Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Příkaz dpkg -l mi vypisuje že balík - program je nainstalován.  (Přečteno 3432 krát)

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
Příkaz dpkg -l mi vypisuje že balík - program je nainstalován, nikde v žáné nabídce však není. Jak zjistím jeho umístění - cestu k jeho souborům a jak spustím spustitelný soubor abych ho nastartoval třebas z terminálu nebo z mc či jinak. Jde to vůbec?

Koukal jsem do helpu a man k  dpkg,  ale tam mi to moc nenapovědělo.

Šuohob

• Závislák
Re: Příkaz dpkg -l mi vypisuje že balík - program je nainstalován.
« Odpověď #1 kdy: 18 Dubna 2010, 01:27:59 »
umisteni vsech souboru daneho programu ti vypise tento prikaz:
Kód: [Vybrat]
whereis <jmeno_programu>Spustitelne soubory se nejcasteji nachazi v adresarich /bin a /usr/bin
Pro spusteni staci do terminalu zadat cestu ke spustitelnemu souboru
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 18 Dubna 2010, 07:22:42 »
A nebo muzes pouzit jeste

dpkg -L jmenobaliku
pripadne...
dpkg -L jmenobaliku|grep bin
Citace
<Firzen> tak teď budu Číňan
<Firzen> tak uvidíme :D
Jabber: LuciusMare (zkroucenina) jabbim (tecka) cz

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 18 Dubna 2010, 07:24:38 »
 Příkaz whereis imagemagick mi vypsal:   imagemagick

Tak jsem se teda jal v adresáři   /bin  nebo  /usr-bin hledat jeho spustitelný soubor.
Nic takového, ani podobného tomu jménu jsem tam však nenašel.

Potřebuju tento program, protože mimo jiné by měl umět udělat konverzi z formátu *.PDF do *.JPG
Souvisící dotaz:  Existuje někde ve WIKI kompletní seznam všech příkazů Ubuntu? Kdyby to šlo poslat na něj odkaz. Děkuju předem.

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 18 Dubna 2010, 07:40:50 »
Jo dobrý:  acera@acera-laptop:~$ dpkg -L imagemagick|grep bin          se chytlo a vypsalo mi to toto:

/usr/bin
/usr/bin/compare
/usr/bin/animate
/usr/bin/convert
/usr/bin/composite
/usr/bin/conjure
/usr/bin/import
/usr/bin/identify
/usr/bin/stream
/usr/bin/display
/usr/bin/montage
/usr/bin/mogrify       Dobrý díky. To jsou teda konstrukce příkazů že by jeden neřekl.

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 18 Dubna 2010, 08:19:37 »
Dobře tak teď už vím že balík - program imagemagick  je v adresáři   /usr/bin  a že se skládá z několika spustitelných souborů a pokud některý z nich chci spustit tak mu asi musím nastavit tzv. spustitelný příznak, což je to: x v atributech souboru a pak už bych ho měl spustit ne?
Musím být v jeho aktuálním adresáři a nebo stačí kdekoliv napsat pouze: convert  a parametry např:  abc.pdf abc. jpg  ?

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 18 Dubna 2010, 09:00:43 »
Všechny atributy x jsou nahozeny a přesto soubor convert, v adresáři /usr/bin  nejde nijak spustit. Nebo je to tím že se musím přihlásit jako root?
To ale nevím jak. Vždy se přihlašuju jen na svoje jméno, pro toto jméno zadávám heslo. Je divné to že na svém počítači na kterém pracuju jenom já a nikdo jiný, se musím přihlásit jako jakýsi root, pak je tu ještě asi to sudo - dočasná práva roota ale to zas nevím kde hledat syntax - konstrukci příkazu pro to co potřebuju.

Nechci říci že root je k ničemu, pokud to skutečně pracuje někde kde je množství uživatelů, pak je to asi přínos, ale v této konstalaci to nejspíš jenom zdržuje.

