Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Instalovat nesvobodny ovladc ati nebo ne?  (Přečteno 1325 krát)

matata

• Aktivní člen
  • *
Instalovat nesvobodny ovladc ati nebo ne?
« kdy: 07 Května 2010, 10:51:21 »
Zdravim, mam HP 4510s s grafikou ATI RADEON 4300 512 mb,
jde mi o to ze kdyz nainstaluji nesvobodny ovladac tak system obcas blbne. Napr. se stane ze najednou nejde pusiti catalyst control center a pise mi to chybu ze neni nainstalovany spravny ovladac. Musim ho tedy nainstalovat znovu. Zkousel jsem nainstalovat jak ten co mi ubuntu samo nabizi tak i ten nejnovejsi ze stranek ATI. a obcas mi opravdu prijde ze to blbne a nevim proc.
Co me ale nejvic zarazi je to ze me prijde ze kdyz ATI ovladac nainstalovan neni tak system jede po graficke strance lip, nez kdyz nainstalovany je.
Napr. u verze 9.10 kdyz z hnede bootovaci obrazovky ubuntu by to melo hezky prejit na zobrazeni plochy. Kdyz ovladac Ati neinstalovany nemam je toto prolnuti krasne plynuly, kdyz ho nainstalovany mam tak se to seka a je to cele kousane.

Je vubec nutne tento nesvobodny ovladc instalovat? Predpokladam ze kdyz ho nenainstaluju tak pojedu asi na integrovanou grafiku (tusim intel) ktera je v NTB ne?
Samozrejme chapu ze nebudu moc pouzivat compiz nebo jine graficke vychytavky, ale to me az tak netrapi, potrebuju hlavne stabilni a rychly system. Ma nenainstalovani tohoto ovladace nejake dalsi nevyhody?
Diky za nazory a rady.

Nemec

• Aktivní člen
  • *
Re: Instalovat nesvobodny ovladc ati nebo ne?
« Odpověď #1 kdy: 07 Května 2010, 11:06:58 »
Otázka zní: Potřebuji 3d akceleraci, neboli hraji hry, či dělám s 3d programy? Další otázka zní: Funguje mi ze svobodným ovladačem 3d akcelerace? Jak 3d akceleraci ověřit najdeš na http://wiki.ubuntu.cz

fish

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 07 Května 2010, 11:15:46 »
Pri notebooku je podstatná vyššia spotreba pri opensource ovládači. Skús porovnať výdrž na baterky a hlučnosť.
Acer Aspire 5738ZG/Intel T4400/ATI MR HD 4650/4GB RAM :: Ubuntu 10.04 64bit/Kbuntu 10.10 64bit/Win7 HP 64bit

Jeremi

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 07 Května 2010, 14:20:05 »
U mna jednoznacne ano s opes source ovladacom sa mi notebook prehrieval a vypinal. S ati ide vsetko tak ako ma!

only.cheez

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 07 Května 2010, 15:44:21 »
Zdar, také přispěji do diskuze.
Mám HP Probook 4710s s grafikou ATI RADEON 4330.
Otevřený ovladače maj rozhodně větší spotřebu. Ale taky je tu ten problém s podsvícením. Se svobodnými ovladači to lze regulovat alespoň skrolováním nad apletem nastavení jasu. S fglrx to nejde vůbec a navíc obrazovka při nabíhání ubuntu je v nízkém rozlišení, nevím proč. Zatímco se svobodným ovladačem to nabíhá normálně v nativním rozlišení.
Já bych rád přešel na uzavřený ovladače kvůli spotřebě, ale dokud nespraví tu regulaci podsvícení, tak zůstávám u otevřených.

Jeremi

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 07 Května 2010, 15:56:39 »
U mna je open source ovladac nepuzitelny takze podsvietenie zatial neriesim.

Inac rozlisenie konzole pri starte sa da vyriesit

http://news.softpedia.com/news/How-to-Fix-the-Big-and-Ugly-Plymouth-Logo-in-Ubuntu-10-04-140810.shtml

Vsera som to skusal je to funkcne akurat ako rozlisenie funguje iba to ktore ma pomer stran 4:3 ine mi nesli

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.