Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Vzdalena plocha na Ubuntu 10.04- lze na hostitelském PC skrýt činnost?[vyřešeno]  (Přečteno 3097 krát)

ondrej.x

• Návštěvník
Prosím o radu - na PC s Ubuntu 10.04 jsem nastavil vzdálenou plochu - nastavení bez problémů a funguje super. Lze to ale nastavit tak, aby případný "přísedící" u hostitelského počítače neviděl, co na PC dělám? Díky za tip  ::)
« Poslední změna: 25 Května 2010, 00:05:46 od kiklhorn »

Henrynr

• Aktivní člen
  • *
Re: Vzdalena plocha na Ubuntu 10.04 - lze na hostitelském PC skrýt činnost?
« Odpověď #1 kdy: 18 Května 2010, 21:16:11 »
Prosím o radu - na PC s Ubuntu 10.04 jsem nastavil vzdálenou plochu - nastavení bez problémů a funguje super. Lze to ale nastavit tak, aby případný "přísedící" u hostitelského počítače neviděl, co na PC dělám? Díky za tip  ::)

To jsou IMHO 2 protichůdné požadavky:
1. sdílet plochu s jiným uživatelem (přihlásit se k někomu na plochu tak, že oba pracují na tom samém)
2. nesdílet plochu s jiným uživatelem (zakázat tomu druhému,aby viděl, co dělám)

Doma i v práci Linux Mint 17

ondrej.x

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 18 Května 2010, 21:25:28 »
Možná jsem se nepřesně vyjádřil - tak znovu - potřebuji se z práce připojit k domácímu PC a pracovat na něm. Ale nechci, aby někdo doma viděl, co dělám.

Henrynr

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 18 Května 2010, 21:49:01 »
Možná jsem se nepřesně vyjádřil - tak znovu - potřebuji se z práce připojit k domácímu PC a pracovat na něm. Ale nechci, aby někdo doma viděl, co dělám.
Takže jsme se pochopili dobře. Přes vzdálenou plochu to nejspíš nepůjde (bylo by to proti filosofii vzdálené plochy).
Možná by to šlo vyřešit přes FreeNX, ale zkušenost s tím nemám žádnou.
https://help.ubuntu.com/community/FreeNX
http://bahamo.cz/?p=16

ondrej.x

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 18 Května 2010, 22:07:51 »
... jsem zvyklý z "oken", že když se přihlásím ke vzdálené ploše, tak to případného přísedícího bez milosti odhlásí  :)

Henrynr

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 18 Května 2010, 22:12:02 »
Tak jsem si nainstaloval a vyzkoušel FreeNX. Funguje to přesně podle očekávání:
Připojíš se k serveru a ono to vytvoří novou grafickou instanci, takže člověk za kompem na serveru nic nepozná (kromě toho, že se točí disk). On sám může normálně dál pracovat.

(Vyzkoušeno Ubuntu 10.04 jako server, Windows 7 na VirtualBoxu jako klinet)

ondrej.x

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 18 Května 2010, 22:23:15 »
Bomba - to je přesně ono :) Už jsem to nainstaloval taky a zítra se zkusím nějak připojit - dám vědět. Díky!

Henrynr

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 18 Května 2010, 22:46:16 »
Bomba - to je přesně ono :) Už jsem to nainstaloval taky a zítra se zkusím nějak připojit - dám vědět. Díky!

Rádo se stalo.

ondrej.x

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 24 Května 2010, 14:43:54 »
... tak jsem nakonec skončil metodou pokus-omyl u balíků od NoMachine. Funguje to absolutně skvěle!   ::)
(u neatx-server a freenx-server se mi nepodařilo vytvořit funkční přístupové certifikáty...)

seastorm

• Návštěvník
zdravím,
taky se freenx-kem trochu zabývám,
mam nainstalovaný openssh-server přes sudo apt-get install openssh-server
nainstalovaný dále nxclient, nxnode, nxserver
použil jsem free deb balíčky na webu nomachine,
připojím se k druhému pc, vše funguje vpořádku
jen nevím jak nastavit systém tak, aby naopak uživatel u počítače sedící viděl např, jaké programy mu na jeho pc spouštím
implicitně je vše nastaveno tak, že když se připojím, tak můžu pracovat na uživatelově pc a přitom on nevidí, co se systémem dělám
Když by jste věděli, jak na to, tak budu rád, když se podělíte o zkušenosti
díky předem

Henrynr

• Aktivní člen
  • *
jen nevím jak nastavit systém tak, aby naopak uživatel u počítače sedící viděl např, jaké programy mu na jeho pc spouštím
Hm, na to je právě "Prohlížeč vzdálené plochy".

Sniker

• Návštěvník
Ahoj, koukam že to máš sestavené hodně podobně jako já. Rozdíl je jenom v tom, že já mam dva fyzické počítače. Linux Ubuntu 10.04 (na ten se chci vzdáleně připojovat) a Windows 7 (z toho se budu připojovat). Mám ale jeden problém. Nemůžu se na něj dobouchat... :-( Na Ubunty sem nainstaloval všechny 3 Free balíčky (client, node, server) a na Win7 jenom Free Client. Když si ale otevřu konzoli a zadam příkaz nxserver --status, nebo jenom nxserver, vypíše mi že žádný příkaz nxserver nebyl nalezen. Mohl bys mi prosímtě pomoct s tou instalací a zprovozněním? Jsem úplný LINUX začátečník... :-(

Tak jsem si nainstaloval a vyzkoušel FreeNX. Funguje to přesně podle očekávání:
Připojíš se k serveru a ono to vytvoří novou grafickou instanci, takže člověk za kompem na serveru nic nepozná (kromě toho, že se točí disk). On sám může normálně dál pracovat.

(Vyzkoušeno Ubuntu 10.04 jako server, Windows 7 na VirtualBoxu jako klinet)

Henrynr

• Aktivní člen
  • *
Asi začneme tím, že vysvětlíš, co znamená "Nemůžu se na něj dobouchat"

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.