Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu Live 6.10-vypnutí PC?  (Přečteno 8154 krát)

Brut

• Návštěvník
Ubuntu Live 6.10-vypnutí PC?
« kdy: 15 Listopadu 2006, 10:24:28 »
Dobrý den, jsem linuxový začatečník a na doporučení přítele zkouším Ubuntu, zatím ve verzi live. Jsem mile překvapen, co to vlastně ten linux je a v této vskutku friendly podobě, by mi v pohodě nahradil Widle. Vše šlape skvěle pouze při ukončení ubuntu nelze vypnout PC. Napíše ať vyndám disk a stisknu Enter. Nic nereaguje až musím vyrvat PC ze zdi. Tato brutalita mě odrazuje od dalšího zkoumání Ubuntu. Docela mě to mrzí, proto se ptám zda nevíte co s tím. Zkoušel jsem v Biosu změnit CD-Rom na first boot a bootoje sic první, ale problém přetrvává. Mám AMD Sempron 3000+ s.939, GeForce Leadtek 7600GS, 1GB RAM A-Data+nanya, Deska Gigabyte K8A480m.
Nebo mám spíš zkusit starší verzi (to se mi moc nechce)? Je vůbec možnost, že by to třeba Kubuntu nedělalo? Nebo mám zkusit verzi pro 32-bit?

6n64

• Návštěvník
« Odpověď #1 kdy: 15 Listopadu 2006, 10:45:18 »
když jsem zkoušel 64bit live ubuntu 6.10, tak mě to taky nešlo "normálně" vypnout, když jsem ji ale pak nainstaloval vše bylo v poho. U 32bit šlo v poho i live cd (tedy včetně správného vypínání). Takže to bude asi jen taková kosmetická v live 64bit, hlavu bych si z toho nelámal - prostě to nainstaluj a uvidíš, odinstalovat se to dá vždycky ;o)

Brut

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 15 Listopadu 2006, 11:38:35 »
"U 32bit šlo vše v poho i live cd..."

Myslíš tedy, kdybych na to testování použil live cd 32bit s 64bit CPU, že to bude šlapat. Zatím se mi to moc nechce inst., páč mám legální OEM Widle, tak bych toto chtěl spíš do druhého pc (až bude). Rád bych se ještě porozhlédl po jiných linuxech a pak si lépe vybral, co mi sedí.

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #3 kdy: 15 Listopadu 2006, 11:44:59 »
Ano, na 64bitovem HW lze bez problemu provozovat 32bitovou verzi Ubuntu. Osobne doporucuji s prechodem na 64bitovy software jeste chvili pockat, viz. jina vlakna v tomto foru.

nojvirt

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 15 Listopadu 2006, 11:45:01 »
pouzij verzi pro 32bit, rozdil ve vykonu neznatelny a jako zacatecnik se vyhnes nekterym problemum
Ubuntu od 5.04...

"My howercraft is full of eels!!"

6n64

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 15 Listopadu 2006, 11:51:01 »
klidně nainstaluj 32bit, jsou pro začátek mnohem lepší. na jednom compu můžeš mít bez problému xp i ubuntu - jen to raději instaluj podle návodu, který tady někde najdeš, když budeš šikovnej o win nepřijdeš ;o) Ale nejdříve zkus live 32bit, podle mé zkušenosti s vypínáním nona problema...

Brut

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 15 Listopadu 2006, 12:16:53 »
Tak jsem zkusil 32bit a chtěl jsem odeslat děkovnou depeši. Vypnutí PC bez problémů a vše OK. Jenže druhé vypnutí a  mé nadšení chladne. Opět jsem musel odpojit PC od el. sítě, ikdyž počítač trošku na něco reaguje. Lze ho vypnout i jinak? Třeba nějaký příkaz nebo kombinace kláves? Nebo teda verzi 6.06?
Ještě mě zajímá jestli tyto live cd někde na HDD něco po sobě nechávají (nějaká nastavení) nebo jak to funguje? Třeba tam po 64bit verzi něco zbylo, co se s tím pere? Skutečně linuxu nerozumím, takže nevím.

Hejhula

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 15 Listopadu 2006, 12:43:56 »
Při nabootování z live cd se nic na disk neukládá, dokud nepožaduješ instalaci na disk.
Nestačilo by místo odpojení PC od el. sítě podržet pár vteřin tlačítko napájení na počítači?

Brut

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 15 Listopadu 2006, 12:48:30 »
Bohužel toto nestačí. Než vyrvu počítač ze zdi tak pochopitelně vyzkouším známé tradiční postupy, neboť mě takový zásah téměř fyzicky bolí.

LS

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 15 Listopadu 2006, 13:02:45 »
Tipoval bych (jako obvykle) na nejakou chybu v ACPI na zakladni desce. Vyrobci si radi upravuji urcite casti ridicich kodu, povestny je v tomto ohledu zejmena ASUS. Zkuste startovat desktopCD (liveCD) s parametry
Kód: [Vybrat]
noapic nolapicnebo
acpi=off pci=noacpipripadne kombinaci vsech

Brut

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 15 Listopadu 2006, 23:07:12 »
No jediné co jsem změnil při druhém spuštění live cd 32bit bylo rozlišení obrazovky. Pak jsem PC již nevypnul. Může to být důvod? Třeba ovladače na grafiku? To s tím noapic nolapic bych rád zkusil ale jsem skutečně v linuxu prvně, tak moc nevím, co je tím myšleno. Přesto děkuji za rady. No zkusím si to najít, co to vlastně je a kam to mám zadat.

