Ahoj Aneto. Do včerejšího večera jsem měl úplně stejný problém. Do wi-fi routeru se musíš připojit přes kabel a druhý konec kabelu strč do počítače. Musíš znát heslo k routeru, které pokud si nepřenastavovala je 02 nebo admin. Potom jdi do konfigurace a někde tam vyber možnost šifrování WPA PKS nebo tak nějak. Stejné šifrování si zvol v nastavení sítí na svém PC nebo notebooku. Pak si na PC nebo notebooku vygeneruj MAC přes příkazový řádek pomocí nějakého kódu (nevím jak, mám windows). Potom zadej stejný kód do karty MAC v interním nastavení routeru.
A na závěr si zvol pro vstup do nastavení routeru nějaké jiné heslo a hlavně ho nezapomeň. Tak takhle jsem to nastavil já. Linux neznám, takže se ti to nemusí povést. Zkus to a kdyby byl nějaký problém, tak mi napiš na h101194@gmail.com.
HODNĚ ŠTĚSTÍ
S pozdravem
Hnutí proti 02 wi-fi
---
Tohle ti napsal můj kamarád, který měl podobný problém, nicméně používá Windows.
Co se týče toho panelu, nevím jak přesně (teď nemám GNOME), ale mělo by stačit kliknutí pravým tlačítkem na plochu a PŘIDAT PANEL, v tom panelu zase pravým a PŘIDAT APPLET, vyber tam systémovou lištu a přidej. Měl by tam být i Network Manager...