Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Pozor na změnu hesla v U9.10 a U10.4.  (Přečteno 5123 krát)

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
Pozor na změnu hesla v U9.10 a U10.4.
« kdy: 30 Dubna 2010, 09:06:45 »
Do problémů se (v některých případech) dostanete, když změníte heslo uživatele (pomocí Uživatelé a skupiny) a staré zapomenete (zahodíte papírek).
Heslo se totiž nezmění všude a systém často reaguje pouze na heslo staré (například sudo, klíčenka).
Jediná možnost, jak změnit heslo "opravdu" je přes terminál:

Citace
passwd
« Poslední změna: 30 Dubna 2010, 10:47:52 od compaq »
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
Re: Pozor na změnu hesla v U9.10 a U10.4.
« Odpověď #1 kdy: 30 Dubna 2010, 09:16:36 »
Určitě? I po restartu?

Podle mě heslo klíčenky je nezávislé na uživatelském hesle. Takže nepomůže ani passwd.
Naopak sudo by mělo vždy reflektovat uživatelské heslo, ale možná až po restartu.
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

petohl

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 30 Dubna 2010, 09:40:34 »
mozem potvrdit informaciu ze heslo sa nezmeni vsade ani po restarte.
napr. zmenil som heslo uzivatela, ale pomocou stareho hesla sa musim prihlasovat pri sudo a cez SSH

arrange

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 30 Dubna 2010, 09:52:59 »
Zkouším to na lucidu a heslo se změní i bez restartu (i po něm). Změnou hesla pomocí Uživatelé a skupiny dojde ke změně v souboru /etc/shadow, a sudo i policykit vyžaduje hned nové heslo.

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #4 kdy: 30 Dubna 2010, 10:01:47 »
Do problémů se dostanete snadno, když změníte u uživatele heslo a staré zapomenete (zahodíte papírek).
Heslo se totiž nezmění všude a systém často reaguje pouze na heslo staré (například sudo, klíčenka).

Citace
passwd

No jo, no... A co tím chtěl básník říci?
Jediná možnost, jak změnit heslo, je opravdu jen passwd nebo pomocí Uživatelé a skupiny, kde je změna hesla dle mého soudu nepochybně také realizována pomocí passwd. A s klíčenkama, uloženejma heslama ve Firefoxu, Thunderbirdu a kdovíkde ještě to přece nemá a nemůže mít nic společného. Takže: jak že's původně měnil to heslo?

compaq

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 30 Dubna 2010, 10:31:01 »
Znovu jsem to teď otestoval na U9.04. Změna hesla úplně spolehlivě nefunguje.

Nastavení uživatelů
Odemknout starým heslem
Vlastnosti
Změnit heslo
Vaše heslo bylo změněno

Zamknout
Odemknout (nelze novým heslem)...

Restartuji

Nelze se přihlásit starým ani novým heslem
Na prázdné ploše bez panelů vyzkočí pár nechutných hlášek o autoritě, neschopnosti Nautilu (bohužel nevím, jak a kam je uložit) a nakonec o tom, že není jazyková podpora nainstalována kompletně. Chytám nerva a unikám přes Ctrl+Att+F1 do terminálu, kde se přihlásím starým heslem a pomocí passwd ho znovu změním na nové.

Po restartu systém naběhne normálně s novým heslem.

P.S. Jak zjistíte v testovém terminálu, při zadávání nového hesla, zda máte zapnutý CapsLock (klávesnice nemá LED)?
« Poslední změna: 30 Dubna 2010, 10:38:57 od compaq »
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

arrange

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 30 Dubna 2010, 10:38:03 »
Sorry compaq, tobě asi opravdu nemá cenu radit.

Opravil sis např. už tu šílenost, žes' neměl ani v fstab definovaný kořenový adresář? Bylo tu takové vlákno, a mnoho dalších, která se prostě neuzavřela, protože jsi nenapsal, jaks' to (ne)vyřešil. Jakmile máš v systému takovéto krpy, nestěžuj si prosím, že ti něco nefunguje, a hlavně nezobecňuj své problémy na všechny ostatní.

Do problémů se dostanete snadno, když změníte heslo uživatele (pomocí Uživatelé a skupiny) a staré zapomenete (zahodíte papírek).