LS

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 15 Listopadu 2006, 23:09:40 »
stsisknete F6 v menu pri startu z CD

Brut

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 15 Listopadu 2006, 23:17:21 »
Zkusím dík

Brut

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 16 Listopadu 2006, 00:49:41 »
Tak bych skoro řekl, že to zapřičinila změna rozlišení obrazu, je-li to možné. Teď to funguje s těmi příkazy i bez nich. Vlastně se mi ta 32bit sekla jen ve vyšším graf. rozlišení nebo je to prostě náhoda. U té 64bit jsem ale nastavení rozlišení neprováděl. Děkuji vám za rady jsem rád, že to teď mohu pořádně prošmejdit. Zatím se mi moc líbí co vidím. Asi se pokusím nainst. Ubuntu nebo Kubuntu (ozkouším) za ty widle. No mám je na 80GB oddíle, tak se snad nemusejí tak roztahovat? Jen musím podrobně proštudovat jak nato, abych o ně nepřišel.

LS

• Závislák
« Odpověď #14 kdy: 16 Listopadu 2006, 00:58:05 »
Instalator umi zmensit oddil s Windows, Ubuntu pak muzete nainstalovat na novy diskovy oddil.

Brut

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 16 Listopadu 2006, 01:12:48 »
No mám na C: 40GB volného místa. Pomocí OOdefrag bych vše defragmentoval dle místa, projel scandiskem. Znamená to, že instalátor by sám omezil widle a vytvořil nový oddíl, dejme tomu 20GB? Jak bych potom bootoval? Musel bych toto změnit asi nějak v biosu. Nebo by se mě to prostě zeptalo vždy kam chci? Zítra to naštuduju, dnes jsem už hotovej.

LS

• Závislák
« Odpověď #16 kdy: 16 Listopadu 2006, 09:21:36 »
Instalator Ubuntu nahraje na zacatek disku (do Master Boot Sectoru) programek (jmenuje se Grub), ktery se spusti pri kazdem zapnuti pocitace. Ten zobrazi menu ve kterem si vyberete, jestli maji nastartovat Windows nebo Linux.

Brut

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 16 Listopadu 2006, 20:55:08 »
Tak jsem to instaloval a vše naprosto v pohodě. Instalátor uskromnil widle a vytvořil nový oddíl. No teď tedy bych rád zpřístupnil disky oběma směry, jde-li to. V Ubuntu jsem nainstaloval cos na sdílení, ale asi ne to co je potřeba. Pro widle je snad taky nějaká možnost. Cosi jsem četl někde o pluginu do TotalCommanderu a to by možná bylo optimální. Nebo jak se to dá provést. Prostě bych chtěl třeba vidět v linuxu, co mám na D: disku, kde jsou data. Díky za trpělivost

eStar

• Aktivní člen
  • *
    • http://www.linuxsoftware.cz/
« Odpověď #18 kdy: 16 Listopadu 2006, 21:48:00 »
Tady sou ovladače do win: http://www.fs-driver.org/download.html Je přes ně možne čist i zapisovat na linuxové disky. Ubuntu by ti mělo číst win disky i bez dalších úprav pokud by si chtěl zápis na disk nainstaluj ovladač ntfs-3g.

Brut

• Návštěvník
« Odpověď #19 kdy: 16 Listopadu 2006, 23:34:26 »
Děkuji ten ovladač pro win. funguje skvělě. Jen stále nevím kde uvidím v Ubuntu ten disk D: z Win. Celé jsem to několikrát prolezl a nic. Asi se to musí nějak povolit nebo co? Stačí mi naprosto možnost čtení dat z win. v linuxu, abych mohl např. pustit music a nemusel ji 2x ukládat. Zápis není nutný.

makl

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #20 kdy: 26 Listopadu 2006, 15:24:50 »
důležité je na jakých diskových oddílech máš co nainstalované, já to mám zhruba takto:

/dev/sda2 - oddíl s Windows (souborový systém fat32); ve Win C:\
/dev/sda3 - oddíl pro data (souborový systém fat32); ve Win D:\
/dev/sda5 - oddíl s Ubuntu (souborový systém ext3)
/dev/sda6 - swap
/dev/sda7 - oddíl pro domácí adresář (souborový systém ext3)

sda je můj primary disk (SATA)
pokud vlastníte disk s ATA rozhraním, tak byste tam měl mít tuším hda

a potom si musíš nastavit odpovídajícím způsobem soubor /etc/fstab (já to mám takhle:)
# /etc/fstab: static file system information.
#
#            
proc            /proc           proc    defaults        0       0
/dev/sda5       /               ext3    defaults,errors=remount-ro 0       1
/dev/sda2       /media/windos   vfat    defaults,noexec,utf8,umask=007,gid=46 0       0
/dev/sda3       /media/data     vfat    defaults,noexec,utf8,umask=007,gid=46 0       0
/dev/sda7       /home/makl      ext3 defaults,errors=remount-ro 0       1
/dev/sda6       none            swap    sw              0       0
/dev/scd0       /media/cdrom0   udf,iso9660 user,noauto 0       0
sloupce (postupně): oddíl na disku; přípojný bod (adresář s nastaveným názvem musí existovat a tam taky uvidíš všechny soubory z windowsovských disků); souborový systém; nějaké nastavení (sám tomu moc nerozumím, ale něco asi budeš mít jinak (např. gid což je ID skupiny do které patříš)
"The box said that I needed to have Windows 98 or better ... so I installed Linux." --- LinuxNewbie.org
Acer TravelMate® 4672LMi, Ubuntu 7.04 Feisty Fawn

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.