Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: ? 64 nebo 32 ?  (Přečteno 9233 krát)

sportivo700

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 31
    • Zobrazit profil
? 64 nebo 32 ?
« kdy: 11 Květen 2010, 21:07:34 »
Zdravím,
co je lepší? Nechat si stále 32 nebo přejít na 64?

Počítaš nepoužívam na hry, ale pro všelijakou editaci a komunikaci na ICQ, emailu, skypu, apod.
Chtěl bych vědět jestli nějak poznam když přejdu na 64, ať už kladně nebo záporně  :)
ASUS X50N-AP232C (série F5) Linux Ubuntu 10.04 LTS

MacHala

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1104
  • Big Bro iz watching joo!
    • Zobrazit profil
    • ZlejT
Re: ? 64 nebo 32 ?
« Odpověď #1 kdy: 11 Květen 2010, 21:11:20 »
uz se to tu na foru resilo nejmin 10x, takze strucne - mas 4 a vic GB RAM? Jestlize ano, zvaz prechod, jestlize ne, neprechazej
Prislusnik ligy, za kreativni pouzivani interpunkcnich znamenek, carek, predevsim.
=======================================
Tweetuju jako http://twitter.com/zl8

sportivo700

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 31
    • Zobrazit profil
Re: ? 64 nebo 32 ?
« Odpověď #2 kdy: 11 Květen 2010, 21:20:01 »
OK, dík  :) tak zůstanu na 32, 4GBa více mi příde trochu jako přepych  ;D momentálně mam 2GB a stačilo by i 512MB  ;D
ASUS X50N-AP232C (série F5) Linux Ubuntu 10.04 LTS

Evžen Šubrt

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2218
    • Zobrazit profil
    • EuGenio's Lair
Re: ? 64 nebo 32 ?
« Odpověď #3 kdy: 12 Květen 2010, 09:32:42 »
OK, dík  :) tak zůstanu na 32, 4GBa více mi příde trochu jako přepych  ;D momentálně mam 2GB a stačilo by i 512MB  ;D
není nic jednoduššího, než si pár pamětí z kompu vyndat :)
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 6341
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
    • Zobrazit profil
Re: ? 64 nebo 32 ?
« Odpověď #4 kdy: 12 Květen 2010, 09:58:41 »
OK, dík  :) tak zůstanu na 32, 4GBa více mi příde trochu jako přepych  ;D momentálně mam 2GB a stačilo by i 512MB  ;D
není nic jednoduššího, než si pár pamětí z kompu vyndat :)
A pokial ma 1x1 tak jednu vybrat a jednu rozlomit. :)
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

jaho

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 86
    • Zobrazit profil
    • Tvorba internetových stránek a fotografování
Re: ? 64 nebo 32 ?
« Odpověď #5 kdy: 12 Květen 2010, 21:31:58 »
Já jsem teďka na PC AMD X4, 4GB RAM přešel na 64bit. Ubuntu a vůbec toho nelituji. Předtím jsem měl pocit, že se procesor flákal a trvalo mu to dlohou než se probral. Nyní systém reaguje okamžitě a s žádnými problémy jsem se zatím nesetkal. Pamětí to určitě není, nevyužívám ani 50%.
PC1: AMD FX-6100 x6 (3,3GHz); 8GB RAM 1600MHz; HDD: 4.5TB + 240GB SSD; Gigabyte Nvidia GT 440 - 1GB;  Ubuntu 13.04 - 64 bit
PC2: AMD FX-6100 x6 (3,3GHz); 8GB RAM 1600MHz; HDD: 2TB + 480GB SSD; Ati HD 6570 - 2GB;  Ubuntu 13.04 - 64 bit
....ono se neříká nadarmo, že ty nejlepší věci jsou zadarmo....

