Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Anketa

Vyzkoušíte ?

Ano, láká mě
19 (26.4%)
Ne, nechci
22 (30.6%)
Mám špatné zkušenosti s SuSE
23 (31.9%)
Mám SuSE (kteroukoliv verzi)
8 (11.1%)

Celkem hlasů: 70

Autor Téma: OpenSuSE 11.3  (Přečteno 37542 krát)

phplus

• Stálý člen
  • **
  • MSI ATI Radeon 7860, NVIDIA GeForce GTX 650
Re: OpenSuSE 11.3
« Odpověď #125 kdy: 18 Července 2010, 17:31:04 »
To je informace stará 5 let. Platí pořád ?

phplus

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #126 kdy: 18 Července 2010, 19:42:27 »
http://www.suseportal.cz/instalace_ovladace_spolecnosti_nvidia
Musím říci, že tato informace už neplatí a její poskytovatel by měl být opatrnější. Jako odpověď na mou otázku uvádím ne, žádnou automatickou úpravu x11. Správné příkazy jsou modprobe nvidia a pak rcxdm start. Mně už se lidově řečeno kostka točí.

airlive

• Závislák
  • Linux User: 479151.
« Odpověď #127 kdy: 19 Července 2010, 12:50:30 »
Tak pár postřehů z oS 11.3 (64bit) KDE 4.4.93
1)chybějící repa → grafické karty (ovladače noveau pro nvidia - jsem trochu v rozpacích,ale tak nějak to funguje)
2)plasma teda nepadá,ale některé apliace ano
3)kaffeine defaultní přehrávač padne na každým dvd - smplayer bez problémů
4) některé plasmoidy které byly v základních repech jsou pod - extra KDE
5)minimalizace/maximalizace oken díky ovladačům je pomalá a trhaná

Trocha plusů:
1)nová plasma je nádherná myslím že 4.5 bude fantastická
2)systém není tak nenažraný jak býval
3)celkové zjednodušení nastavitelnosti etc...

Pokud chcete instalovat oS 11.3 poradil bych vám posečkat cca 1-2měsíce pak už to bude to opravdové openSuSE na které jsme zvyklí.

« Poslední změna: 19 Července 2010, 12:52:21 od airlive »
openSUSE Leap 15.1
Vivaldi: King of Browsers.
"Tón, kterým se hovoří v linuxových skupinách, je tvrdý, ale srdečný..."

Marek_

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #128 kdy: 19 Července 2010, 14:40:35 »
Už taky jedu na 11.3 a musím říct, že jsem hodně spokojený. Vše funguje jak má. Jen bych se zeptal na to, jak se používá ta nová funce zypperu:
Kód: [Vybrat]
zypper rm --clean-deps ...To funguje automaticky? Jen při ostraňování nějakého balíku?
Nedá se to použít na vše jako:
apt-get autoclean2. A pak se mi taky nerendruje text v googleearth, ale tam bude chyba jinde než v opensuse.
3. Taky vám grub (1) kontroluje mechaniku, když v ní něco je, přestože je v pořadí bootování až za diskem? Trochu to zdržuje.
openSUSE 13.1
Opera 12 - ano, stale

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #129 kdy: 19 Července 2010, 17:12:00 »
Zdá se, že jsem zase pokročil ale potřeboval bych zodpovědět jednu otázku. Když nainstaluji nvidia driver, potřebuji nainstalovat také x server. Když se mne instalátor zeptá, zda ho chci automaticky upravit, odpovím ano či ne? kdy použiji sax2 -m=0nvidia ? Děkuji
To nevím co ten příkaz dělá. Oni použili starší xorgy. Ale prý by mělo stačit jen např:
Just for information: To enable 3D acceleration you have to edit your /etc/X11/xorg.conf. Add the option "direct rendering" "yes", i.e.:

Section "Device"
BoardName "GeForce 8200"
Driver "nvidia"
Identifier "Device[0]"
VendorName "NVIDIA"
[color=red]Option "direct rendering" "yes"[/color]
EndSection

