Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Start, uspání do paměti, uspání na disk - jeví se to vše stejně  (Přečteno 2887 krát)

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
Start, uspání do paměti - suspend, uspání na disk - hibernace, se na notebooku Acer Aspire 3810T jeví zatím naprosto stejně.
Jestli se něco nastartovalo s původním obsahem paměti či ne, nemám možnost ani posoudit, protože se to prostě už nenastartuje a jsem rád když se mi počítač po následné níže popsané anabázi podaří nastartovat v klasickém startu. Jestli mi někdo neporadí čím to je a jak toto odstranit asi ony režimy nebudu vůbec používat...

Mám za to že po uspání do paměti - suspend by se měl notebook rychle zotavit s původním obsahem paměti a poskytnout opětnou činnost v plném rozsahu. To se však neděje. Po stisku jakékoliv klávesy nebo po manipulaci s myší se nic neděje, až po asi vteřinovém stisku vypínacího tlačítka máte pocit, že se počítač klasicky restartuje protože následuje klasický výpis loga BIOSu s nabídkou F2 a celá startovací mašinerie s desítkami mě nicneříkajících výpisů a  je dlouhá ... předlouhá...  Často dojde i k zákusu, po kterém opět použiju vypínací tlačítko, protože nic jiné nepomáhá a pak startuju Ubuntu v recovery režimu, pak opět vypínám počítač tlačítkem a pak jej spouštím dalším stiskem vypínacího tlačítka a startuju v klasickém režimu a pak už se zpravidla "chytí" a po klasickém přihlašovacím dialogu se nastartuje.
Obdobná anabáze následuje po tzv. hibernaci - uspání počítače na disk. Nenapadá nikoho co kde přepsat aby se to chovalo mravně?

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
Re: Start, uspání do paměti, uspání na disk - jeví se to vše stejně
« Odpověď #1 kdy: 20 Dubna 2010, 07:36:53 »
Ještě bych poznamenal, že bych rád viděl nějakou hlášku typu: probouzím se z režimu suspend... či  probouzím se z režimu hibernace...
ale toto jsem ještě neviděl, ale otázka je, jestli se mi to neobjeví právě proto, že se mi to "uspí" ale z tohoto režimu spánku se to už jaksi neprobudí. Chápu také, že notebooků a dnes i netboků jak se těm prťavým ořezávátkům z Číny říká, je spousta a je v tom náležitá "džungle" ale snad by se to nechalo ošetřit alespoň tak, že když to nefunguje tak se tyto funkce tzv. uspání nějak znepžřístupní, zakážou, či nějak se na to uživatel upozorní.

Ještě jsem tam našel jakési Sezení hosta při němž se mi na ploše objeví jakési parkety, jas se vyšťaví naplno a na panelech se objeví zdánlivě osekaný systém...  K čemu toto slouží ?

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 20 Dubna 2010, 08:10:54 »
Co se mi ale přihodilo nyní je už na mě skoro dost: Při vypínání počítače klikem na Vypnout, to po mě následně chtělo heslo. Zdálo se mi to podivné, ale budiž... Nikdy v minulosti se mi toto nestalo. Zadal jsem teda heslo, okno se oklepalo a prohlásilo že heslo není správné. Toto jsem vícekrát opakoval, protože jsem se podezříval, že jsem se při zadávání hesla překlepl ale nikoliv. Okno se otřásalo dál... Přistoupil jsem teda k direktivnímu HW stisku vypínače.

Já vím, vypadá to tu jako když Ubuntu haním. Ale je to konstatování skutečnosti. Také bych rád Ubuntu prohlásil za dobrý OS. Vysvětlí mi to někdo? Nebo dokonce někdo poskytne návod na zjednání nápravy? Na tohle by mohlo pomoci editovat nějaký konfigurační soubor ne? Jaký ale? Napadá vás něco?