Citace
passwd
« Poslední změna: 30 Dubna 2010, 10:40:49 od arrange »

compaq

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 30 Dubna 2010, 10:41:04 »
Opravil sis např. už tu šílenost, žes' neměl ani v fstab definovaný kořenový adresář?

Tato situace je na notebooku Compaq Presario, kde běží systém U8.04 už dva roky bez větších problémů a řídím se pravidlem, co nezlobí, do toho nešťourám.

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #8 kdy: 30 Dubna 2010, 10:43:47 »
... a řídím se pravidlem, co nezlobí, do toho nešťourám.
Tak nešťourej...

compaq

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 30 Dubna 2010, 10:46:30 »
hlavně nezobecňuj své problémy na všechny ostatní.

Kdybys četl pozorně, zjistil bys, že nejsem sám, kdo má problém se změnou hesla. Když se objeví dva lidi za pár minut, není to ojedinělá záležitost...
Jde o to, jestli na chyby v Ubuntu poukazovat a snad je odborníci opraví, nebo o nich nemluvit a tvářit se (před váhavými voliči OS), že je vše v pořádku.

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #10 kdy: 30 Dubna 2010, 11:20:01 »
Kdybys četl pozorně, zjistil bys, že nejsem sám, kdo má problém se změnou hesla. Když se objeví dva lidi za pár minut, není to ojedinělá záležitost...
A teď narovinu: kolik účtů tady na fóru máš ty :-)

Jde o to, jestli na chyby v Ubuntu poukazovat a snad je odborníci opraví, nebo o nich nemluvit a tvářit se (před váhavými voliči OS), že je vše v pořádku.
Nerad se opakuji, ale dokud budeš cokoliv, co ti zrovna nefunguje tak, jak bys chtěl, označovat automaticky za chybu Ubuntu, tak se tady asi s nikým moc nedomluvíš.

compaq

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 30 Dubna 2010, 11:57:52 »
A teď narovinu: kolik účtů tady na fóru máš ty :-)

Jeden, proč bych měl mít víc účtů?

cecil

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 30 Dubna 2010, 17:38:06 »
No, tak já jsem měl v 9.10 se změnou hesla jen tak mimochodem taky problémy... :/

ladarozan

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #13 kdy: 30 Dubna 2010, 17:49:56 »
Tak změnu hesla jedině v Recovery módu , po volbě pro Roota a  pomocí passwd, pak bude vše OK.
AMD A4-5300, Hauppauge HVR-4000, Ubuntu 12.04, Windows 8
-Tablet Protab26 a Toshiba AT10 Android 4.3.1
-Asus EEE1000H,WinXP

compaq

• Závislák
« Odpověď #14 kdy: 30 Dubna 2010, 20:20:43 »
Prosím, kdo víte jak na to, doporučte tvůrcům vyhodit (z U10.10) možnost změnit jednoduše heslo, když to nefunguje spolehlivě. Kde se začíná kašlat na hesla, končí sranda...
« Poslední změna: 03 Května 2010, 09:09:33 od compaq »

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #15 kdy: 01 Května 2010, 12:09:21 »
Doporučte tvůrcům vyhodit (z U10.10) možnost změnit jednoduše heslo, když to nefunguje spolehlivě. Kde se začíná kašlat na hesla, končí sranda...
Doporuč si jim to sám, když seš tak chytrej. Nevím, proč se snažíš tady někoho úkolovat.

compaq

• Závislák
« Odpověď #16 kdy: 03 Května 2010, 09:10:08 »
Doporuč si jim to sám, když seš tak chytrej. Nevím, proč se snažíš tady někoho úkolovat.

Omlouvám se, chytl jsem nerva, že mi nefungují hesla. Nechtěl jsem nikoho úkolovat.

cecil

• Návštěvník
Re:Pozor na změnu hesla v U9.10 a U10.4.
« Odpověď #17 kdy: 27 Prosince 2011, 11:33:20 »
Tak, potkaly mě výše popsané trable (2 účty: pracovní a správcovský, změna hesla ve správcovském účtu pro oba účty, správcovský je OK, v pracovním mám problémy). Změna hesla v terminálu nepomohla...

Ubuntu 10.4

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.