Jak ses dostal přes to gcc?
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

phplus

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #130 kdy: 19 Července 2010, 17:18:51 »
Zdá se, že jsem zase pokročil ale potřeboval bych zodpovědět jednu otázku. Když nainstaluji nvidia driver, potřebuji nainstalovat také x server. Když se mne instalátor zeptá, zda ho chci automaticky upravit, odpovím ano či ne? kdy použiji sax2 -m=0nvidia ? Děkuji
To nevím co ten příkaz dělá. Oni použili starší xorgy. Ale prý by mělo stačit jen např:
Just for information: To enable 3D acceleration you have to edit your /etc/X11/xorg.conf. Add the option "direct rendering" "yes", i.e.:

Section "Device"
BoardName "GeForce 8200"
Driver "nvidia"
Identifier "Device[0]"
VendorName "NVIDIA"
EndSection

To jsi se ptal mne?

airlive

• Závislák
« Odpověď #131 kdy: 19 Července 2010, 17:29:14 »
Už taky jedu na 11.3 a musím říct, že jsem hodně spokojený. Vše funguje jak má. Jen bych se zeptal na to, jak se používá ta nová funce zypperu:
zypper rm --clean-deps ...To funguje automaticky? Jen při ostraňování nějakého balíku?
Nedá se to použít na vše jako:
apt-get autoclean2. A pak se mi taky nerendruje text v googleearth, ale tam bude chyba jinde než v opensuse.
3. Taky vám grub (1) kontroluje mechaniku, když v ní něco je, přestože je v pořadí bootování až za diskem? Trochu to zdržuje.
Když instaluješ balíček, APT získá potřebné soubory od hostitelů uvedených v /etc/apt/sources.list, uloží je v lokálním repozitáři (/var/cache/apt/archives/) a potom pokračuje s instalací.
Časem se může lokální skladiště zvětšovat a zabírat na disku hodně místa. APT naštěstí poskytuje nástroje pro správu lokálního repozitáře. Medoty apt-get: clean and autoclean.

apt-get clean odstraní vše kromě souborů zámků z /var/cache/apt/archives/ a /var/cache/apt/archives/partial/. Takže pokud budeš chtít balíček přeinstalovat, APT ho bude muset znovu stáhnout.

apt-get autoclean odstraní pouze soubory balíčků, které už se nedají stáhnout.

zadej si  zypper help tam se dozvíš víc

jinak stačí zypper clean
pokud chceš čistit důkladněji nainstaluj si bleachbit repo:
Hlavní repozitář (Contrib)
URL: http://download.opensuse.org/repositories/openSUSE:/11.3:/Contrib/standard/
« Poslední změna: 19 Července 2010, 19:08:39 od airlive »
openSUSE Leap 15.1

Marek_

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #132 kdy: 19 Července 2010, 17:47:57 »
1.omlouvám se místo apt-get autoclean jsem měl napsat apt-get autoremove, pak to dává smysl
2. bleachbit mám
3. manuál jsem pročetl, ale tam k této option zatím nic není ; v nápovědě je
-u, --clean-deps            Automatically remove unneeded dependencies. rád bych věděl, jak to pracuje
4. celý RPM svět se na tuto option roky těší a ty to takhle shodíš:)

openSUSE 13.1
Opera 12 - ano, stale

phplus

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #133 kdy: 19 Července 2010, 18:29:27 »

Section "Device"
BoardName "GeForce 8200"
Driver "nvidia"
Identifier "Device[0]"
VendorName "NVIDIA"
EndSection

To jsi se ptal mne?
Špatně čtu je třeba užít http://wiki.opensuse.org/SDB:Configuring_graphics_cards, zde bys měl najít odpověď na svou otázku. Když tak se ještě zeptej.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #134 kdy: 19 Července 2010, 22:16:31 »

Section "Device"
BoardName "GeForce 8200"
Driver "nvidia"
Identifier "Device[0]"
VendorName "NVIDIA"
EndSection

To jsi se ptal mne?
Špatně čtu je třeba užít http://wiki.opensuse.org/SDB:Configuring_graphics_cards, zde bys měl najít odpověď na svou otázku. Když tak se ještě zeptej.
No jo. Ale to mě přivede zase zpět k
The 1-click install repository links for the "Easy Way" and "Repository Way" will be populated after the mid-July-2010 release of openSUSE-11.3. anebo instalaci beta verze ovladače pro X 1.8, ale končím na gcc.
Nezbývá než čekat na repo. Nějaké repo jsem našel, ale jaksi už v něm nic není.
http://download.opensuse.org//repositories/home:/Yareg/openSUSE_11.3/
« Poslední změna: 19 Července 2010, 22:20:16 od Rovano »

