Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: zvuk Asus F3Jc  (Přečteno 2447 krát)

Korf

• Návštěvník
zvuk Asus F3Jc
« kdy: 02 Června 2010, 20:06:17 »
Zdravim a prosim o pomoc se zvukem na notebooku Asus F3Jc (HDA Intel, ALC660). Mam Kubuntu 9.10 32bit a nově 10.04 64bit. Problem s 9.10 je v tom, ze v ovladani hlasitosti neni u kanalu Master moznost menit hlasitost, pouze ho uplne vypnout. Hlasitost lze menit pouze pro kanal pcm. S tim, ze pcm ovlivnuje hlasitost jenom nekterych aplikaci. Konkretne s KDE apliakcemi (Amarok, zvuky KDE) nehne, ale ovlada hlasitost pro vlc, mplayer, cmus, hry pres wine.
Na webu jsem nasel navod na reseni pridanim radku options snd-hda-intel model="model" do /etc/modprobe.d/alsa-base.conf, jenze se mi nepodarilo najit "model", pro ktery by to fungovalo. (V 10.04 nemam ani pcm.) Chtel bych se zeptat, jetsli nekdo z Vas nema s timto notebookem a zvukem nejakou zkusenost (at uz positivni nebo negativni) a jestli Vas nenapada nejake reseni.

Dekuji

P.S. Paralelne k tomuto problemu mi hraji zabudovane reproduktory, i kdyz mam pripojena sluchatka, coz bude nejspis hardwarovy problem (na WinXP to delalo taky). Existuje moznost, jak preproduktory softwarove vypnout?

P.P.S. Zkousel jsem liveCD Mandrivy, openSUSE a slax a ani tam to nefunguje dobre.

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Re: zvuk Asus F3Jc
« Odpověď #1 kdy: 02 Června 2010, 20:31:23 »
Tie reproduktory nie su hardverovy problem, pretoze vypinanie je spravene softverovo. Vo win. xp je pravdepodobne chybny ovladac .
Aku presne mas tu zvukovu kartu? Taku ako ja?
Kód: [Vybrat]
:~$ aplay -l
**** Zoznam PLAYBACK Hardwarových Zariadení ****
karta 0: SB [HDA ATI SB], zariadenie 0: ALC660-VD Analog [ALC660-VD Analog]
  Podzariadenia: 1/1
  Subzariadenie #0: subdevice #0
karta 0: SB [HDA ATI SB], zariadenie 6: Si3054 Modem [Si3054 Modem]
  Podzariadenia: 1/1
  Subzariadenie #0: subdevice #0
Ak ano tak postup pre nu je tu
http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,18978.msg209832.html#msg209832
Este doplnim ze pre spravnu funkciu bolo treba pre moj ntb v biose nechat zapnuty uvodny zvuk prehravany pocas zobrazenia loga ASUS pocas startu ntb. Ak ten zvuk nechces tak ho musis iba stiahnut na nulu ale nie zakazat.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Korf

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 02 Června 2010, 22:14:09 »
Dekuji za reakci.:)
Aplay -l dava :
Kód: [Vybrat]
**** Seznam PLAYBACK Hardwarových zařízení ****
karta 0: Intel [HDA Intel], zařízení 0: ALC660 Analog [ALC660 Analog]
  Podzařízení: 0/1
  Podzařízení #0: subdevice #0
karta 0: Intel [HDA Intel], zařízení 1: ALC660 Digital [ALC660 Digital]
  Podzařízení: 1/1
karta 0: Intel [HDA Intel], zařízení 6: Si3054 Modem [Si3054 Modem]
  Podzařízení: 1/1
Ten zvuk pri spusteni jsem mel vypnuty, tak jsem ho zapnul a vyzkousel jsem vsechny mozne modely, co jsem nasel v  /usr/share/doc/alsa-base/driver/HD-Audio-Models.txt.gz u ALC660. Bohuzel zadna z tech moznosti nemeni to, ze u mastera jde jenom mute a ovladani hlasitosti ne. U modelu "asus" a "uniwill-m31" lze vypnout reproduktory notebooku pomoci kanalu front, jenze sluchatka nehraji vubec. U modelu "auto" se reproduktory notebooku chovaji jako sluchatka, tj. hraji jenom kdyz jsou sluchatka fyzicky pripojena, je mozne je ztisit pomoci mute kanalu Headphones, reproduktory nehraji vubec.
Ostatni nastaveni jsou bude uplne spatna (tj. nehraje nic), nebo v KMixu ani alsamixeru nejsou kanaly Front a Headphones (tj. soucasny stav).

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 02 Června 2010, 23:02:40 »
Ked das system-predvolby zvuk tak mas v sekcii hardver zvolene spravne zariadenie? Pripadne neinstaloval si ovladace pre ten modem? Zda sa mi ze niekde sa pisalo o problemoch pri niektorych zvukovkach ked sa nainstalovali ovladace na modem. Ak nie tak bude treba zrejme prepisovat konfiguracne skripty pre pulseaudio s cim ti ja uz neporadim. Mozno niekto skusenejsi.
Inak ten postup co som daval pred tym mal pomoct iba na sluchadla.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Korf

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 02 Června 2010, 23:49:28 »
S modemem jsem nikdy nic nedelal, pokud tam ty ovladace nejsou deafoultne, tak jsem je neinstaloval.
Ked dam System-Multimedia-Audio devices tak tam vidim HDA Intel (ALC660 analog) a  HDA Intel (ALC660 digital). Pulseaudio nemam, jenom ALSu. Na sluchadla to bylo nadejne, dekuji, ale stroj bohuzel vzdoruje.

petergula

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 03 Června 2010, 10:26:30 »
Ja mam Assus A6Je, co je podobny ako tvoj, a ked som ho kupoval par ludi malo HW problem, ze po par pripojeniach/odpojeniach sluchatok im prestal ist zvuk z reprakov alebo isiel aj aj, vsetci sa zhodli na tom, ze to bol problem hw, co aj vyreklamovali. Tak som sa chvilu bal, ze problem postihne aj mna, ale mne sa zatial vyhol a to mam ntbk uz zo 4roky.
ntbk Dell 6420 (Amd Ati, Intel i7, 4GB RAM, 256GB SSD ...)
secondary/u svokrovcov:
Xubuntu (64bit) ntbk Asus A6Je (Ati X1450, Intel Core2Duo T5500, 2.5GB RAM ...)

Korf

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 03 Června 2010, 11:15:27 »
Dik. Tomu, ze jde o HW problem bych veril, bohuzel jsem si toho vsiml, az kdyz uz pocitac nebyl v zaruce. :( Neni to zas takova neprijemnost, otravnejsi je nemoznost regulovat Master.

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 03 Června 2010, 17:41:56 »
Skus pozriet toto, riesia tu zmenu ktori kanal menit  pri ovladani hlasitosti. Mozno ti to trochu pomoze.
http://www.linuxos.sk/forum/19095/index.html

Korf

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 03 Června 2010, 23:08:04 »
Diky. Aktualne jsem odloucen od svojeho pc, o vikendu se na to podivam a dam vedet.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.