Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: LAN hry a DHCP.  (Přečteno 7213 krát)

iX

• Aktivní člen
  • *
LAN hry a DHCP.
« kdy: 13 Května 2010, 11:50:34 »
Ajoj! ;D

Máme podnikovou síť, kde se na net přistupuje přes routr. A aby internet fungoval, musí mít počitače nastaveno získávání IP adresy automaticky (DHCP). Když nastavím IP ručně, a to třeba včetně výchozí brány (192.168.2.1), tak net nejede! :( Ale jen tak můžeme hrát hry po LAN - s pevně zadanýma adresama bez DHCP. :-\

Jak to udělat, abysme porád nemuseli přepínat adresy pokaždé, když chceme z brousení internetem přejít pařit po LAN a naopak? ??? ???

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
Re: LAN hry a DHCP.
« Odpověď #1 kdy: 13 Května 2010, 12:04:29 »
Pošli mi e-mail nebo telefon na někoho z vašeho top managementu, zkusím to s ním domluvit. Paření her v práci patří bezesporu mezi legitimní požadavky pracujících.

macu

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 13 Května 2010, 12:44:04 »
a proč si nenastavíte router tak, aby dhcp vždy přiřadilo dané mac adrese vždy stejnou IP?

Kód: [Vybrat]
Pošli mi e-mail nebo telefon na někoho z vašeho top managementu, zkusím to s ním domluvit. Paření her v práci patří bezesporu mezi legitimní požadavky pracujících.
ty se budeš divit ale kámoš (programátor) pracoval dřív u jedné firmy, kde si každý den cca hodinku všichni (včetně šéfa) zapařili nějakou hru po síti. on si člověk při takovýchto činnostech pročistí hlavu a pak se mu líp pracuje...s čistou hlavou vymyslíš víc než když budeš čumět x hodin do monitoru na stále stejný kód/problém
PC: Intel i5-6600K, 16 GB DDR4 RAM, Intel 530HD, ASUS Z170 Pro Gaming, , 2TB Toshiba HDD Sata III DT01ACA200, Ubuntu 24.04 64bit, Gnome Shell 46
Ntb: HP Probook 650 G2, Intel Core I5-6300U, 8 GB DDR4 RAM, Intel Graphics 520, Ubuntu 25.04, Gnome Shell 48

Pavel Půlpán

« Odpověď #3 kdy: 13 Května 2010, 12:44:45 »
Heh... sen každého zaměstnavatele. Ještě, že jsem placenej za to, abych podobnejm praktikám zamezil. :D

PS: I když s macu souhlasím, že jsou výjimky. ;)

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #4 kdy: 13 Května 2010, 13:05:30 »
Kód: [Vybrat]
ty se budeš divit ale kámoš (programátor) pracoval dřív u jedné firmy, kde si každý den cca hodinku všichni (včetně šéfa) zapařili nějakou hru po síti. on si člověk při takovýchto činnostech pročistí hlavu a pak se mu líp pracuje...s čistou hlavou vymyslíš víc než když budeš čumět x hodin do monitoru na stále stejný kód/problém

Ale jistě, pokud to firma pojme jako utužování kolektivu a občerstvení ducha, proč ne. Ale z toho nastavení sítě usuzuji, že tohle asi není ten případ :-)

ETNyx

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 13 Května 2010, 13:31:23 »
Není možné, že jste při ručním nastavení udělal chybu nebo něco zapomněl, třeba DNS?

Případně si můžete vytvořit "virtuální" síť http://www.hamachi.cz/index.php?lang=cze&page=home
jabber: etnyx@jabbim.cz

Tomáš Břinčil

• Občanské sdružení Ubuntu ČR
  • Závislák
  • moje obrázky ↓
    • TomasBrincil.cz
« Odpověď #6 kdy: 13 Května 2010, 13:47:53 »
Přijde mi to jako blbost.
Nikdo přece nepozná, jestli máš ručně zadanou IP adresu, nebo přidělenou z DHCP serveru, ne? xDDD

iX

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 13 Května 2010, 13:49:20 »
No na ručně jsem nastavoval jen IP, masku podsítě a výchozí bránu. Nic víc a net nejde. Takže DNS také nastavit?

