Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Xubuntu - problém po přihlášení  (Přečteno 1725 krát)

pi

• Návštěvník
Xubuntu - problém po přihlášení
« kdy: 27 Března 2010, 10:50:38 »
Zdravím!

Omlouvám se, ale jsem v Linuxu nováček a narazil jsem na následující problém:

Nainstaluji Xubuntu (standardní instalace z LiveCD, nic neměním, Xubuntu má pro sebe celý HDD), párkrát to spustím, přihlásím se, přiinstaluji nějaké aplikace a aktualizace nebo se mknu na web a po několika takovýchto "session" opět zapnu počítač, naběhne mi to do přihlašovací obrazovky, zvolím uživatele, zadám heslo, pak se to chvilku tváří, že to něco dělá, a pak tam mám opět přihlašovací obrazovku, a tak pořád dokola. Prostě se nedostanu do grafického prostředí. Instalaci jsem opakoval několikrát (i s variantou s automatickým přihlášením), ale děje se mi to pořád. Dokonce jsem zkusil instalaci i na jiné PC, ale opět to samé, tak mám za to, že problém je v SW. Xubuntu jsem stáhnul před pár dny, takže jde asi o Xubuntu 9.10. Asi týden před tím jsem na další (třetí) PC nainstaloval Ubuntu 9.10 (přiinstaloval k Woknům) a to chodilo celkem OK.
PC1: HDD 20 GB (asi by mělo stačit), 384 MB RAM, AMD Duron 800MHz (pro poslední pokus nahrazen Athlonem 1100 MHz), instalována 32-bit verze Xubuntu
PC2: HDD 20 GB, 768 MB RAM, AMD Athlon 64 3000+, instalována 64-bit verze Xubuntu (toto PC nebylo připojeno k internetu, takže žádné aktualizace ani dodatečný SW)

Prosím o radu, co s tím.

q66

Re: Xubuntu - problém po přihlášení
« Odpověď #1 kdy: 27 Března 2010, 13:57:08 »
Zdravím!

Omlouvám se, ale jsem v Linuxu nováček a narazil jsem na následující problém:

Nainstaluji Xubuntu (standardní instalace z LiveCD, nic neměním, Xubuntu má pro sebe celý HDD), párkrát to spustím, přihlásím se, přiinstaluji nějaké aplikace a aktualizace nebo se mknu na web a po několika takovýchto "session" opět zapnu počítač, naběhne mi to do přihlašovací obrazovky, zvolím uživatele, zadám heslo, pak se to chvilku tváří, že to něco dělá, a pak tam mám opět přihlašovací obrazovku, a tak pořád dokola. Prostě se nedostanu do grafického prostředí. Instalaci jsem opakoval několikrát (i s variantou s automatickým přihlášením), ale děje se mi to pořád. Dokonce jsem zkusil instalaci i na jiné PC, ale opět to samé, tak mám za to, že problém je v SW. Xubuntu jsem stáhnul před pár dny, takže jde asi o Xubuntu 9.10. Asi týden před tím jsem na další (třetí) PC nainstaloval Ubuntu 9.10 (přiinstaloval k Woknům) a to chodilo celkem OK.
PC1: HDD 20 GB (asi by mělo stačit), 384 MB RAM, AMD Duron 800MHz (pro poslední pokus nahrazen Athlonem 1100 MHz), instalována 32-bit verze Xubuntu
PC2: HDD 20 GB, 768 MB RAM, AMD Athlon 64 3000+, instalována 64-bit verze Xubuntu (toto PC nebylo připojeno k internetu, takže žádné aktualizace ani dodatečný SW)

Prosím o radu, co s tím.

hmm to dělá v případě hesla, pokud je v tvém hesle "y" nebo "z" tak je zkus přehodit :) (tzn. místo klávesy nahoře zmáčknout tu vlevo dole atd)

pi

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 27 Března 2010, 21:12:37 »
"y" ani "z" v hesle nemám. Navíc, sice jsem to naznačil, ale nezdůraznil, při cca. 2 pokusech jsem měl nastaveno automatické přihlašování, takže heslo nebylo potřeba vůbec zadávat. Přesto se po několikátém (cca. pátém od instalace) startu Xubuntu objevila přihlašovací obrazovka a vznikl výše popsaný problém.