mosqa

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 20 Dubna 2010, 10:04:04 »
ja som si isty ze google stym suspendom urcite poradi - staci zadat model_nb+suspend+ubuntu a daky navod to uz vyhodi - bud treba nieco prepnut v biose, prepisat daky konfigurak alebo sa aspon dozviete ze to proste nepojde a nema cenu to skusat [potom sa daju ponuky na suspend zakazat cez gconf-editor aby vas to nelakalo]..
AMD Athlon X2 4850e; GIGABYTE MA78GM-DS2H; IGP ATI HD3200; 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 KINGSTON BOX; WD 6400AAKS; SAMSUNG SpinPoint F1 HD322HJ; SAMSUNG SH-S223F SATA; squeezy

aloisam

• Host
« Odpověď #4 kdy: 20 Dubna 2010, 10:50:47 »
Co se mi ale přihodilo nyní je už na mě skoro dost: Při vypínání počítače klikem na Vypnout, to po mě následně chtělo heslo. Zdálo se mi to podivné, ale budiž... Nikdy v minulosti se mi toto nestalo. Zadal jsem teda heslo, okno se oklepalo a prohlásilo že heslo není správné. Toto jsem vícekrát opakoval, protože jsem se podezříval, že jsem se při zadávání hesla překlepl ale nikoliv. Okno se otřásalo dál... Přistoupil jsem teda k direktivnímu HW stisku vypínače.

mám za to, že jsi to vypínal z režimu pro hosta a problémek je, že jsi stále zalogovaný i jako normální uživatel, a sytém to pochopitelně nedovoluje ukončit. Jen je divný, že to nezhaslo i po zadání správnýho hesla.. Každopádně se nejdřív odhlaš z hosta a pak to vypni.

Teda asi :-) Já hosta nepoužívám, protože se na něj nejde dostat z přihlašovací obrazovky, ale k čemu slouží je dost jasný. ;-) Hodí se, když půjčuješ někomu comp, a nechceš aby se ti v něm hrabal nebo něco měnil. Sám mám pro ten případ vyrobenýho uživatele..

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 20 Dubna 2010, 12:44:59 »
To bych tam ale viděl napsané přihlášen jako host ne? Ale já tam stále a vždy viděl jako login jen svoje jméno?

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 20 Dubna 2010, 13:41:22 »
A vůbec? Normální uživatel to je i ten host? Je nějaký rozdíl mezi normálním uživatelem a hostem?

A dále? Když je Linux skoro dokonalý tak jak to,  že při přihlašování je na hosta zapomenuto ???
Jak to popisujete ve své odpovědi? Píšete že jste si vytvořil dalšího uživatele aby jste nemusel
hosta používat....

aloisam

• Host
« Odpověď #7 kdy: 20 Dubna 2010, 15:47:19 »
A vůbec? Normální uživatel to je i ten host? Je nějaký rozdíl mezi normálním uživatelem a hostem?

A dále? Když je Linux skoro dokonalý tak jak to,  že při přihlašování je na hosta zapomenuto ???
Jak to popisujete ve své odpovědi? Píšete že jste si vytvořil dalšího uživatele aby jste nemusel
hosta používat....

na Mandrivě maj hosta při loginu a na ubuntu to po nějakým tom hackování nejspíš půjde taky. No není linux dokonalej? :DD
Host má v systému nulový práva, a všechno co může udělat se změní po odhlášení zase na výchozí stav. Uživatel má takový možnosti jaký mu určíš při vytvoření..

k tomu odhlašování, ano měl by jsi tam mít napsaný jako kdo jsi přihlášen. A teď jsem to zkoušel, já ze sezení hosta vypnu pc, po zadání hesla toho běžícího uživatele..

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 20 Dubna 2010, 16:55:19 »
ja som si isty ze google stym suspendom urcite poradi - staci zadat model_nb+suspend+ubuntu a daky navod to uz vyhodi - bud treba nieco prepnut v biose, prepisat daky konfigurak alebo sa aspon dozviete ze to proste nepojde a nema cenu to skusat [potom sa daju ponuky na suspend zakazat cez gconf-editor aby vas to nelakalo]..

ja mel podobny problem, me pomohlo prohrabani se v biose. az rebootnu, napisu co jsem prepnul.
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 20 Dubna 2010, 20:35:08 »
Já se do BIOSu koukal taky, co by bootování zdržovalo nebo komplikovalo, ale našel jsem jedině bootování ze sítě, které jsem vypnul, a Quiet boot což je jenom vypisování hlášek při bootování. Ale nic se nezměnilo. Vše při starém. A vám něco pomohlo? Co to bylo?

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 20 Dubna 2010, 21:38:12 »
Já se do BIOSu koukal taky, co by bootování zdržovalo nebo komplikovalo, ale našel jsem jedině bootování ze sítě, které jsem vypnul, a Quiet boot což je jenom vypisování hlášek při bootování. Ale nic se nezměnilo. Vše při starém. A vám něco pomohlo? Co to bylo?

zkus se mrknout, jestli v biosu nemas polozku Acpi suspend type (mam Phoenix award bios). pokud ano, zkus to prenastavit a vyzkouset.
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.