Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Xubuntu 10.4 rozdělení disku při instalaci se nepovede  (Přečteno 3231 krát)

Jan Bucek

• Návštěvník
Xubuntu 10.4 rozdělení disku při instalaci se nepovede
« kdy: 21 Května 2010, 15:21:55 »
Pokouším se instalovat Xubuntu 10.4 alternate na starší PC. Instalace skončí na rozdělení disku, po jehož provedení se ohlásí, že se nepovedlo připojit / a tím pádem se dál neinstaluje. Zkusil jsem:

- asistované rozdělení
- ruční rozdělení a všechny nabízené filesystémy
- asi pět různých HDD od 4 do 30 GB, všechny řádně detekované v BIOSu

a nic. Tak jsem zkusil nainstalovat staré Xubuntu 9.04 a to proběhlo bez problémů. Víte někdo, co je v 10.4 vylepšené, že to už nefunguje?

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
Re: Xubuntu 10.4 rozdělení disku při instalaci se nepovede
« Odpověď #1 kdy: 21 Května 2010, 18:49:18 »
Že by nějaká nekompatibilita nového jádra s řadičem disku? Můžete prosím vyzkoušet, jak se bude chovat instalátor Ubuntu (verze s Gnome)?

Jan Bucek

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 25 Května 2010, 11:53:15 »
Zkusím tedy Ubuntu s Gnome, ale bude to chvilku trvat, než si stáhnu instalační CD, mám pomalé připojení (zdravím O2 Telecom). Pak dám vědět, jak jsem dopadnul. Zkusím zjistit typ motherboardu a chipové sady, ale je to dost starý krám. Zatím děkuji za odpověď.

LS

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 25 Května 2010, 12:28:04 »
OK, dejte vědět.

Jan Bucek

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 25 Května 2010, 15:07:47 »
Tak šlo to rychleji, než jsem čekal. Stáhnul jsem a vypálil Ubuntu 10.4 alternate. Instalace probíhá úplně stejně jako Xubuntu, řekl bych, že fyzicky je to ten samý instalátor. A rozdělení disku dopadne úplně stejně, vlastně nedopadne.
Board: Amptron PII-3726 (M) T
Chipset: ALi M1621 ALADDiN-Pro 2
RAM 384 MB, HDD 20 GB.
grafika AGP nVidia TNT 64 MB
PC je starý krám, ale právě proto jsem tam dával Xubuntu. Doteď na tom bez problémů chodily předchozí verze Xubuntu i např. Win2000.

Frantisek Uzivatelu

• Host

LS

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 25 Května 2010, 19:53:07 »
Pokud si s tím neporadí aktuální instalátor, co takhle oddíly připravit v tom starším systému, který vám funguje, a pak při instalaci nového jen použít již připravené oddíly? Příčinu bych opravdu asi hledal v nepodpoře takto historického HW v nové verzi systému/jádra.

Jan Bucek

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 26 Května 2010, 11:22:14 »
1. MinimalCD to neřeší, není problém s místem, s pamětí apod.

2. Instalaci starší chodivé verze a pak instalaci verze nové do hotových oddílů zkusím a dám vědět. Bohužel tím přijdu o možnost ext4, která v těch starších nebyla.

Jan Bucek

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 27 Května 2010, 17:10:45 »
Takže výsledky pokusů (a omylů):

1. Nainstaloval jsem Xubuntu 9.4 - bez problémů
2. Zkusil jsem přes něj nainstalovat 10.4, ale nijak se mi nepovedlo přeskočit bod instalace "rozdělení disku" nebo instalátor donutit, aby převzal beze změny existující oddíly, založené předchozí instalací (9.4).

Zkusil jsem tedy stáhnout a nainstalovat Xubuntu 9.10, abych mohl upgradovat, ale tam už je stejný problém, jako v 10.4 - po rozdělení disku se nepřipojí /

Takže jsem tam, kde jsem byl. Není to žádná velká tragedie, bude tam nainstalovaný prostě 9.4, který chodí dobře.

Frantisek Uzivatelu

• Host
« Odpověď #9 kdy: 27 Května 2010, 17:23:39 »
Citace
MinimalCD to neřeší, není problém s místem, s pamětí apod.
Jasně, ale je problém s instalátorem a ten má minimal jinej.

Jan Bucek

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 29 Května 2010, 12:41:53 »
Zkusím tedy MinimalCD, nicméně se obávám, že pokud je problém v kompatibilitě nového jádra se starým řadičem HDD, tak problém zůstane a i pokud se povede protlačit instalaci přes rozdělení disku, bude mít systém s řadičem HDD potíže i potom. Ale jak jsem psal, zkusím a uvidím.

Jan Bucek

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 11 Června 2010, 22:34:50 »
Tak po čase se vracím a mám toto:

1. MinimalCD, které si v podstatě všechno při instalaci tahá z netu, nepomohlo, protože si neporadilo s USB WiFi čudlíkem a tím pádem instalace ani nezačala. Tahat kvůli tomu po baráku kabely se mi nechtělo.

2. Zkusil jsem nainstalovat Xubuntu 9.04, které chodilo a provést povýšení verze pomocí správce aktualizací. Dopadlo to takto:
2.1. Po úspěšném upgrade na 9.10 nový boot už šel do kytek - nenašel disk nebo co, spadnul do embeded shellu a konec. Zkusil jsem při bootu skočit do Grubu a z nabídky jader:
2.6.31-22
2.6.28-19
2.6.28-11
jsem vybral 2.6.19 a už to běželo jako po másle, 9.10 fungoval perfektně.

2.2. Upgrade z netu z 9.10 na 10.4 proběhl taky dobře, při bootu jsem musel opět zvolit 2.6.28-19, s vyšším jádrem (2.6.32-22) boot dopadl (tedy nedopadl) stejně jako předtím. Jenže 10.4 se sice spustil, ale nefunguje ani myš, ani klávesnice.

Takže resumé: jak už jste chlapci zmínili, nové jádro už si s archaickým řadičem disků neporadí.

Ve volných chvílích zkusím povyměňovat myš i klávesnici, ale moc si od toho neslibuji. PC asi půjde na půdu jako záložní nouzák s nainstalovaným 9.04.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.