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 18 Dubna 2010, 09:10:44 »
Podle mne z toho delas moc velkou vedu, kdyz uz je to nainstalovane tak tomu nemusis nastavovat spustitelny priznak. Roota jako uzivatele vubec nepotrebujes, nemel bys o nej vubec zavadit, a to ze je tam "jakysi root" i kdyz tam pracujes jenom ty je z bezpecnostnich duvodu a proto ze unixy vseobecne jsou viceuzivatelske. Pokud potrebujes provest neco s pravy roota, staci jen pred prikaz dat sudo, pak se te to zepta na heslo a vsechno bezi hladce. Jinak existuje promenna $PATH, ktera urcuje kde vsude by se mely vyhledavat binarni (spustitelne) soubory aplikaci, ty bys tam mel urcite mit /usr/bin, takze staci zadat jen prikaz convert, prikazovy radek prohleda adresare pro soubor convert a ten spusti.
« Poslední změna: 18 Dubna 2010, 09:12:53 od LuciusMare »
Citace
<Firzen> tak teď budu Číňan
<Firzen> tak uvidíme :D
Jabber: LuciusMare (zkroucenina) jabbim (tecka) cz

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 18 Dubna 2010, 09:11:55 »
pro prevedeni z formatu do formatu staci prikaz convert. pro pouziti se podivej do manualu, nebo se zeptej googla. roota potrebujes, pouze pokud delas zasahy do systemu, coz v tomto pripade nedelas.

PDFko prevedes do jpg mimo jine i tak, ze ho otevres v gimpu. rekl bych, ze tato moznost bude pro tebe nejjednodussi.
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 18 Dubna 2010, 09:26:01 »
Dobře budiž. Ale imagemagic má údajně i spoustu jiných možností a já bych je rád prozkoumal. Mimo to nerad utíkám od problémů a rád bych si tyhle věci okolo vyjasnil, protože mi budou dobré i jindy....

GdH

• Moderátor
  • Závislák
    • GdH-Notes
« Odpověď #10 kdy: 18 Dubna 2010, 15:07:10 »
Dobře budiž. Ale imagemagic má údajně i spoustu jiných možností a já bych je rád prozkoumal. Mimo to nerad utíkám od problémů a rád bych si tyhle věci okolo vyjasnil, protože mi budou dobré i jindy....

Zásadní věc je, že imagemagick je sada konzolových programů pro práci s bitmapami, jejíž součástí není grafické rozhraní. Proto není v žádném menu. Tedy slouží pro použití v příkazové řádce a v shell skriptech.
« Poslední změna: 18 Dubna 2010, 15:10:56 od GdH »

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #11 kdy: 19 Dubna 2010, 08:31:02 »
Děkuju panu: GdH  To jsem potřeboval vědět.  Ono to tak z toho všeho, co jsem se o něm na webu zatím dozvěděl vypadá...

Tak že to jsou defacto jen takové utility pro příkazový řádek - terminál, jakoby další příkazy Ubuntu kterými můžu konvertovat formáty mezi sebou. Jistě tam tedy najdu i nějaký texťák - popis kde se dozvím více.

Dá se už předem, ještě před instalací takovéhoto SW poznat že se nejedná o klasický program s grafickým prostředím ale jen o jakousi
skupinu výkoných příkazů pro terminál, nebo to dotyčný pozná až když si to nainstaluje? Děkuju předem za odpověď.

petergula

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #12 kdy: 19 Dubna 2010, 09:09:38 »
Děkuju panu: GdH  To jsem potřeboval vědět.  Ono to tak z toho všeho, co jsem se o něm na webu zatím dozvěděl vypadá...

Tak že to jsou defacto jen takové utility pro příkazový řádek - terminál, jakoby další příkazy Ubuntu kterými můžu konvertovat formáty mezi sebou. Jistě tam tedy najdu i nějaký texťák - popis kde se dozvím více.

Dá se už předem, ještě před instalací takovéhoto SW poznat že se nejedná o klasický program s grafickým prostředím ale jen o jakousi
skupinu výkoných příkazů pro terminál, nebo to dotyčný pozná až když si to nainstaluje? Děkuju předem za odpověď.

Precitas si popis k tomu co instalujes a je to :)
ntbk Dell 6420 (Amd Ati, Intel i7, 4GB RAM, 256GB SSD ...)
secondary/u svokrovcov:
Xubuntu (64bit) ntbk Asus A6Je (Ati X1450, Intel Core2Duo T5500, 2.5GB RAM ...)

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #13 kdy: 19 Dubna 2010, 22:48:13 »
přičemž pokud název začíná g, k, gnome- tak je velká pravděpodobnost že je s GUI  ;) Ale není to pravidlem.
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.