI a s některými  kartami byly problémy (např. radeon 9000 nešel vůbec rozchodit s proprietárním ovladačem-teď už aní není podporovaný, takže dilema skončilo, počítač s radeonem 9600 XT se po instalaci proprietárního ovladače odmítá vypnout, ATI nepodporuje nativně AIGLX) . Na druhou stranu jsem se nesetkal s Nvidií, která by problematická byla. Nejde ani tak o to, že by nvidie byly kvalitnější, nebo lepší, ale v linuxu mají rozhodně odladěnější proprietární ovladače. A chceš-li z karty dostat maximum výkonu, je zatím proprietární ovladač nejlepší volba. Jestliže nehraješ hry a neláká tě akcelerovaný desktop, tak je to jedno.

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 11 Listopadu 2006, 08:54:36 »
NVIDIA, rozhodně! Vývojáři ovladačů u výrobce vždy pamatovali i na to, že nejsou pouze Windows nebo MacOS. Linuxu vždy věnovali maximální pozornost a jejich zkušenosti jsou nepřekonatelné. Toto o ATI nikdo nemůže říci. Pro ně byl Linux na vedlejší koleji. Až nyní pochopili a snaží se přístup přehodnotit. Ale fúze s AMD jim dá zabrat, už to nikdy nedohoní. I když uznávám, že NVIDIA je postavena více méně na hrubé síle kdežto  ATI má propracované optimalizované jádro a vždy udávali tempo technologického pokroku. Ale co je to platné když bez ovladačů to prostě nejde.
» Linux Mint on mini-ITX boards «

igst

• Host
« Odpověď #6 kdy: 11 Listopadu 2006, 16:35:58 »
Tak ono se už od prvních ATI karet tradovala pověst (a bohužel asi ne nepravdivá) o poměrně tragických ovladačích. A když už to ATI jakž tak v posledních letech dotáhla (myslím ty ovladače), tak jí udělal čáru přes rozpočet Linux a ovladače pro Lin zase nejsou ono.
Osobně jsem měl NVIDIA kartu a teď mám ATInu, pod WIN není problém, ale plánuju nový počítač a kompletní přechod na Kubuntu a na 99 procent půjdu do NVIDIE.

Kamil Páral

• Stálý člen
  • **
    • http://ripper.profitux.cz
« Odpověď #7 kdy: 12 Listopadu 2006, 02:14:08 »
mam ATI 9800 a vykon dost tragickej oproti oknum. nvidia jak jsem se dival na testy je na tom vykonove mnohem lip.
Ubuntu Wiki - spousta návodů a rad
Jabber - ICQ je mrtvý, nebuď ovce a pojď s dobou
Esmska - program pro posílání sms z Internetu

Jan Nekvasil

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 13 Listopadu 2006, 00:32:11 »
Díky moc všem za vaše postřehy! Na jejich základě se vítězem stává...
ASUS EN7300LE TOP/HTD 256MB DDR2, GeForce 7300LE PCI Express x16 TV-out DVI!

Doufám, že je to (i vzhledem k mým finančním možnostem) dobrá volba, všude si ji docela chválí, trochu mne znejistělo jen tohle. :(
Ještě jednou prosím, jestli máte něco podobného doma, dejte vědět, jak jste s tím (ne)spokojeni.

Díky dratenik

lukyn01

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 13 Listopadu 2006, 21:42:38 »
Já teda nevim,ale že zrovna LE sérii...A rozhodně bych do ní NEŠEL-64-bitová sběrnice....Radši bych koupil třeba GF6800 od Asusu..
Jedu na Ubuntu 9.04

Jan Nekvasil

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #10 kdy: 13 Listopadu 2006, 22:58:03 »
Sakra. Už je pozdě. Koupil jsem ji. Ale funguje moc pěkně...
Jestli jsem to pochopil dobře, LE je taková slabší řada pro "socky" jako já, co chtějí novější chip za pár babek.
Mimochodem, proč by měl být problém 64-bitovou sběrnicí?

Kamil Páral

• Stálý člen
  • **
    • http://ripper.profitux.cz
« Odpověď #11 kdy: 13 Listopadu 2006, 23:12:09 »
64-bit sbernice ti deklasuje vykon neuveritelnym zpusobem. je to dobrej tahak na lidi kteri si mysli ze kupuji novej vykonnej cip, ale pritom celkovej vykon je mnohem mensi, nez stejna o par stovek drazsi karta s 128-bit sbernici.

pokud jsi ji kupoval pres internet, mas pravo do 14dnu vratit. i kdybys to pres net nekupovat, s rozumnym prodejcem se domluvis na vymene za o par stovek drazsi model, kdyz reknes ze ses spletl. pokud ti ale o vykon prilis nejde, tak nemusis nic resit.
Ubuntu Wiki - spousta návodů a rad
Jabber - ICQ je mrtvý, nebuď ovce a pojď s dobou
Esmska - program pro posílání sms z Internetu

lukyn01

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 13 Listopadu 2006, 23:38:23 »
jj.Přesně tak.Zkusil bych se domluvit na výměně za něco se 128-bit sběrnicí..Já nedávno kupoval taky novou GK-Bohužel mam jenom AGP,takže jsem šáhnul po GF6600GT
Jedu na Ubuntu 9.04

Jan Nekvasil

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #13 kdy: 13 Listopadu 2006, 23:52:04 »
Jo tak v tomhle je zakopanej pes!
Hmm... A co když nechci moc hrát 3D hry (jen občas), jen v klidu požívat google earth a třeba zkusit i akcelerovanej dektop? Jak moc je to špatný? Zkoušel jsem Planet Penguin Racer a zdá se, že v pohodě. No, nicméně se kouknu po něčem s 128-bitovou sběrnicí.

igst

• Host
« Odpověď #14 kdy: 14 Listopadu 2006, 08:54:27 »
Přidám se k těm, kteří doporučují vyměnit za 128bit. Rozhodně! Kdysi jsem takhle koupil GeForce MX440 64bit více méně omylem, protože ty MX440 měly vcelku dobré recenze, ale ty testy se samozřejmě dělaly na 128bit :)
No výsledek podle očekávání :( Nějaký měsíc jsem to přetrpěl, ale výměna byla nutná.

Jan Nekvasil

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #15 kdy: 15 Listopadu 2006, 20:09:35 »
Vyměněno a nainstalováno. Díky.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.