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #135 kdy: 20 Července 2010, 03:52:45 »
Komunitní repo Nvidia je na světě!  8)
A ovladač v něm funguje. Mně se instaloval 195.x. A nějaké ty VDPAU knihovničky.
Nevím zda to samo upraví KMS. Já to měl upravený z dřívějších pokusů.

phplus

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #136 kdy: 20 Července 2010, 08:58:18 »
Komunitní repo Nvidia je na světě!  8)
A ovladač v něm funguje. Mně se instaloval 195.x. A nějaké ty VDPAU knihovničky.
Nevím zda to samo upraví KMS. Já to měl upravený z dřívějších pokusů.
Jsem rád, že se Ti to povedlo. Odpověď na otázku instalátoru zda upravit xorg ano či ne automaticky je ne ale to už jsem asi psal v předchozím příspěvku. Já měl problém s tím, že mi nomodeset zakázal KMS jen jednou a zakázat jsem ho musel až editorem yast. Já mám ovladač 256.35. To je asi celkem jedno. :)

airlive

• Závislák
« Odpověď #137 kdy: 20 Července 2010, 12:19:37 »
Konečně všechny repozitáře oS 11.3 :)
http://en.opensuse.org/Additional_package_repositories

..po instalaci ovladačů gr.karty (ati,nvidia) zmáčkněte 2x po sobě Ctrl+Alt+Backspace,aby se ovladače načetly.
« Poslední změna: 20 Července 2010, 12:36:05 od airlive »
openSUSE Leap 15.1

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #138 kdy: 20 Července 2010, 12:38:50 »
Tak až bude ve factory KDE 4.5RC3 vejš, zkusím.
Zatím už mě trápí jen dvě věci. Nefungující mikrofon ve Skypu. Mikrofon jako takový funguje. Táhla jsem zkusil všechny. Nastavení ve Skypu taky. Další možnost vidím ve vystřelení pulseaudia na Mars.

A Zypper nenabízející všechny updaty podle návodu na 11.2, i když jsem upravil konfig.

phplus

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #139 kdy: 20 Července 2010, 13:56:35 »
Zatím už mě trápí jen dvě věci. Nefungující mikrofon ve Skypu. Mikrofon jako takový funguje. Táhla jsem zkusil všechny. Nastavení ve Skypu taky. Další možnost vidím ve vystřelení pulseaudia na Mars.

A Zypper nenabízející všechny updaty podle návodu na 11.2, i když jsem upravil konfig.
Já jsem to naopak vyřešil přechodem na pulse audio, nainstalovat padevchooser, otevřít pavucontrol, nastavit všechny hodnoty včetně mikrofonu a skype jede jak z praku. :)

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #140 kdy: 20 Července 2010, 16:08:57 »

Já jsem to naopak vyřešil přechodem na pulse audio, nainstalovat padevchooser, otevřít pavucontrol, nastavit všechny hodnoty včetně mikrofonu a skype jede jak z praku. :)
Ale to jsou gtk aplikace ne? TY máš Gnome? V Gnome mi jel Skype v pohodě. Když jsem je zkusil ve KDE, tak nemůžou navázat spojení se serverem.
Vystřelím pulz na Mars a sand bude klid.

phplus

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #141 kdy: 20 Července 2010, 16:51:52 »

Ale to jsou gtk aplikace ne? TY máš Gnome? V Gnome mi jel Skype v pohodě. Když jsem je zkusil ve KDE, tak nemůžou navázat spojení se serverem.
To víš, že mám KDE, udělej to podle mne a uvidíš.

