Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Zdá se mi, že uspání notebooku na disk a vypnutí počítače je jedno a totéž.  (Přečteno 5190 krát)

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
Zdá se mi, že uspání notebooku na disk a vypnutí počítače je jedno a totéž. Oba starty trvají dost dlouho. Jaký je mezi tím rozdíl?

Šuohob

• Závislák
pri uspani na disk se ulozi cely obsah RAM do swapu na disk, cili po probuzeni budes mit praci presne v takovem stavu, v jakem byla kdys jsi pocitac uspaval. To znamena, ze po probuzeni budes mit spusteny aplikace a otevrena okna, ktere jsi pred uspanim neukoncil.
« Poslední změna: 19 Dubna 2010, 23:43:11 od Bohouš »
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
Dobře dobře... ale je to vlastně nový start počítače od píky, s tím že v "kebuli" mu zůstane vše co v ní bylo spuštěné. Kdežto při klasickém startu se nastartuje s prázdnou "kebulí" ano? Dá se to tak říci?

Šuohob

• Závislák
presne tak

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
Jo tak to ano.. Tenhle detail mi jaksi unikl. Pořád jsem si říkal že to z toho spánku startuje stejně rychle jako při normálním startu počítače.
Tak tahle informace mi stačí a věc považuju za uzavřenou. Díky za odpověď.

josef_m

• Host
Zdravim,
jeste bych to doplnil dotazem:
- kdyz jsem ve Win vyuzival uspani, tak se pocitac prubezne zpomaloval a musel se pribl. aspon jednou tydne provest novy start.
Pouzivam NTB s Ubuntu (9.10) a prevazne vypinam prostrednictvim "Uspat na disk", zhruba jednou za dva tydny to vypnu uplne, pripada mi, ze je to o kapanek sviznejsi, ale rozdil neni tak jako u Win. Proto muj dotaz, jestli se to 'musi' sem tam i vypnout uplne, nebo muzu dlouhodobe bez zpomalovani systemu jen uspavat?

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
Buďte rád že vám to suspend, nebo hibernace chodí alespoň nějak... U mě, jak to nyní vidím to nefunguje zcela, navíc se mi zdá že to ještě nabourává i klasický start počítače... Mohu se zeptat jaký máte typ notebooku a kolik stál?

Krysař

• Stálý člen
  • **
Sice to nebyla otazka pro me, ale dovolim si odpovedet, protoze uspani na disk mi taky funguje bez problemu. Je to HP Omnibook XE3 a dostal jsem ho zadarmo.  :D (je to precejen uz starik)
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

josef_m

• Host
jestli byl dotaz pro mne: notebook mám Dell Latitude D600 (je to v podpisu), kupoval jsem ho přes ebay už použitý (v říjnu 2009, tušim 170,- €). Na jedné diskusi k OOo mi jeden uživatel napsal: "ten procesor je  starý 5 - 7 let a holt se už dostává na hranici rozumné použitelnosti". Mně to s Ubuntu jede docela v pohodě, jen nemůžu rozumně rozchodit žádné efekty (to mi zas tak nevadí) a třeba s OOo je to pomalejší.
Uspávání funguje dobře, zajímá mě, jestli se to musí sem tam nově nastartovat, nebo je to jen můj subjektivní dojem, že se to zpomaluje, když to třeba ze dva týdny jen uspávám.
« Poslední změna: 20 Dubna 2010, 08:57:04 od josef_m »

yaJohny

• Návštěvník
na tvojom NB sa to moze spomalovat, kedze pri stalom uspavani a po hibernacii zostava v podstate skoro vsetko v ramke..takze niekedy cisty start systemu nieje zly napad v tvojom pripade :)

josef_m

• Host
na tvojom NB sa to moze spomalovat, kedze pri stalom uspavani a po hibernacii zostava v podstate skoro vsetko v ramke..takze niekedy cisty start systemu nieje zly napad v tvojom pripade :)
ok, dik, takze to nebyl jen subjektivni dojem