Janik

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 450
  • skill: Jů, schválně, co to udělá....
    • Zobrazit profil
    • Jan Tománek na iDnes.cz
Re: ? 64 nebo 32 ?
« Odpověď #6 kdy: 12 Květen 2010, 22:07:43 »
oh můj bože... dejte s tím 32 bitem pokoj... používám ho už několik let a nesetkal jsem se s žádným problémem, co se týče chybějících aplikací, pokud se nejednalo o něco opravdu exotického... mrkni na phoronix.com, kde vyšlo porovnání 32bit a 64bit jader ubuntu a 64 bit jasně VYHRÁLO, obvykle s velkým náskokem... nechápu, proč proč moderním procíkům nutit 32bitů, když byly stavěný na 64.. to můžeme být rádi, že nám tu nedoporučují 8 bitů ;-)
Díky za Linux. EDIT: díky za GNU/Linux, fóra a zkušenější linuxáky.

MacHala

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1104
  • Big Bro iz watching joo!
    • Zobrazit profil
    • ZlejT
Re: ? 64 nebo 32 ?
« Odpověď #7 kdy: 12 Květen 2010, 22:49:34 »
oh můj bože... dejte s tím 32 bitem pokoj... používám ho už několik let a nesetkal jsem se s žádným problémem, co se týče chybějících aplikací, pokud se nejednalo o něco opravdu exotického... mrkni na phoronix.com, kde vyšlo porovnání 32bit a 64bit jader ubuntu a 64 bit jasně VYHRÁLO, obvykle s velkým náskokem... nechápu, proč proč moderním procíkům nutit 32bitů, když byly stavěný na 64.. to můžeme být rádi, že nám tu nedoporučují 8 bitů ;-)
hm, tak ted nam rekni, co z toho, co se objevilo v tech benchmarcich, pouzivas natolik aby se ospravedlnilo to, ze abys mohl instalovat nektere proprietarni programy, musis mit instalovane nektere knihovny 2x (a zrovna v ubuntu je to afaik docela nepohodlne - a sam priznavas, ze u nekterych exotickych aplikaci je to problem) a ze to spotrebovava vic pameti
Prislusnik ligy, za kreativni pouzivani interpunkcnich znamenek, carek, predevsim.
=======================================
Tweetuju jako http://twitter.com/zl8

petergula

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1016
    • Zobrazit profil
Re: ? 64 nebo 32 ?
« Odpověď #8 kdy: 13 Květen 2010, 09:49:43 »
oh můj bože... dejte s tím 32 bitem pokoj... používám ho už několik let a nesetkal jsem se s žádným problémem, co se týče chybějících aplikací, pokud se nejednalo o něco opravdu exotického... mrkni na phoronix.com, kde vyšlo porovnání 32bit a 64bit jader ubuntu a 64 bit jasně VYHRÁLO, obvykle s velkým náskokem... nechápu, proč proč moderním procíkům nutit 32bitů, když byly stavěný na 64.. to můžeme být rádi, že nám tu nedoporučují 8 bitů ;-)
hm, tak ted nam rekni, co z toho, co se objevilo v tech benchmarcich, pouzivas natolik aby se ospravedlnilo to, ze abys mohl instalovat nektere proprietarni programy, musis mit instalovane nektere knihovny 2x (a zrovna v ubuntu je to afaik docela nepohodlne - a sam priznavas, ze u nekterych exotickych aplikaci je to problem) a ze to spotrebovava vic pameti
Ja mam tiez 64bit a som spokojny, a co sa tyka 32bit kniznic, tak ak by viacej ludi preslo na 64bit, tak by vyrobcovia urobili aj 64bit verziu tychto programov. Nieco podobne ako ovladace, pokial budeme vsetci pouzivat windows, nik nedonuti vyrobcov pisat ovladace aj na linux.
ntbk Dell 6420 (Amd Ati, Intel i7, 4GB RAM, 256GB SSD ...)
secondary/u svokrovcov:
Xubuntu (64bit) ntbk Asus A6Je (Ati X1450, Intel Core2Duo T5500, 2.5GB RAM ...)

