Ad kompilace (sám jsem prováděl před pár hodinami, takže by měla fungovat):
0) odinstalovat stávající verzi (netuším jestli to je nutné, ale mám pocit, že jsem to někde četl)
1) stažení zdrojových kódů
odtud2) instalace vývojových větví již nainstalovaných sdl knihoven - možno provést přes Synaptic: Hledat "libsdl" a zaškrtnout pro instalaci ty soubory, které začínají na libsdl a končí na -dev a jejichž sestry (bez přípony -dev) máte již nainstalované (jsou to tuším tyto: libsdl1.2, libsdl-image1.2, libsdl-mixer1.2, libsdl-net, libsdl-ttf2.0 )
3) potom postupujte podle
oficiálního návodu tzn. na příkazové řádce napsat:
4) cd /adresar_kam_byl_stazen_soubor_wesnoth-1.1.12.tar.gz
5) tar -xvf wesnoth-1.1.12.tar.gz (nevím proč, ale s tím přepínačem -z mi to házelo chybu)
6) cd wesnoth-1.1.12
7) ./configure --datadir=/usr/share/games (zkontrolují se Vám závislosti, případně budete muset ještě něco doinstalovat - asi určitě balíček build-essential pokud jste ještě nic nekompiloval; mě se sice pořád objevovaly nějaké výstrahy, ale ne již chybějící knihovny, takže jsem šel k dalšímu kroku a ve finále všechno funguje)
make (tohle bude trvat trochu déle - vše se totiž zkompiluje)
9) sudo make install (a hurá nainstalovat)
10) spouštěcí soubor je potom /usr/local/bin/wesnoth (to jsem se nahledal)
11) Do menu aplikace přidáte takto:
11a) pravým tlačítkem na Aplikace -> Upravit nabídky
11b) v menu Hry -> Novou položku
11c) Typ: aplikace, Název: Battle for Wesnoth, Příkaz: /usr/local/bin/wesnoth, Ikonu jsem našel jen /usr/share/games/wesnoth/wesnoth/images/wesnoth-icon.png
Doufám, že tady neplácám hlouposti, případně prosím o poopravení, nejsem žádný profík a tahle gamesa byla první aplikací, kterou jsem zkompiloval.
Hraní zdar!