Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Čtení NTFS disků  (Přečteno 5417 krát)

Septyk

• Aktivní člen
  • *
Čtení NTFS disků
« kdy: 17 Listopadu 2006, 13:26:01 »
Ahoj.Jsem v Linuxu nováček.Nainstaloval jsem si je teprv včera,ale předtím jsme si pořádně osahal asi 6 LIVE distribucí.Mám problém s tím,že že když chci otěvšít disk NTFS tak mi ubuntu řekne,že zařízení není vyjimatelné.Potom,co si pohraju s nastavením disků,mi to už tuhle hlášku nehází,ale zato mi mi hází že nemám oprávnění prohlížet obsah disku.Ale rozhodně dosk nějakým způsobem čitelný je,protože když si ve správě disků dám "změnit přístupovou cestu",tak mi zobrazí obsah disku (program files,windows,doc....)Mohl by mi někdo poradit jak se na ty disky dostat??...stačí mi z nich jen číst.Díky
NTB MSI ER710X-054CZ, AMD Athlon X2 TK-55 1,8GHz, 2GB DDR2 533MHz, ATI X1270, Atheros WI-FI, atd atd....Ubuntu 11.4

eStar

• Aktivní člen
  • *
    • http://www.linuxsoftware.cz/
Čtení NTFS disků
« Odpověď #1 kdy: 17 Listopadu 2006, 13:30:40 »
Použijte tyto přikazy:
Kód: [Vybrat]
sudo chgrp plugdev /media/...
sudo chmod g+rx /media/...
Místo teček doplnte označení vašich disků.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Čtení NTFS disků
« Odpověď #2 kdy: 17 Listopadu 2006, 13:36:23 »
V nautilu pravým tlačítkem klepně na ten oddíl -> vlastnosti -> oprávnění. Tam zjistíte, jestli máte oprávnění číst tento oddíl. Jak změnit práva se tady jistě někde řešilo.

Bevel

• Návštěvník
Čtení NTFS disků
« Odpověď #3 kdy: 17 Listopadu 2006, 17:26:54 »
Já jsem to samé řešil dle: Vytvořit oddíly automaticky dostupné

Kamil Páral

• Stálý člen
  • **
    • http://ripper.profitux.cz
Čtení NTFS disků
« Odpověď #4 kdy: 17 Listopadu 2006, 23:25:31 »
v live cd nejsou ntfs disky automaticky pristupne. v nainstalovanem ubuntu uz ano.
Ubuntu Wiki - spousta návodů a rad
Jabber - ICQ je mrtvý, nebuď ovce a pojď s dobou
Esmska - program pro posílání sms z Internetu

Septyk

• Aktivní člen
  • *
Čtení NTFS disků
« Odpověď #5 kdy: 18 Listopadu 2006, 12:24:55 »
Díky,už mi to jde.Paráda.Už mi jenom chybí rozchodit ten net a mám všechno co potřebuju :-)
NTB MSI ER710X-054CZ, AMD Athlon X2 TK-55 1,8GHz, 2GB DDR2 533MHz, ATI X1270, Atheros WI-FI, atd atd....Ubuntu 11.4

Mike

• Návštěvník
Čtení NTFS disků
« Odpověď #6 kdy: 18 Listopadu 2006, 23:15:52 »
Já jsem další nováček. Mám tedy Live Ubuntu a nevidím svoje disky s ntfs. V dokumentaci se píše "Windowsovské a jiné oddíly by měli být automaticky dostupné z Ubuntu. Jestliže tomu tak není, můžete použít grafický diskový nástroj.
   1. Otevřete Systém->Správa->Disky "  to by ovšem v té Správě muselo něco takového jako Disky být. Snažil jsem se namountovat disky v konzoli, ale bez úspěchu. Ve Slaxu mám tohle a zadání IP adresy hotové během 10ti vteřin. Takže poradí někdo ze zkušených ubuntíků,abych neobjevoval Ameriku ? Chci prostě z Live CD nejen číst, ale i zapisovat do ntfs. Díky.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Čtení NTFS disků
« Odpověď #7 kdy: 18 Listopadu 2006, 23:30:42 »
1. Všechny oddíly jsou z Ubuntu automaticky dostupné, ale POUZE v nainstalované verzi. Pokud chcete mít disky dostupné i z live cd pak napište do konzole
sudo mount /dev/hdaX "cíl"X=číslo diskového oddíluv (pozor, pokud máte sata disk pak /dev/sdaX), "cíl"=to kam sed má disk namountovat.
2. Zapisování na NTFS je všeobecně velkým problémem, nejznámější program, kterým lze zapisovat na NTFS je NTFS-3G, POZOR zápis na disk s formátem ntfs je experimentální a v mnoha ohledech nebezpečný, doporučuje se zazálohovat důležitá data!
Návody: http://wiki.ubuntu.cz/Podpora_z%C3%A1pisu_pro_NTFS
http://ubuntu.wz.cz/hlavni_stranky/navody_system_ntfs-3g_zapis.html

Jinak vám doporučuji naučit se používat vyhledávání, protože oba problémy se tu mnohokrát řešily.