Armus69

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 297
    • Zobrazit profil
    • http://www.netlancers.cz
Re: ? 64 nebo 32 ?
« Odpověď #9 kdy: 13 Květen 2010, 20:05:32 »
Pošlete už 32b do muzea, 64b je zaběhlá věc, která až na opravdu exotické (nebo spíše vývojově ukončené nebo uspané) aplikace funguje stabilně, čím více 64b instalcí tím lépe pro budoucí rozvoj linuxu a tlak na konkurenceschopnost vůči windows kde je 64b dnes naprosto normální věc. Aby nám ten desktoový linux nakonec neskončil v muzeu sám. Výkonově je to opravdu o třídu dále a bude se to jen zlepšovat, což se u 32b nedá říct.
   Takže pokud nenáš 32b CPU tak jedině 64b. Sám mám 64b všude kde to HW umožnuje jak na desktopech, serverech i NtB.

   Asi změním nick na Armus'64
jabber:  Armus69@jabber.cz

jhrdka

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 60
    • Zobrazit profil
    • Jan Hrdina
Re: ? 64 nebo 32 ?
« Odpověď #10 kdy: 13 Květen 2010, 21:26:50 »
Mám ntb. AMD Turion X2 s 2GB RAMkou. Na 64 bitové Ubuntu jsem přešel hned, jak jsem zjistil, že jej můj procesor podporuje. Lepší využití výkonového potenciálu je hodně znát třeba u nativních Linux her (třeba UrbanTerror mi na 64bitech fungovalo znatelně lépe) nebo u renderování v Blendru... Při přechodu jsem nenarazil na žádný problém, snad možná jediná věc, se kterou se potýkám, je 64bitová verze Flashe, která zatím moc nepodporuje hardwarovou akceleraci videa. Každopádně bych se nebál 64bit vyzkoušet. Rozhodně je to záležitost zítřka, ke který směřuje, byť pomalu, všechen vývoj...
« Poslední změna: 13 Květen 2010, 21:28:53 od jhrdka »

Evžen Šubrt

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2218
    • Zobrazit profil
    • EuGenio's Lair
Re: ? 64 nebo 32 ?
« Odpověď #11 kdy: 17 Květen 2010, 09:39:38 »
No, 32bit Ubuntu jsem používal tuším od verze 8.04 Hardy Heron. Nikdy jsem s ním neměl problém. Vše mi fungovalo ke spokojenosti (flash, java, ...). Občas se sice stalo, že nějaká aplikace byla dostupná jenom v 32bit balíčku, ale to byly pouze ojedinělé případy.

Teď mám 32bit 10.04, a to vlastně proto, že jsem stáhnul omylem 32bit image instalačního CD. Opět mi vše funguje, rozdíl mezi 32bit a 64bit není patrný (nepoužívám žádné aplikace, které by potenciál 64bitu využily), mám 3GB paměti, takže ani tam nemám s 32bit problém.

Takže moje doporučení: (samozřejmě počítám s 64bit procesorem):
1) Pokud máš více jak 3GB paměti (přesná hranice je někde 3-4GB), hoď tam 64bit.
2) Pokud máš pod 3GB paměti, je to úplně jedno.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

h.giuseppe

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 315
    • Zobrazit profil
Re: ? 64 nebo 32 ?
« Odpověď #12 kdy: 17 Květen 2010, 18:10:40 »
Ať si každej vybere co se mu líbí, to se přece nedělá někomu něco nutit...
Já jsem taky neměl s 64 bitovou verzí skoro žádné problémi, jen při instalaci UT mi chyběli nějaké knihovny.
A nová verze (X)ubuntu ještě není tak úplně vyladěná i když po aktualizacích je to mnohem lepší. Tak aby si některý nepomysleli, že to dělá 64bit.
Ono se to přece jen chová tak trochu jinak na každé sestavě. :-D
Debian Stretch 64bit - Gmone; Intel HD Graphics 620 (Kabylake GT2); Inntel core I5 7200U @ 2.5GHz; 8GB RAM......

