Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Proč tolik verzí Ubuntu?  (Přečteno 1461 krát)

TomAker

• Návštěvník
Proč tolik verzí Ubuntu?
« kdy: 12 Listopadu 2006, 13:25:32 »
Zdravím všechny závisláky a příznivnce (K/Ed/X/...)Ubuntu!

Kubuntu používám už rok :) Jsem velmi spokojen. Teď řeším menší dilema, zda přejít z verze 6.06 na 6.10. Dle mého názoru je docela zbytečné vydávat každý púlrok novou verzi. Bohatě by stačila jedna verze za rok. Vývojáři by měli více času a nemuseli by udržovat tolik verzí paralelně. Samozřejmě existují uživatelé, kteří chtějí mít nainstalované pouze novinky a kteří se mnou nebudou souhlasit.
Druhá věc je SW. Vypozoroval jsem, že nové verze (OO.org, Firefox, KDE, atd.) se objevují až v novém vydání Ubuntu. Proč se neobjevují také v repozitářích starších verzí? To mě docela vadí. Např. KDE už má další verze, které bych si nainstaloval, taktéž Firefox. Jdou využívat repozitáře Ubuntu 6.10 aniž bych musel přecházet na novou verzi celého systému?
Co se týká aktualizace celého systému, jsem trochu nedůvěřivý. Osobní zkušenosti z woken byly, že pokud chci novou verzi systému, je lepší si nainstalovat vše od začátku na "čistý" počítač.
Kriegovo základní pravidlo:
Práce na počítači se podobá předem prohrané válce.

eStar

• Aktivní člen
  • *
    • http://www.linuxsoftware.cz/
Proč tolik verzí Ubuntu?
« Odpověď #1 kdy: 12 Listopadu 2006, 13:35:58 »
Nové aplikace mají ještě chyby ( ooo 2.04 je teprve RC 2 , firefox byl vydán ani ne před měsícem atd.) proto je není možné dávat do stabilní verze 6.06.1 LTS. Repositáře Edgyho využívat nejdou u většiny programů kdybys je chtěl aktualizovat tak by ti to okamžitě chtělo aktualizovat celý system. Utéhle verze je nedůvěřivost k aktualizaci celkem na místě u spousty lidí se vyskytly problémy (což neznamená že je na 100% musíte mít také). Verze 6.10 přináší nové verze software a rychlejší start a vypnutí systému, to je prakticky vše, jestli se vám kvůli tomu vyplatí přecházet na novou verzi je jen na vás. Možná máte pravdu že nová verze jednou za půl roku by přinesla větší stabilitu, ale tohle je už na vyvojářích.

Pavelp

• Host
Proč tolik verzí Ubuntu?
« Odpověď #2 kdy: 12 Listopadu 2006, 17:47:28 »
Pokud jde o frekvenci vydávání verzí, už jsem se tu vyjádřil a nebudu to opakovat. S tím, že novější verze programů nejsou zařazovány do starších distribucí souhlasím, je to politika debianu a má svoje důvody. Novější verzi může uživatel najít v backports a pokud tam není, má smůlu a musí změnit firmu. To je realita. Pokud jde o aktualizace systému, používal jsem od současné sarge tři verze zpět a _všechny_ dist_upgrade se daly provést bez restartu mašiny. Na to, že bych přeinstalovával celý systém jsem nepomyslel ani na vteřinu. Servery shazuju - pokud nějaký mamlas v hlavní rozvodně netrhne pákou - jednou za rok, abych vyhnal pavouky, vyčistil od prachu a namazal větráky. Tak vypadá stabilita, aspoň podle mne.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.