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
No nevím jestli soustavně vypínat počítač uspáváním na disk je dobrý nápad? Já si myslím že by to měla být spíš vyjímečnost než soustavnost. Když to potřebuješ třebas honem rychle sbalit a vše ponechat tak jak to je.To by to tak mohlo být už od pradávna i ve Windows nemyslíte?

josef_m

• Host
no když já NTB zapínám a vypínám vícekrát za den, kdybych měl pokaždé všechny právě používané programy startovat ručně a hledat v souborech kde jsem skončil, tak bych toho moc nestihl a nechávat to zapnuté celý den nechci.
Poslední mnou používaná verze Windows je XP, a tam je jak 'Uspat na disk', tak i 'Uspat do paměti' - jmenuje se to samozřejmě jinak, pro tu poslední možnost se muselo na odhlašovací obrazovce stisknout ještě 'Shift'.
Jinak je pravda, že když mi ze začátku (tušim u Ubuntu 8.4) nešlo Ubuntu na NTB uspat, tak se mi to nelíbilo.

GdH

• Moderátor
  • Závislák
    • GdH-Notes
Svůj domácí počítač s Ubuntu pouze uspávám a reboot dělám tak dvakrát do měsíce v průměru, fungoval jsem takto i dva měsíce. Důvodem rebootu bývá pouze výměna jádra, popřípadě to, že systém zlikviduju nějakými pokusy. Dělám to tak už pár let a nikdy jsem nezaznamenal jakékoliv zpomalení systému. S bezproblémovým hardware není na linuxovém systému důvod považovat uspávání, či hibernaci za něco nepatřičného, co by se mělo dělat jen výjimečně, naopak to považuju za samozřejmost, která šetří čas.

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
S tímto souvisí další věc - když uspím Ubuntu, můžu nabootovat win? Někteří tvrdí že to není dobrý nápad...
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Šuohob

• Závislák
Svůj domácí počítač s Ubuntu pouze uspávám a reboot dělám tak dvakrát do měsíce v průměru, fungoval jsem takto i dva měsíce. Důvodem rebootu bývá pouze výměna jádra, popřípadě to, že systém zlikviduju nějakými pokusy. Dělám to tak už pár let a nikdy jsem nezaznamenal jakékoliv zpomalení systému. S bezproblémovým hardware není na linuxovém systému důvod považovat uspávání, či hibernaci za něco nepatřičného, co by se mělo dělat jen výjimečně, naopak to považuju za samozřejmost, která šetří čas.

presne tak, take to tak delam.

S tímto souvisí další věc - když uspím Ubuntu, můžu nabootovat win? Někteří tvrdí že to není dobrý nápad...

hm, me ixpecka v dualbootu takle funguji. kdys je potrebuji, tak uspim buntu a bootnu na chvilku ixpecka. btw ixpecka nepouzivaj linuxovy swap, swapuji si do souboru, takze se to takle podle me da provozovat

GdH

• Moderátor
  • Závislák
    • GdH-Notes
Mimochodem, právě proto, že systém jen uspávám do RAM napsal jsem si skript, který počítá reálnou dobu běhu systému, bez času kdy je počítač uspaný a tudíž vypnutý. Viz výřez z Conky.

[attachment deleted by admin]

Šuohob

• Závislák
Mimochodem, právě proto, že systém jen uspávám do RAM napsal jsem si skript, který počítá reálnou dobu běhu systému, bez času kdy je počítač uspaný a tudíž vypnutý. Viz výřez z Conky.

pekny ;) btw jak to pocitas?

GdH

• Moderátor
  • Závislák
    • GdH-Notes

Jednoduše, koukám se na hodinky při usínání i probuzení a zapisuju si to :) Je to popsáno tady.

Šuohob

• Závislák

Jednoduše, koukám se na hodinky při usínání i probuzení a zapisuju si to :) Je to popsáno tady.

zajmave jednoduchy, diky;)

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
Moje Ubuntu 9.10 se na nic neptá a při volbě Uspat do paměti pouze zamkne obrazovku...
(U8.04 se na stejném stroji uspávalo)
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.