Šuohob

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2171
    • Zobrazit profil
Re: ? 64 nebo 32 ?
« Odpověď #13 kdy: 17 Květen 2010, 19:26:01 »
motivovali jste me k vyzkouseni 64 bit Debiana Squeeze. mam jen 4gb ram, na ubuntu pouzivam pae, na Debianu take. Pokud bych nepouzival, tak by to nacetlo pouze cca 3,5 GB ram
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

sportivo700

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 31
    • Zobrazit profil
Re: ? 64 nebo 32 ?
« Odpověď #14 kdy: 17 Květen 2010, 19:51:56 »
je sem teda přešel na 64 a přineslo mi to jednu velkou výhodu
když sem připojit telku k noťasu tak mi šlo lepší rozlišení,
na 32 to bylo 640x480 a na 64 můžu 1024x768
ASUS X50N-AP232C (série F5) Linux Ubuntu 10.04 LTS

Evžen Šubrt

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2218
    • Zobrazit profil
    • EuGenio's Lair
Re: ? 64 nebo 32 ?
« Odpověď #15 kdy: 18 Květen 2010, 09:13:04 »
motivovali jste me k vyzkouseni 64 bit Debiana Squeeze. mam jen 4gb ram, na ubuntu pouzivam pae, na Debianu take. Pokud bych nepouzival, tak by to nacetlo pouze cca 3,5 GB ram
PAE je sice řešení, ale není rozhodně ideální. Sice umožňuje systému vidět až (tuším) 64GB paměti, ale každá jednotlivá aplikace "vidí" jen těch 4GB. Takže PAE je OK pro běh mnoha aplikací, ovšem pokud na jednu paměťově náročnou aplikaci ztrácí smysl.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

peter.smrcak

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 62
  • Mytuts - komentované tutoriály
    • Zobrazit profil
    • Mytuts - komentované tuts
Re: ? 64 nebo 32 ?
« Odpověď #16 kdy: 23 Květen 2010, 12:01:29 »
ja osobne pouzivam 64 bit, a to preto, lebo nechcem byt pozadu a chcem pouzivat 100% CPU vykon.
Ma to ale svoje zapori, mensia podpora software... napr Canon nerobi 64bit ovladace a podobne...
Ubuntu 64bit

Roman Čuřík

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 5
    • Zobrazit profil
Re: ? 64 nebo 32 ?
« Odpověď #17 kdy: 14 Červen 2010, 12:00:39 »
Je to rok  co jsem si  pořídil notebook 17" a 64 bit a nemohu si jej vynachválit .A je to jdení s pokrokem.

{V} P $ y c h o {V}

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 72
    • Zobrazit profil
Re: ? 64 nebo 32 ?
« Odpověď #18 kdy: 14 Červen 2010, 22:41:42 »
Já sem donedávna používal taktéž 64bit, ale již mě začínali štvát ty problémy s Flash Playerem, že mi někdy nešlo stopovat videa, atd... teď mám 32bit a jsem stím plně spokojen a videa mi fungujou výborně.

libor007

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 867
    • Zobrazit profil
Re: ? 64 nebo 32 ?
« Odpověď #19 kdy: 22 Červen 2010, 16:00:36 »
prave jsem nahodil 64b na netbook, zatim spokojenost. flash i java uz je nativne 64b, bezne pouzivane aplikace taky. 32b je kompilovane pro i386-i586, 64b plne vyuziva vsech vyhod 64b CPU. hodne sw si muzes zkompilovat ze zdrojaku(toto musim jeste vychytat, zatim jsem nepotreboval pouzit). testnu vic a pokud nenajdu nejakou krpu, nahodim 64b i na desktop.... akorat zjevne zere vic ramky, ale pri dnesnich kapacitach to neni nutne resit...
« Poslední změna: 22 Červen 2010, 16:03:02 od libor007 »
Kubuntu 19.10