pi

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 29 Března 2010, 17:46:46 »
Problém se trochu vyvinul:
NA tewn Athlon 64 3000+ jsem dnes znovu nainstaloval Xubunutu (64-bit, ze stejného Live CD jako před tím). Po dokončení instalace se počítač zrestartoval a korektně naběhl (vč. automatického přihlášení). Já jsem pouze přenastavil rozlišení a frevenci displeje a vzhled plochy a provedl restart. Po tomto restartu mi opět vznikl výše popsaný problém, kdy se mi objevila přihlašovací obrazovka, přes kterou jsem se nemohl dostat. Pak jsem PC vypnul. Po nějaké hvíli (=ne hned) po jeho opětovném zapnutí mi to opět korektně naběhlo do grafického rozhraní vč. automatického přihlášení. Jediný rozdíl je, že "před problémem" mi to nabízelo rozlišení až 1024x768 a nyní jen 800x600. Monitor je sice CRT, ale zvládá i 1600x1200. Chápu, že tam možná nemám nainstalovaný správný ovladač graf. karty, ale proč mi to tedy nabízí jiné max rozlišení. Přitom doma (na jiném CRT monitoru) mi to se stejným (defaultním?) ovladačem nabízí až 1920x1440, které ten monitor (doma) nezvládá.
Zatímco to tady datluju, stáhnul jsem to toho PC aktualizace a provedl restart, po němž mi opět vznilk onen problém s přihlášením. Po dalším restartu to opět naběhlo. Vypadá to skoro jako bych to musel po každé změně restartovat 2x. A už mi to opět nabízí 1024x768. Když přijdu na něco dalšího, tak to sem přidatuluju. Zatím.

Dr.obecek

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 31 Března 2010, 19:19:16 »
cau , tak tenhle problem uz resim cca pul roku ... mam AthlonXP Tbred 1800@2800Mhz (jakoze ne 64bit - zbytek pc si myslim nepodstatny) a na nem xubuntu 9.10.

jakoze nejdriv to vypadalo ,ze to bude mit co docineni se zmenou rozliseni, pak instalaci nejakyho "buh vi ceho" ,ale nyni uz jsem pokrocil ( tedy pokud se jedna o tentyz problem ,ale beztak jo - proste se clovek nezaloguje v grafickem rezimu ,ale kdyz skoci do textoveho jde to. A po zadani startxfce4 to vypise neco ve smyslu "Pokud nebezi server x delsi dobu ,smazte /tmp/.X0_lock (doufam ,ze jsem se nesekl s nazvem toho fileu) a po smazani jina chyba ,ale nejsem-li zmateny , tak jakoze jeste horsi stav s funkcnosti.

A vcera z niceho nic po dvou mesicich klidu znova ,ale pac uz jsem se neco naucil za to dobu, zkusil jsem v text.rezimu se normalne lognout a prikazem adduser vytvorit noveho usera a voala pres neho se prihlasit jde i v tom graf.rezimu. Zkusil jsem vymazat obsah složky /home/tvojeslozka a opet voala , uz jde se prihlasit i za puvodniho usera.

Ted mam v planu ze zalohovanyho home adresare postupne pridavat slozky s nastavenim a jestli da ten nahore ,tak treba prijdou na toho psa zakopanyho ...

hele nevim jestli ti to pomuze ,ale muzu poprat aspon hodne stesti ;) 

pi

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 01 Dubna 2010, 10:52:49 »
Díky za reakci. Jak vyplývá z mého předchozího příspěvku, tak to po změne CFG a dvou restartech (zatím) chodí, což snižuje prioritu toho problému. Vzhledem k tomu, že moje zkušenosti s Linuxem jsou na úrovni toho, že jsem rád, že mi to chodí, tak s tím asi moc nepomůžu. Nicméně, kdybych narazil na něco potenciálně zajímavého, tak dám vědět.

pi

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 07 Dubna 2010, 18:57:30 »
Možná jsem na něco kápnul (a možná nejsem první). Všechny PC, na kterých jsem zkoušel Xubuntu měly grafiku s NVIDIA chipem. Na jeden z nich jsem dal ATI a provedl znovu čistou instalaci a je po problému. Nemůže být pes zakopán někde tam?

Pův. VGA: NVIDIA GeForce4/MX440/64MB+TV (AGP)
Nová VGA: ATI Radeon VE (32MB, PCI)

Jinak HW zůstalo stejné a instaloval jsem to i ze stejného CD jako předtím.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.