Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: windows a grub problem  (Přečteno 1129 krát)

tayllor

• Aktivní člen
  • *
windows a grub problem
« kdy: 11 Května 2010, 10:23:53 »
Zdravim na notebooku na ktorom bol iba Windows Xp som priinstaloval Ubuntu. Vznikol mi problem, ze po nainstalovani bezpecnostnych aktualizacii vo Windowse sa mi vzdy vymaze grub, ked sa odhlasim s Windowsu. Po restarte mi napise iba
Grub Loading.
 Musim ho potom vzdy instalovat cez LiveCD.
Druhy problem je asi takyto a si myslim ze uzko suvisi s predoslim problemom. Neviem preco mi pri zadani prikazu fdisk -l vypise tuto chybu aspon si myslim ze je to chyba.

Skusal som najst odpovede na googli ale nejako som sa k tomu nedopatral. Neviete co s tym?

Citace
sudo fdisk -l
Disk /dev/sda: 60.0 GB, 60022480896 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 7297 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0x0c120c11

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1   *           1        2025    16265781    7  HPFS/NTFS
/dev/sda2            6285        7297     8134528+   c  W95 FAT32 (LBA)
Partition 2 does not end on cylinder boundary.
/dev/sda3            2026        6284    34210417+   5  Extended
/dev/sda5            2026        6103    32756503+  83  Linux
/dev/sda6            6104        6284     1453851   82  Linux swap / Solaris

Partition table entries are not in disk order

Treti problem je ze neviem preco sa mi tam zobrazuje sda3 ked taky part u mna ani neexistuje.

Dik za pomoc
HESLO DŇA: Ubuntu sa nemoze pokazit samo, pokazis si ho ty sam ;)

Krysař

• Stálý člen
  • **
Re: windows a grub problem
« Odpověď #1 kdy: 11 Května 2010, 11:15:47 »
sda3 je rozsireny oddil, ktery je dale rozdelen na sda5 a sda6.

Win si vytvoril sda2 na konci disku, proto to pise, ze jsou spatne serazeny. Nemyslim, ze je to primo chyba, je to spis upozorneni. Stejne i to, ze nekonci na konci cylindru. Funkcne by to nemelo vadit. Odstranit by to slo napr. v gparted zmenou velikosti sda2 se zaskrtnutou volbou "zaokrouhlit na cele cylindry".

Grub je nainstalovany kde? Mozna to bude tim, ze je na sda1 - kdyby byl v MBR nemuselo by to delat. Ale nevim presne, sam dualboot nepouzivam, urcite se najde nekdo, kdo bude umet poradit lip.
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #2 kdy: 11 Května 2010, 11:16:49 »
Ty "chybové" výpisy jsou nejspíš jako chybně seřazené oddíly..vím, že tohle mi to psalo taky, ale celkem bez problémů se s tím dalo žít...ale více zasvěcení nám to třeba vysvětlí, zajímalo by to i mě..

Ten sda3 je oddíl rozšířený, vidět nejde, ale každý program, ve kterém se spravují pevné disky by ti jej zobrazil. Ten sis vytvořil nejspíš ty, když sis oddíly rozděloval na instalaci Ubuntu.

A to přemazání zavaděče, no jo, windows :) Ale abych pravdu řekl, taky mám widle i Ubuntu a mně se do toho widlácký zavaděč teda nemontuje...nejspíš to ale bude tím, že ho mám na druhém pevném disku a v biosu mám pevně nastaven boot jen z prvního disku.

EDIT: tak kolega už mě předběhnul.. K tomu zavaděči bych jen doplnil, že mbr není součástí oddílu (tedy ne sdaX), ten se instaluje na pevný disk jako celek, takže sda a na něm může být zavaděč jen jeden. Že se do toho montuje jiný systém je teda opravdu smutné, ikdyž ve WIN případě celkem nepřekvapivé
« Poslední změna: 11 Května 2010, 11:21:08 od On »
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10
Být posledním nevadí, ale nikdy nesmíte být poslední dvakrát po sobě - Iacocca

tayllor

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 11 Května 2010, 11:26:13 »
Praveze ten grub ked instalujem ho furt z LiveCd tak ho davam instalovat na sda (co je podla mojho nazoru MBR), cize to ho neinstalujem na MBR???
Nexistue nejaky zavadzac pre windows xp? Nieco take ako je napr. uz u visty alebo windows 7???

tayllor

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 15 Května 2010, 22:48:22 »
ziaden napad?

tayllor

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 09 Října 2010, 18:42:33 »
Ma napadlo nemoze to byt tym ten grub je nahodeny na NTFS casti??? Ak ano, kam ho mam nakopnut??

Incu

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 16 Října 2010, 11:27:22 »
Zdravím,
takže mám podobný problém. Včera jsem si reinstaloval systémy, nainstaloval novou verzi ubuntu a spustil. Všechno proběhlo v pořádku. Když nabootuju do linuxu, je vše ok, žádný problém. Když nabootuju do windows a vypnu ho / restartuju. Tak mě naběhne uvítací obrazovka biosu (takové ty zakladni infomace, F10 pro vstup do menu atd.), pak obrazovka zcerna a nahore bliká kurzor, místo toho, aby naběhl grub. Disk nečte, nic se neděje, ani číslo chyby, nějaký text, nic. Jediné co pak musím je přes recovery DVD obnovit MBR pro windows (poté je můžu restartovat jak chci, žádný problém není) a nebo naopak přes liveCD obnovit grub, abych se dostal do linuxu s tím, že se ale nemůžu přepnout do windows.
Windows je přitom reinstalovaný z obrazu a před tím jsem tam mel už 2x ubuntu (8.10 a 9.04) a windows zároveň a nikdy nebyl žádný problém.

Grub jsem 100% daval do MBR. Verze ubuntu je 10.10.

Za jakékoliv rady bych byl rád, na netu jsem zkoušel hledat, ale nezvýsledku.

Incu

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 16 Října 2010, 13:45:36 »
Tak asi vyřešeno. Podle mého skromného názoru winXP nějak nechápe grub2 a zkousí tam pak nacpat svůj, což dopadá katastrofálně. Takže jsem odinstaloval grub2, nainstaloval klasickej grub, přidal nabídku pro win a jede to (zatím).

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.