Mike

• Návštěvník
Čtení NTFS disků
« Odpověď #8 kdy: 18 Listopadu 2006, 23:42:07 »
díky za radu, já jsem v konzoli zadal  sudo mount /dev/sdb5 /mnt/sdb5 s výsledkem : "přípojný bod nenalezen" přitom stejný příkaz (samozřejmě bez sudo, protože tam ho netřeba) zadávám ve Slaxu popř. ntfsmount . Btw žádné jiné řešení jsem tady nenašel.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Čtení NTFS disků
« Odpověď #9 kdy: 18 Listopadu 2006, 23:43:52 »
A máte vytvořený adresář /mnt/sdb5?

Mike

• Návštěvník
Čtení NTFS disků
« Odpověď #10 kdy: 18 Listopadu 2006, 23:55:26 »
to nemám, já myslem, že tímhle příkazem se právě ten přípojný bod vytvoří, sdb5 a jiné jsou  pouze v /dev/

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Čtení NTFS disků
« Odpověď #11 kdy: 19 Listopadu 2006, 09:26:52 »
Tak ho musíte vytvořit - příkaz mount jen mountuje nic netvoří.
sudo mkdir /mnt/sdb5

Mike

• Návštěvník
Čtení NTFS disků
« Odpověď #12 kdy: 19 Listopadu 2006, 10:41:15 »
omlouvám se za svou hloupost: takže adresář jsem vytvořil a pokusil se namountovat pomocí ntfsmount s tímto výsledkem:
ubuntu@ubuntu:~$ sudo ntfsmount /dev/sdb5 /mnt/sdb5
fuse: failed to exec fusermount: No such file or directory
fuse_mount failed.
Unmounting: Samsung-Data
z čehož jsem pochopil, že tudy cesta nevede a ntfsprog-3g není implementován
takže jsem použil jen mount, abych mohl ntfs alespoň prohlížet ,což prošlo,ale do obsahu se stejně nedostanu, protože prý "Nemáte oprávnění potřebná k prohlížení obsahu "sdb5"." V nastavení uživatelů jsem nakonec zjistil, že ani implicitně vytvořený uživatel nemá oprávnění k práci s disky, ta možnost tam není.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Čtení NTFS disků
« Odpověď #13 kdy: 19 Listopadu 2006, 10:48:46 »
Tak si to oprávnění prohlížet přidejde. NTFS-3g není tak běžně užívaný program, aby byl v live CD implementován, můžete ho buď stáhnout a naistalovat ("udrží" se v ramce) nebo zkuste hledat live distribuci, která by tento program měla (možná Knoppix, ale nezaručuji), případně si můžete vytvořit vlastní liveCD, které bude automaticky mountovat ntfs disky, bude obsahovat programy jaké chcete..., někde tu na to byl návod.

Mike

• Návštěvník
Čtení NTFS disků
« Odpověď #14 kdy: 19 Listopadu 2006, 11:06:06 »
Slax má ntfs-g implementovaný, Ubuntu jsem chtěl vyzkoušet, jen dotaz a při nainstalování na disk Ubuntu s ntfs pracuje ?

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Čtení NTFS disků
« Odpověď #15 kdy: 19 Listopadu 2006, 14:40:34 »
Citace: Mike
... jen dotaz a při nainstalování na disk Ubuntu s ntfs pracuje ?
Co myslíte pod pojmem pracuje? NTFS disky jsou automaticky namountované, uživatel má právo je i číst. Ntfs-3g není v základní instalaci, ale dá se doinstalovat (viz výše napsané odkazy), ale jak jsem již psal jedná se o experimentální program, je lepší se zapisování na ntfs vyhnout (popřemýšlejte, zda je to nutné, případně používejte fs fat32).

honya12

• Návštěvník
Čtení NTFS disků
« Odpověď #16 kdy: 11 Prosince 2006, 22:14:11 »
Hele ja teď s linuxem teprve zacinam. Nicmene cteni a zapis ntfs disku byl pro me zasadni veci. Zkusil sem skoro vsechno, co sem tady na diskuzi objevil. Nepomohlo nic. Pak sem trochu hledal v cizine a nasel sem nasledujici navod v anglictine:

http://ubuntuos.wordpress.com/2006/08/02/howto-write-to-windows-ntfs-drive-from-ubuntu-ntfs-3g/

To byla pro me spasa. Hned vse beha jak ma. Parada

PS: Doporucuju si nejdriv objasnit system mountovani, aby tomu clovek porozumnel.

Zatim.

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
Čtení NTFS disků
« Odpověď #17 kdy: 11 Prosince 2006, 22:23:36 »
Ano, postup popisovany v tomto navodu mam take overeny, odkazoval jsem na nej jiz pred dvema mesici tady.

Pro Edgy je jiz ntfs-3g primo v repozitarich, takze je to jeste snazsi.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.