Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Anketa

Jak dlouho vám na počítači startuje Ubuntu 9.10 ?

Do 1 minuty
20 (74.1%)
Do 2 minut
5 (18.5%)
Do 3 minut
0 (0%)
Do 4 minut
2 (7.4%)
Více jak 4  minuty
0 (0%)

Celkem hlasů: 27

Autor Téma: Start Ubuntu trvá pokaždé jinak dlouho, ačkoliv je vždy korektně ukončeno.  (Přečteno 5607 krát)

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
Dotazu celkem nerozumím. Možná že kdybych se dozvěděl přihlašovací jméno a heslo bylo by tady pro mě méně záhad. Zkoušel jsem mu dávat sudo, su, ale nic se mu nelíbilo. Stále si vedl svou: Login incorrect. Bylo mi napsáno že sudo a moje heslo vše zařídí ale nikoliv. Jo a úsilí se píšou všechna i měkká.

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
Synaptic sice ukazuje závislosti ale jenom příští. Nikoliv všechny. Jestli ano tak je to pro mě novinka.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
Dotazu celkem nerozumím. Možná že kdybych se dozvěděl přihlašovací jméno a heslo bylo by tady pro mě méně záhad. Zkoušel jsem mu dávat sudo, su, ale nic se mu nelíbilo. Stále si vedl svou: Login incorrect. Bylo mi napsáno že sudo a moje heslo vše zařídí ale nikoliv. Jo a úsilí se píšou všechna i měkká.
Když jsi schopen  myslet a mluvit a vyjadřovat se o nasazení Linuxu ve firmách, jistě přece pochopíš, jak se přihlásit. Co já vím jakého uživatele jsi vytvářel? Např.:
uživatel: fuss
heslo: fusion

Dokud si nevzpomeneš, je velké riziko Ti radit jak na to s rootem.
« Poslední změna: 23 Dubna 2010, 12:44:46 od Rovano »
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
Velice dobře vím jaký mám login i heslo. Jen se mi zdá že Ubuntu má problém.

Krysař

• Stálý člen
  • **
Ubuntu problem nema. Problem ma Tvuj pocitac a problem se jmenuje drajfus.

Podle te fotky ses dostal do recovery menu:
http://www.pctip.wbs.cz/Problemy-ktere-trvaji.html?fotka=1#foto
(priste bude lepsi pouzit cely odkaz, at se to nemusi v tech strankach prohledavat)
tam jsi mel zvolit volbu fsck - file system check bohuzel je to na fotce necitelne, ale muzes se podivat na prvni odpoved od Bohouse - tam je to videt krasne.

Vím měl jsem tam zadat to: (fsck -f /dev/sda5) ale ono se mi tam ale stejně nepodařilo nalogovat, takže je to vlastně jedno.
Mozna je stesti ze ses neumel prihlasit, protoze provadet kontrolu na oddile, ze ktereho je zaveden system, by mohlo napachat vic skody nez uzitku. Radeji nabootuj LiveCD a nech zkontrolovat ten disk bud pomoci gparted, nebo v terminalu prikazem sudo fsck -f /dev/sda5
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
Děkuju za radu zkusím to. Otázka je, co budu dělat, když to objeví nějakou chybu.

Je docela úsměvné že když nainstaluju na nový, prázdný počítač Ubuntu a ono nefunguje tak jak by mělo je to moje chyba. Je to zvláštní přístup linuxové komunity. Co myslíte ?

Tadeáš Pařík

• Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
    • Ubuntu.cz
Děkuju za radu zkusím to. Otázka je, co budu dělat, když to objeví nějakou chybu.

Je docela úsměvné že když nainstaluju na nový, prázdný počítač Ubuntu a ono nefunguje tak jak by mělo je to moje chyba. Je to zvláštní přístup linuxové komunity. Co myslíte ?

Zvláštní přístup linuxové komunity k čemu?  ;) K Tobě?  ;D K Ubuntu?  ;)
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

Krysař

• Stálý člen
  • **

Kdyz to neco najde, tak se zepta, jestli to opravit a po stisknuti Y to udela.

Citace
Nezlob se, ale je to hodne ovlivnene tim, jak prezentujes sve problemy a sebe. A to nejen v tomto vlakne.
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

donny

• Závislák
Dr Fuss:

tys ten problém už popsal - vždycky, když se snažíš počítač uspat - jak do RAM, tak na disk, tak poté ti počítač dlouho bootuje.

Řešení: počítač prostě neuspávej, ale vypínej. Potom problémy mít zřejmě nebudeš.

Jo a výrazně doporučuju nabootovat z LiveCD a v GParted kromě zmiňované kontroly všech linuxových oddílů (nekontroloval-li jsi je, jak jsem předtím psal) znovu naformátovat swapovací oddíl (sda6).
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
Máš pravdu to Live CD na to jsem ve vřavě událostí jaksi pozapoměl. Určitě ho zkusím použít. Zatím jsem dal v Recovery menu volbu clean a pak dpkg
a teď se to jeví nějak lépěji. Možná je to ale jenom náhoda. Nastartoval jsem to od té doby sai jenom 3x a vždycky to naběhlo a zdálo se mi to docela rychlé. Dokonce se pi to podařilo uspat, ale co uspat ale hlavně vzbudit !!!!! Chtělo to po mě takové trochu jiné přihlášení a probudilo se to se vším co jsem tam měl předtím spuštěné. Tak teď ještě vyzkouším to uspání do paměti, co to bude dělat....

