Tak to zamčení balíčku mě také napadlo, ale prostě to nefunguje :-( Vyhledám si svůj balíček v Synapticu, označím jej a v menu dám "Uzamknout verzi". Pak se ztratí to, co se našlo a zhola nic se nestane. Když jej vyhledám znova, tak je "Uzamknout verzi" opět odškrtnuto (poznámka: samozřejmě, že pouštím Synaptic přes gksudo).
Abych nemluvil obecně, tak trochu svůj problém konkretizuji. Jedná se mi o knihovnu libid3, která je bugová a nefunguje s EasyTag při ukládání Unicode (EasyTag si sám stěžuje). Našel jsem na internetu patchovaný deb balíček ve stejné verzi. Funguje bezvadně, ale Synaptic a aktualizace systému se jej snaží neustále nahrazovat stejnou verzí bez patche. Když se v Synapticu podívám na "Vlastnosti" balíčku vidím dostupné dvě verze se stejným číslem. Jedna má v závorce edgy a druhá now. Zkoušel jsem podle rady dát "Upřednostnit verzi" a vybrat svůj patchovaný balíček (předpokládám že je to ten now), ale výsledek je opět stejný - zhola nic se nestane a Synaptic se jej neustále snaží upgradovat na svou edgy verzi :-(
Možná bych si našel radu jinde, ale po dvou hodinách hledání jsem to vzdal a myslím si že by tento problém mohl zajímat i jiné na tomto fóru. Věřím, že pro nějakého ostříleného roota to bude prkotina a budu rád, když poradí.