ETNyx

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 13 Května 2010, 13:52:30 »
Ano proto Vám nejdou stránky(internet) DNS převádí www.seznam.cz na 77.75.72.3 a až podle IP počítač může zobrazit stránky (trošičku složitěji ale no prostě :-D ).

Takže buď podle nastavení síťe bude stejná jako výchozí brána nebo podle poskytovatele, případně můžete použít nějakou zadarmo třeba google 8.8.8.8

EDIT: když si zobrazíte nastavení sítě které předává DHCP tak tam DNS server bude vypsán.

RE: Tomáš Břinčil as snouman.net, nevím no ale když pracuje DHCP server tak vytváří tabulku přidělených IP na MAC tak třeba podle ní by to šlo nějak filtrovat :-)
« Poslední změna: 13 Května 2010, 13:56:05 od ETNyx »

Tomáš Břinčil

• Závislák
  • moje obrázky ↓
    • TomasBrincil.cz
« Odpověď #9 kdy: 13 Května 2010, 14:07:51 »
RE: Tomáš Břinčil as snouman.net, nevím no ale když pracuje DHCP server tak vytváří tabulku přidělených IP na MAC tak třeba podle ní by to šlo nějak filtrovat :-)

Ano, ale to jen proto, když se druhý den připojíme, tak abychom dostali tu samou adresu, kterou jsme měli přechozí den.
MAC adresa se nedá získat bez DHCP serveru?

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #10 kdy: 13 Května 2010, 14:15:26 »

Ano, ale to jen proto, když se druhý den připojíme, tak abychom dostali tu samou adresu, kterou jsme měli přechozí den.
MAC adresa se nedá získat bez DHCP serveru?

MAC adresa je adresa síťového zařízení - např. eth.karty. Viz. např. http://cs.wikipedia.org/wiki/MAC_adresa. Tu ti asi DHCP server nedá...

iX

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 13 Května 2010, 14:55:19 »
 ;D ;D!!

Opravdu, postačilo to DNS nastavit tak samo, jako výchozí bránu a... jede to!!

Děkuji! ;) 8)

Jinak router tu máme samozřejmě natolik vychovaný, aby po libovolné době (letech) znova se objevivšímu počítači přidělil opět tu samou IP adresu. (Pochopitelně pokud si někdo jako já zase nehakoval a neměnil MAC adresu ;D).

K těm prvním uštěpačným odpovědím: čas od času tu s námi hraje i vedoucí a ANO, máme to povolené a ANO, krásně to odreagovává a následně zvyšuje pracovní výkony a ANO, utužuje to morálku pracovního kolektivu a vztahy.
  Takže si hrejte taky... ;)

Pavel Půlpán

« Odpověď #12 kdy: 13 Května 2010, 15:50:45 »
No ono to jde praktikovat jen v některých kolektivech... rozhodně ne tam, kde si asistentka v klídku přijde do práce na desátou a pak si stěžuje jak má moc práce, při čemž každou hodinu zvládne desetiminutovou pauzu na retko. V tomto typu kolektivů je třeba alespoň ten zbytek času, co se zrovna dotyční nedloubou v nose, investovat do produkčního pracovního nasazení, žádné hry! ;)

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #13 kdy: 13 Května 2010, 16:02:46 »
No ono to jde praktikovat jen v některých kolektivech... rozhodně ne tam, kde si asistentka v klídku přijde do práce na desátou a pak si stěžuje jak má moc práce, při čemž každou hodinu zvládne desetiminutovou pauzu na retko. V tomto typu kolektivů je třeba alespoň ten zbytek času, co se zrovna dotyční nedloubou v nose, investovat do produkčního pracovního nasazení, žádné hry! ;)
Ovšem s výhradou: dotyční musí být "produkčního pracovního nasazení" schopni :-)