Jinak vem to logicky... Na prázdný úplně nový notebook jsem nainstaloval Ubuntu o kterém skoro každý mluví v superlativech, z lisovaného DVD ze zakoupené knížky a měl bych mít chybu ve filesystemu ??? To snad ne?  Jinak ti děkuju za vstřícnost. Teď jsem tu asi 2 dny nebyl, měl jsem nějaké povinnosti.

donny

• Závislák
To nemá s konkrétní instalací nic společného. Zběžná (rychlá) kontrola filesystému se provádí obvykle při každém startu systému a když je při této základní kontrole zjištěn nějaký problém, může se spustit podrobná kontrola, která trvá tím déle, čím víc souborů se na disku nachází. Chyba může vzniknout třeba při špatném vypnutí/uspání počítače.
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
Špatné vypnutí - uspání počítače toho si snad ani nejsem vědomý, že jsem něco takového v minulosti udělal.... nic méně ... zcela to nevylučuju.

Ale napadlo mě, že jsem disk zakydal spoustou malých i velkých aplikací postahovaných z repozitářů... drobátko jich tam mám... no bratru asi 200. Chci ty, které mi budou k ničemu časem odinstalovat. Instaloval jsem jen ty, o kterých jsem si myslel - z krátkého popisu o nich, že by mi mohly být užitečné. Ale ten NB má 4GB RAMKY a disk 320GB tak jsem si říkal že by to snad nemělo vadit, ale třebas jsem ho právě tímhle nějak "zchvátil". Co si o tom myslíš? Já jsem to udělal s vědomím toho, že ze všech stran slyším jak je Linux "splachovací".Včíl tak ať se ukáže. Ne?

Jo a zkozušel jsem to uspání do paměti a to následné "probuzení" mi připadá jako normální start počítače se vším všudy.Ani to co tam bylo po uspání tam po "probuzení" není. Podle mých předpokladů by se to mělo probudit tak nejpozději do 20 sekund, ale ono to trvá asi 3 minuty. Je to určitě normální start. To uspání na disk už funguje - troufám si říci.

Šuohob

• Závislák
btw po uspani do pameti obvykle blika nejaka dioda (napr. na vypinaci) signalizujici, ze je pocitac ve stavu uspani do pameti. Prikaz
Kód: [Vybrat]
uptime ti vypise cas, jak dlouho je operacni system v chodu. Takze pokud zapnes pocitac a hned ho (dejme tomu) na tri hodiny uspis a pak ho zase zapnes a napises tento prikaz, tak ti vyhodi cas, jak dlouho byl operacni system v provozu. Pokud ten cas bude tri hodiny a vice, jednoznacne se jednalo o uspani pocitace...

nainstalovanim aplikaci ubuntu neznicis, to neni windows. Byt tebou, tak si najdu na netu co to vlastne uspani do pameti a na disk je, abys pak mohl lepe diagnostikovat problemy. Veta jako
Citace
Jo a zkozušel jsem to uspání do paměti a to následné "probuzení" mi připadá jako normální start počítače se vším všudy.
nikomu nic nerekne, protoze z ni akorat plyne, ze absolutne nemas paru o tom, co pocitac dela a jestli vubec dela to, co delat ma.

Co z toho plyne: Sleduj hlasky, co se ti objevi na monitoru (pri startu, pri vypnuti atd) a pokud ti nejaka bude pripadat z nejakeho duvodu podezrela, tak ji napis do googlu a zkus zjistit, co znamena. Musis zjistit nejen ceho se tvuj problem tyka, ale nejlepe i pricinu daneho problemu. Pokud sam nenajdes reseni, snaze ti ho nekdo zde poradi. Jestli se budes ptat na forech tak jako dosud, bez upresnujicich informaci, tak ti vetsina lidi nemuze kvalifikovane poradit, protoze proste nemaji krystalovou kouli a nevi, co presne mas za problem.

Jak se správně ptát
« Poslední změna: 24 Dubna 2010, 23:52:09 od Bohouš »
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
No to uptime slyším prvně. O tomhle příkazu jsem neměl tušení a to jsem se vzdělával na různých www. A dokonce mi tu jeden tvrdil že všechny linuxy jsou stejné.... Tomu jsem se ale bránil.

Tenhle notebook má na vypínači 3 barevnou led která různě svítí a bliká různými intervaly ale nikde v manuálu NB se k tomu nic nedočteš !!!
Natož v linuxu kde to bude asi nějak jinak..

Jinak to Ubuntu 9.10 když ho nastartuju tak chodí bez problémů. I modem si to samo najde, a ve spoustě věcí je to zcela "samochodné".
Na kodak Easy Share C7300 musím ve Win XP instalovat driver z CD a tady to jenom připojím na USB a CD můžu plašit ptáky...
I to prostředí GNOME je takové příjemné a přehledné, nehledě na to že spoustu věcí si můžeš doladit podle svého gusta.
KDE a jiné jsem zatím nezkusil. Mě se líbilo prostředí Win 3.11 škoda že zapadlo...

Poprvé s instalací verze 9.04 na ext. USB a jiný počítač jsem měl docela problémy a nyní s tímto 9.10 zase tamty zmizely a objevily se zcela jiné..
Snad už to jednou konečně skončí...  popsal jsem ty anabáze dost detailně, vše na pctip.wbs.cz nebo tak nějak. Mrkni se tam jestli jsi to nečetl..

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.