Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Co je ten nepomuk? [vyřešeno]  (Přečteno 2853 krát)

sanchez

• Návštěvník
Co je ten nepomuk? [vyřešeno]
« kdy: 01 Května 2010, 21:31:09 »
Zdravim,
mam jenom mensi dotaz, jak uz nazev threadu napovida. Co je ten nepomuk? Potrebuju ho? Totiz narazil jsem na jednu vec. Ihned po upgrade z karmic na lucid jsem mel na korenu volne 1gb mista. Ale ted tam mam najednou 300mb. Tak jsem hledal, kde se to misto ztratilo a zjistil jsem, ze slozka ~/.kde/share/apps/nepomuk/repository/main/data zabira 700MB. Konkretne soubor soprano-virtuoso.db . Potrebuju to vubec? nevim co to je zac, nikde jsem se nic schopneho nedocetl a nevim, jestli by se neco stalo, kdybych ten soubor smazal. Treba kdybych potreboval volne misto jenom na rozbaleni treba nejakeho vetsiho souboru.
Dik
« Poslední změna: 02 Května 2010, 07:40:57 od Vojtěch Trefný »

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Re: Co je ten nepomuk? [vyřešeno]
« Odpověď #1 kdy: 01 Května 2010, 21:32:54 »
Hm, moc z toho moudrej nejsem...

http://nepomuk.kde.org/
http://www.abclinuxu.cz/clanky/recenze/co-prinasi-kde-4-technologie

(kdybych věděl, co to je sémantický desktop, asi by to bylo jednodušší).

sanchez

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 01 Května 2010, 21:37:29 »
V podobnem duchu jsem nasel vsechny texty o nepomuk. Co jsem pochopil, tak to je pro shromazdovani informaci, indexaxi, vyhledavani souboru a tak. Ale jestli to muzu odinstalovat, abych si neco neposral, to nevim.

Frantisek Uzivatelu

• Host
« Odpověď #3 kdy: 01 Května 2010, 21:50:25 »
Přejmenuj to a poznáš, vrátit to můžeš vždycky.

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 01 Května 2010, 21:51:24 »
Citace
Nepomuk aims to provide the basis to handle all kinds of metadata on the KDE desktop in a generic fashion. This ranges from simple information such as tags or ratings over metadata extracted from files to metadata that is generated by applications automatically. RDF, the Resource Description Framework, provides the powerful basis to store and query all this data. The goal is to categorize all metadata using clean ontologies to make an automated handling and enrichment of the data possible.
Prostě taková blbost, hodnocení a tagy lokálních souborů :)
Citace
<Firzen> tak teď budu Číňan
<Firzen> tak uvidíme :D
Jabber: LuciusMare (zkroucenina) jabbim (tecka) cz

sanchez

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 01 Května 2010, 22:29:26 »
To je super, ale k cemu mi je takova vec, kdyz mi sezere veskere volne misto co mi zbylo? Nebo jestli to jako prakticky ja jako uzivatel muze nejak uzitecne pouzit. Jedine, co me napada je, ze to asi urychluje vyhledavani.

Vitaa

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 01 Května 2010, 22:35:06 »
Tato služba se dá jednoduše vypnout a pak místo nezabírá..  ;) (mám ji vypnutou od prvního nainstalování kde 4.4SC a vše co jsem od kde potřeboval mi zatím fungovalo..) Nejsem teď na svém ntb, tak ti přesně nepovím, kde se dá vypnout, každopádně je to v nastavení systému :)
Intel Core i3-3220, AMD Radeon HD 7770, 8GB RAM - Arch Linux - KDE 4.12

sanchez

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 01 Května 2010, 22:43:36 »
uz jsem to vypnul, po aktualizaci staci kliknout na ikonku indexovani v tray a odskrtnou polozku povolit semanticky desktop.
nevim, jestli by se ty soubory smazaly samy po restartu, ale ja jsem aspon ten jeden obrovsky premistil na jinou partition, abych ji mohl pripadne vratit. Ale to asi nebude treba. I tak dik. Sice porad netusim, jak bych to mohl vyuzit, ale ani to nepotrebuju nejak vedet. Bylo to spis ze zvedavosti, protoze jsem po tom patral uz asi tak pul roku zpatky a stejne vim o tom houby.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.