Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Co používáte na jednoduchou domácí databázi?  (Přečteno 5784 krát)

byree

• Návštěvník
Co používáte na jednoduchou domácí databázi?
« kdy: 15 Listopadu 2006, 14:18:35 »
Ve Windows jsem použil na pár věcí MsAccess. Např. na databázi CD, databázi zákazníků apod. Výhodou bylo uložení celé databáze do jednoho souboru, takže nebyl problém si databázi přenést do práce či na notebook.

Co používáte na jednoduchou databázi v Ubuntu? Nabízí se MySQL, ale tam musí běžet stále server, což pro občasné využití není úplně praktické. Navíc přenášení do práce a zpět už není tak triviální. Nebo OpenOffice Base? Používá to vůbec někdo? Nebo úplně něco jiného?

Co bych rád: databázový program, kde si jednoduše vytvořím pár tabulek a dotazů, a bude to fungovat.

Co bych nerad: nějaký velký databázový server (kanón na vrabce) nebo naopak nějakou beta aplikaci, co nikdo nevyužívá.

A v případě, že mi přeci jen poradíte něco typu MySQL ještě jeden dotaz: šlo by nějak sdílet data mezi Ubuntu a Windows?

Děkuju za rady.
« Poslední změna: 26 Října 2007, 21:26:43 od Anna Taliánová »

MarrLiss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #1 kdy: 15 Listopadu 2006, 14:26:20 »
Zkus kexi. Vse je v jednom souboru (data, dotazy, formulare). Ale asi to nebude zrovna moc pouzivane. Pro Windows je.
« Poslední změna: 26 Října 2007, 21:29:46 od Anna Taliánová »
Prestigio Nobile 1590: P-M 740, 1 GB RAM, NV 6600
Ubuntu FF

igst

• Host
« Odpověď #2 kdy: 15 Listopadu 2006, 16:08:14 »
V DOSu nebo WIN bych si to napsal ve Foxce, ta je na tyhle věci geniální. Bohužel se mi ji zatím nepodařilo rozchodit pod Ubuntu...mám na mysli její DOS verzi 2.6.

Pavelp

• Host
« Odpověď #3 kdy: 15 Listopadu 2006, 18:12:45 »
Foxpro je pro tyhle ucely naprosto idelani a genialni svym spojenim vyvojoveho prostredi s interpretem prikazu. Bohuzel to neni rada pro tazatele. Zachvaty spustit Foxpro v nejakem dosemu uz me nastesti opustily. Nezbyva nez doporucit snad OpenOffice Base.  Jednak proto, ze nic jineho podobneho neni, druhak proto ze by (TEORETICKY, nepracuju s tim!!) mela byt moznost prave toho sdileni mezi win a linuxem, protoze pro oba OS OOo je a data - doufejme - budou jednotna. Pokud se pustite cestou SQL serveru, musite jeste mit nejake vyvojove prostredi pro tvorbu aplikaci. A zase problem win/linux, kdy sice na windows ODBC ovladace pro Mysql jsou, ale to Mysql musi nekde bezet...
Holt dobra rada draha.

byree

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 15 Listopadu 2006, 21:12:55 »
Děkuju za odpovědi. Dnes jsem si trochu hrál s OpenOffice Base, a nevypadá to nijak špatně, nebude asi ani problém převést si do ní accessovskou databázi či připojit se k mysql serveru.
Výhodou je hlavně možnost pracovat pod Win i Ubuntu. (už mě ale ten dualboot začíná trochu prudit)

Dan

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 15 Listopadu 2006, 22:19:04 »
Jen pozor - není to sice opravdu už žádná beta, ale možnosti nejsou ještě nijak bohaté (to Vám asi nebude vadit) a import/export je opravdu krajně žalostný (zvláště oproti doc/xls/ppt) - to se ale samozřejmě zlepšuje s každou verzí.

byree

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 16 Listopadu 2006, 14:46:15 »
No, taky už jsem přišel na to, že připojovat se k accessovský databázi přes driver Microsoft Access není to pravý. Neví někdo, jak data prostě naimportovat a používat už jen formát OOBase? Jsem z toho trochu zmaten.

smita

• Návštěvník

byree

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 18 Listopadu 2006, 20:28:55 »
Kdyby někdo řešil, co já:

Jediný použitelný postup, jak naimportovat databázi Access do Openoffice Base je připojit se k ní přes driver Microsoft Access, pokud možno s ní nijak nehýbat, poté vytvořit v OOo novou prázdnou databázi a do ní tabulky zkopírovat (přetáhnout myší). A nejlépe to udělat ve Windows, kvůli problémům s kódováním češtiny. Po uložení bude nová databáze fungovat i v Linuxu (vč. správné češtiny).

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.