a je to..
po instalaci asi před rokem několikrát aktualizováno až na nynější verzi
ubuntu 9.10 - Karmic Koala
jeden uživatel jménem mutty
který až do dneška mohl v konzoli dávat "sudo su" a vše fungovalo jak má
Hrál sem si s uživatelskými skupinami. Klikl na klíč, zadal uživatelské heslo (které doteĎ fungovalo i pro "sudo") takže sem mohl vytvořit skupinu..
tu sem vytvořil.. ale protože mi přišla zbytečná, nikoho sem do ní nepřidal, a pokusil sem se ji smazat.. napsalo mi to něco jako že "nelze smazat" a myslím že taky něco jako "superuživatelé by přišli o práva" ale možná spíš něco jiného, prostě sem tomu nevěnoval pozornost..
což byla asi ta osudová chyba..
vypnul sem správu uživatelů a skupin..
teď si nejsem jistý jestli to nešlo hned, nebo jsem se ještě mezitím relognul..
a když se teď, přihlášený jako mutty, pokusím zadat "sudo" nebo "sudo su" tak mi to, po zadání uživatelského hesla, vypíše "mutty is not in the sudoers file. This incident will be reported."..
vyrozumněl jsem že se v ubuntu rootovi generuje při instalaci náhodný hash heslo, takže jako root se nejspíš nepřihlásím.. když sem zkoušel při úvodní obrazovce místo loginu "mutty" zadat "root" a použít stejné uživatelské heslo, které mi dříve dovolovalo pod "mutty" dělat "sudo",tak mě to samozřejmě nepustilo dál a napsalo to selhání autorizace.. což jenom podporuje to co jsem se dočetl..
"sudoer" jsou sepsáni v /etc/sudoer
ale geditovat nemůžu protože přihlášen jako mutty nemohu používat "sudo", jiné účty nemám..
ani v správci uživ a skupin už po zmáčknutí klíče a pokusu o autorizaci pomocí pořád toho jediného hesla, mě to dál prostě nepustí.. "selhání autorizace"
takže jsem asi "screwd"
nebo spíše "f**ked"
za případné rady děkuji..