Pepe999

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #142 kdy: 20 Července 2010, 19:19:32 »
Vcera jsem nemel co delat, tak jsem si vypalil stazenej Debian Squeeze na DVD a k tomu SUSE 11.3 Gnome. Jelikoz jsem zkousel prvni ten Debian, tak uz je dokonce i na hadru.. ;D Jeste uvidim co a jak, ale zatim ten Squeeze vypada funkcne... :P
edit: Testovaci verze se jmenuje Squeeze, Sid je unstable...
« Poslední změna: 23 Července 2010, 17:02:49 od Pepe999 »

phplus

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #143 kdy: 20 Července 2010, 19:31:24 »
Doporučil bych se podívat na název vlákna, už z toho zase začíná být mišmaš :)

Visterius

• Návštěvník
« Odpověď #144 kdy: 21 Července 2010, 12:40:27 »
Just to make sure, je naprosto bezpecne pracovat pres disk manager u opensuse, kdyz potrebuju zmensit velikost datoveho oddilu windows? (predpokladaje, ze nezasahnu do casi s daty samotnymi.)
« Poslední změna: 21 Července 2010, 14:24:13 od Visterius »

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #145 kdy: 21 Července 2010, 17:09:09 »

To víš, že mám KDE, udělej to podle mne a uvidíš.
Nj já se prvně nepodíval pořádně, že pulse server není :D Pavuvolume zabralo a mikrofon už jede. Zajímavý, že v Kmixu to taky reaguje ten mikrofon, ale jinak. Jakoby se vstup posílal jinam než má.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #146 kdy: 21 Července 2010, 17:35:23 »
odinstaluj si pulseaudio

.. zypper nabizi vsechny updaty RTFM a nebo alespon popis a doloz vypisama co se deje
Mé nepřesné vyjádření. Ospravedlňujem sa.
Příklad. Mám ofiko i repa třetích stran.
Zypper je ok.
Yast2 je ok.
Updater Applet nic.
Podle

## EXPERTS ONLY: Per default the solver will not replace packages of
## different vendors, unless you explicitly ask to do so. Setting this
## option to TRUE will disable this vendor check (unless the application
## explicitly re-enables it). Packages will then be considered based on
## repository priority and version only. This may easily damage your system.
##
## CHANGING THE DEFAULT IS NOT RECOMMENDED.
##
## Valid values:  boolean
## Default value: false
##
solver.allowVendorChange = true

mám změněno. Což potvrzuje Zypper a Yast2.
Pro Updater Applet mám backend PackageKit plugin(jiný není) a zaškrtnuto zobrazit aktualizace, kdykoli je poskytuje backend. Takže je krpa někde v tom PackageKit Pluginu.
« Poslední změna: 21 Července 2010, 17:37:12 od Rovano »

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #147 kdy: 21 Července 2010, 17:49:24 »
Překlad v Suse:
wine-gecko - Program vypisující přátelský pozdrav  ;D

Kaffeine už umí v nové verzi titulky. Nejdou nastavit, jsou menší a modré, ale v černém pruhu.
Přelil jsem se na KDE 4.93. Nefungují náhledy souborů na "ploše". V Dolphinu ano, ale padá.
« Poslední změna: 21 Července 2010, 18:54:48 od Rovano »

Pepe999

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #148 kdy: 21 Července 2010, 20:48:31 »
Doporučil bych se podívat na název vlákna, už z toho zase začíná být mišmaš :)
V ankete je muj hlas u te polozky, ze bych 11.3 zkusil. Bohuzel se k tomu nedostanu, tak jsem napsal, ze jsem zkusil Debian. Neni to Ubuntu, ktere uz nechci ani videt, ale protoze jsem mel mensi problemy s grafikou a repozitarema po instalaci, tak jsem v zapalu radosti napsal, ze jsem ho zkusil driv, nez 11.3 ktere mam stejne vypalene a pripravene na zkousku. Nevidim ze by to bylo od tematu a pokud ano, tak at to nekdo kompetentni smaze.. :)

filip102

• Aktivní člen
  • *
  • F.I.L.I.P. 102 : Fašistický Inkvizitor na Likvidac
« Odpověď #149 kdy: 24 Července 2010, 21:04:20 »
Skúsil som ho lebo ubuntu mi najprv nešlo, ale než som zistil ako sa tam inštalujú aplikácie tak sa mi ho podarilo pustiť :D. Trochu sa s tým pohrám na virtualizovanom a až výde nové KDE tak zrejme naň presedlám  ;D.
01001010 01101111 01101010 00101100 00100000 01100001 01101100 01100101 00100000 01110011 01101111 01101101 00100000 01110000 01100101 01101011 01101110 11111101 00100000 00111010 00101001 00101110 00001101 00001010

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.