Pavel Půlpán

« Odpověď #14 kdy: 13 Května 2010, 16:04:00 »
To je druhá část problému, která mě nezajímá... tu má řešit manažer, ne ajťák (s výjimkou technických problémů). ;)
« Poslední změna: 13 Května 2010, 16:11:09 od Pavel Půlpán »

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #15 kdy: 13 Května 2010, 18:12:35 »
Nikdo přece nepozná, jestli máš ručně zadanou IP adresu, nebo přidělenou z DHCP serveru, ne? xDDD
Vsadíš se? Stačí trochu chytřejší switch. Na jedné naší síti dokonce s ručně nastavenou adresou dotyčného ani vůbec do sítě nepustím a přes snmp trigger mi vyběhne alert s číslem kanceláře a zásuvky.
Nejhorší je vnitřní nepřítel...
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

iX

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: 14 Května 2010, 13:08:00 »
 :( Odvolávám, co jsem odvolal! Když ručně zadám výchozí bránu a/nebo DNS server, internet funguje, ale ty hry se zas nevidí a nenandou. ÁÁch jo! :-\

Tadeáš Pařík

• Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
    • Ubuntu.cz
« Odpověď #17 kdy: 14 Května 2010, 14:17:03 »
Vsadíš se? Stačí trochu chytřejší switch. Na jedné naší síti dokonce s ručně nastavenou adresou dotyčného ani vůbec do sítě nepustím a přes snmp trigger mi vyběhne alert s číslem kanceláře a zásuvky.

V sobotu spolu proberem, jak obejít nadefinovaný white list  ;D
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

Tomáš Břinčil

• Závislák
  • moje obrázky ↓
    • TomasBrincil.cz
« Odpověď #18 kdy: 14 Května 2010, 14:35:16 »

tunelem xD

Tadeáš Pařík

• Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
    • Ubuntu.cz
« Odpověď #19 kdy: 14 Května 2010, 16:26:57 »

tunelem xD

To nejde, to by bylo vidět...  8)
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

Martin Kiklhorn

• Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #20 kdy: 14 Května 2010, 16:33:25 »
To bude zajímavé, předpokládám že ty IOS / já AlliedWare. Alespoň co se switchů týká ;)
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Martin Šácha

• Administrátor fóra
« Odpověď #21 kdy: 15 Května 2010, 20:13:49 »

Zkrze DNS A zaznam?
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

ETNyx

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #22 kdy: 16 Května 2010, 01:47:16 »

Zkrze DNS A zaznam?

hh to asi nebude to pravý :-D. Pro jednoduchost si můžete vyčlenit jeden PC s pevnou IP a připojovat se ručně přes ip (quake-like terminály connect x.x.x.x) a jeto.

iX

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #23 kdy: 16 Května 2010, 17:53:11 »
:( Odvolávám, co jsem odvolal! Když ručně zadám výchozí bránu a/nebo DNS server, internet funguje, ale ty hry se zas nevidí a nenandou. ÁÁch jo! :-\

To je sice nesmírně záslužny, jak se tady vy správci sítě předhánínte, jak lidem co nejlépe regulovat, filtrovat, omezit, zamezit, blokovat, cenzurovat a ze všech stran prošetřit každičký bit jejich trafficu - zlatá KGB! - ale: mě ty hry porád nendou! zároveň s netem. >:(

ETNyx

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #24 kdy: 17 Května 2010, 01:57:16 »

To je sice nesmírně záslužny, jak se tady vy správci sítě předhánínte, jak lidem co nejlépe regulovat, filtrovat, omezit, zamezit, blokovat, cenzurovat a ze všech stran prošetřit každičký bit jejich trafficu - zlatá KGB! - ale: mě ty hry porád nendou! zároveň s netem. >:(

a to přípojení přímo na IP funguje?

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.