libor007

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 867
    • Zobrazit profil
Re: ? 64 nebo 32 ?
« Odpověď #20 kdy: 22 Červen 2010, 22:44:17 »
tak pozoruju, ze se sice trochu zvysila spotreba pameti, ale snizily se naroky na cpu. system ma trochu lepsi reakce, takze jednoznacne doporucuju 64b. na netbooku jeste zjistuju dalsi vyznamne plus - cpu mam v rezimu ondemand a oproti 32b se mnohem mene casto  prepina na vyssi frekvenci, takze mensi zahrivani...
« Poslední změna: 22 Červen 2010, 22:47:42 od libor007 »
Kubuntu 19.10

libor007

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 867
    • Zobrazit profil
Re: ? 64 nebo 32 ?
« Odpověď #21 kdy: 07 Srpen 2010, 00:06:46 »
tak s delsimi zkusenostmi musim rict k 64b nasledujici. 1. predevsim musim konstatovat, ze prechodu nelituji. Je ale fakt, ze teprve nyni byl vyresen nativni 64b flash, jinak bych napsal, ze jsem mel prejit z driv. 2. spotreba pameti je mnohem vyssi, nez muj puvodni odhad. Doporucuju tedy pro rezervu aspon 1,5gb ram. 3. i pres vetsi pametovou narocnost je system subjektivne sviznejsi oproti 32b - to uz jsem ale psal. Nutno ale podotknout, ze v nekterych vecech je narust opravdu velky. Pocituju to hlavne na netbooku s 64b athlonem. Ten je jen o neco silnejsi, nez intelovsky Atom. Nejvetsi rozdily vidim napr. pri praci s fotkama - prohlizeni fotek primo v RAWu(diky za to), nektere operace v gimpu - tady je opravdu velmi dobre poznat, jak 64b system umi lepe vyuzit potencial CPU. Na desktopu s dvoujadrem uz moc nepracuju, ale tady hruba sila procesoru zajistila obecne hladky chod i v 32b verzi. Ale chystam se na zpracovani videa, kde se prohloubi kazde procento vykonu a snad si pomuzu i v teto oblasti. Jinak aplikace mam z 99% nativne 64b - da se rict, ze vse podstatne a beznym uzivatelem pouzivane je v repozitarich v 64b verzi.
Kubuntu 19.10

MacHala

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1104
  • Big Bro iz watching joo!
    • Zobrazit profil
    • ZlejT
Re: ? 64 nebo 32 ?
« Odpověď #22 kdy: 07 Srpen 2010, 00:42:27 »
1. predevsim musim konstatovat, ze prechodu nelituji. Je ale fakt, ze teprve nyni byl vyresen nativni 64b flash, jinak bych napsal, ze jsem mel prejit z driv.
jen pro informaci adobe nevydalo flash 10.1 pro 64b a ve vyvojove verzi, ktera byla jeste nedavno ke stahnuti na adobe labs byly bezpecnostni diry (viz napr. http://www.h-online.com/open/news/item/Flash-Player-10-for-64-bit-Linux-vanishes-leaving-some-users-exposed-1023025.html), takze se i na 64b systemech doporucuje pouzit wrapper 32b plugin...

je ale klidne mozne, ze se neco za poslednich par dni zmenilo (>>link?)
Prislusnik ligy, za kreativni pouzivani interpunkcnich znamenek, carek, predevsim.
=======================================
Tweetuju jako http://twitter.com/zl8

libor007

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 867
    • Zobrazit profil
Re: ? 64 nebo 32 ?
« Odpověď #23 kdy: 15 Srpen 2010, 11:08:32 »
Ano, mam zjevne tu deravou verzi flashe. A jak je na tom chrome? ten by mel mit flash svuj...
Kubuntu 19.10

libor007

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 867
    • Zobrazit profil
Re: ? 64 nebo 32 ?
« Odpověď #24 kdy: 15 Srpen 2010, 11:33:43 »
odpovez si sam - 64b verze chrome flash neobsahuje. Adobe slibuje do budoucna podporu 64b, ale nikdo nevi, kdy to bude...
Kubuntu 19.10