Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak se počítá zátěž CPU v System monitoru?  (Přečteno 1672 krát)

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
Jak se počítá zátěž CPU v System monitoru?
« kdy: 11 Dubna 2010, 01:41:40 »
Který umí různé stavy podtaktování? Počítá se to jako na maximální frekvenci(např. 2.1GHz) stále stejně nebo při podtaktování to bere jako 100% aktuální hodnotu(1GHz)?

Trošku mě udivilo(a oživilo mou otázku), když je teď mé CPU na 1GHz a bere velice málo při přehrávání MPEG4. Nemnohu to přesně určit, protože mám system monitor spuštěn 2x a ten bere většinu. Ale je to velmi málo.

PS: Je-li něco špatně, může za to Martini.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

mosqa

• Stálý člen
  • **
Re: Jak se počítá zátěž CPU v System monitoru?
« Odpověď #1 kdy: 11 Dubna 2010, 02:02:32 »
ak som spravne pochopil otazku tak podla mojich amaterskych nicim nepodlozenych vypoctov sa berie za 100% ta aktualna frekvencia, teda ak ide na 1GHz tak to je pre system monitor 100%. vychadza mi to podla toho ze mi teraz pri videu a spustenom system monitore cpu stale ostaval na 1GHz ajked zataz bola medzi 50-60% > takze ak by sa ako zaklad bralo moje maximum [2.5GHz=100%] tak by cpu musel byt v 50% zatazi asi na 1.25GHz co je viac ako aktualnych 1GHz takze zaklad nemoze byt maximalna frekvencial ale ta aktualna [a cpu na 1GHz by vtakom pripade pracoval na 125% :)]
AMD Athlon X2 4850e; GIGABYTE MA78GM-DS2H; IGP ATI HD3200; 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 KINGSTON BOX; WD 6400AAKS; SAMSUNG SpinPoint F1 HD322HJ; SAMSUNG SH-S223F SATA; squeezy

GdH

• Moderátor
  • Závislák
    • GdH-Notes
« Odpověď #2 kdy: 11 Dubna 2010, 15:39:25 »
Vytížení CPU se nepočítá podle frekvence, to je irelevantní hodnota v tomto ohledu. Je to o tom, kolik času CPU řeší úlohy a kolik se fláká.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 11 Dubna 2010, 20:37:08 »
Díky za odpovědi. Dokonce mi někdy system monitor ukázal u procesu třeba 125%, ale jen na chvílu, tak si nejsem jist tím co píše GDH.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #4 kdy: 11 Dubna 2010, 21:27:35 »
Vytížení CPU se nepočítá podle frekvence, to je irelevantní hodnota v tomto ohledu. Je to o tom, kolik času CPU řeší úlohy a kolik se fláká.
Díky za odpovědi. Dokonce mi někdy system monitor ukázal u procesu třeba 125%, ale jen na chvílu, tak si nejsem jist tím co píše GDH.

Naopak to spíše vypadá že se počítá dle aktuální frekvence -  vytížený procesor byl na vyšší frekvenci, potom snížil takt a na ,,konci" sekundy při přepočtu vyšlo víc než 100% protože si to první polovinou vteřiny ,,předvypočítal".
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

GdH

• Moderátor
  • Závislák
    • GdH-Notes
« Odpověď #5 kdy: 11 Dubna 2010, 22:26:20 »
Využití CPU je skutečně o poměru času jeho činnosti ku nečinosti, a takto se k tomu také přistupuje. Ovšem pokud se využití CPU sleduje softwérově, není možno dostat naprosto přesné informace s rozumnou zátěží systému, ale je potřeba algoritmus, který pracuje s odhady. Tudíž, pokud je program špatně napsaný, může předložit i takto nesmyslné výsledky. Osobně si nevzpomínám, že bych něco takového viděl.
« Poslední změna: 11 Dubna 2010, 22:27:58 od GdH »

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #6 kdy: 12 Dubna 2010, 19:06:07 »
Využití CPU je skutečně o poměru času jeho činnosti ku nečinosti, a takto se k tomu také přistupuje. Ovšem pokud se využití CPU sleduje softwérově, není možno dostat naprosto přesné informace s rozumnou zátěží systému, ale je potřeba algoritmus, který pracuje s odhady. Tudíž, pokud je program špatně napsaný, může předložit i takto nesmyslné výsledky. Osobně si nevzpomínám, že bych něco takového viděl.

Občas to ukáže conky i příkaz top, ale maximálně pár jednotek procent.
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.