Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: apple mac  (Přečteno 4037 krát)

mirecc

• Návštěvník
apple mac
« kdy: 19 Listopadu 2006, 23:02:53 »
Vazne uvazujem nad kupou notebooku Macintosh. Rozmyslam ci mi na tom pofrci terabrz OS Tiger spolu s Ubuntu, je to mozne takto rozhchodit ? Ma ubuntu podporu pre mac hardware ? Teraz do toho uz pchaju intelovske procaky...

Dan

• Aktivní člen
  • *
apple mac
« Odpověď #1 kdy: 20 Listopadu 2006, 00:39:37 »
Záleží na konkrétním modelu, nicméně novější notebooky od firmy Apple založené na RISCových Motorolách obecně podporovány jsou, nejnovější s Intely nikoliv.

Vojtin

• Host
apple mac
« Odpověď #2 kdy: 20 Listopadu 2006, 21:06:13 »
Taky jsem už těměř rozhodnutý o nákupu macbook s tigerem+možná ubuntu, ale podle všech kdo přešli se k ničemu jinému nevrátili, tak nevim uvidíme.

mirecc

• Návštěvník
apple mac
« Odpověď #3 kdy: 21 Listopadu 2006, 00:09:06 »
Mna laka najma stabilita, rychlost, funkcnost a jednoduchost. tomu fakt verim ze to mi Mac da... ale zase mam rad serepeticky a babranie sa s prikazovym riadkom v linuxoch, cisto len z nudy.V poslednej dobe ma to fakt chytilo. A tak sa bojim ci to nebude problem. A ked ubuntu nie, tak co ?

Vojtin

• Host
apple mac
« Odpověď #4 kdy: 21 Listopadu 2006, 17:48:14 »
Apple je taky unix, takže příkazová řádka by se tam taky mohla v klídku používat, když ne ubuntu tak jenom Tiger :) Ale obávám se toho, že když je apple komerční tak nebude dostatek kvalitních programů zadara.
Třeba vůbec nechápu správu hudby v iTunes. Jsem zviklej na amarok a tomu se nic nevyrovná, ale podle všeho na apple se daj nainstalovat X11 a tak by tam šly i aplikace z linuxu, ale jak moc jednoduše to netušim a o tom jak to bude běhat taky ne :(

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
apple mac
« Odpověď #5 kdy: 21 Listopadu 2006, 18:28:55 »
Asi takto Vojtíne http://fink.sourceforge.net/index.php?phpLang=en
Tam najdeš informace jak a proč. Funguje to v podstatě velmi podobně jako jako zde v Ubuntu, je to odvozeno od Debianu. Balíčky jak v binarním tak i zdrojovém formátu spravované tzv. Fink Commanderem, který je v GUI. Samozřejmně terminál poslouží úplně stejně jako v Linuxu - sudo apt-get ... - naprosto stejně.
Sám sem takto experimentoval na svém notesu PowerBook s PowerPC G4/667MHz.
» Linux Mint on mini-ITX boards «

Vojtin

• Host
apple mac
« Odpověď #6 kdy: 21 Listopadu 2006, 22:52:22 »
Takže nainstaluju Fink a pak můžu instalovat debianí balíky i se závislostmi?

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
apple mac
« Odpověď #7 kdy: 22 Listopadu 2006, 17:35:30 »
Nejdříve se musí nainstalovat balík Xcode z develop stránek Apple. Pak podporu pro Fink z výše uvedeného linku. Ale pozor, není možné instalovat nativní DEB balíčky. Pouze to co je v repozitáři Darwin Fink, což zobrazí právě ten GUI Fink Commander. Jedná se pouze o stejný princip, ale formát balíků je jiný.
Anebo se dá kompilovat klasicky ze zdrojáků jak již znáš. Prefix je /sw. Je to složka, která se vytvoří po instalaci fink v kořenu disku.
Ze začatku je s tím trochu sran*ho, ale pak je to již v principu stejné. Ve stránkách je to dost dobře popsano.

Vojtin

• Host
apple mac
« Odpověď #8 kdy: 22 Listopadu 2006, 18:42:23 »
Díky

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
apple mac
« Odpověď #9 kdy: 22 Listopadu 2006, 20:01:38 »
Citace: Vojtin
Díky
Rádo...
Ještě zde najdeš dost info v mateřtině ;)

Vojtin

• Host
apple mac
« Odpověď #10 kdy: 22 Listopadu 2006, 20:44:27 »
ouu diky, můjmac jsem začal tak trochu sledovat nedávno :), ale tohle jsem ještě nehledal ;)

Vojtin

• Host
apple mac
« Odpověď #11 kdy: 22 Listopadu 2006, 20:48:03 »
Ještě jednu drobnost, když si nainstaluju například amarok, bude mít stejnej vzhled jako zbytek macosx?

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
apple mac
« Odpověď #12 kdy: 22 Listopadu 2006, 22:13:07 »
Ne. Záleží na tom co si nainstaluješ za GUI. Můžeš jak Gnome tak i KDE, ale i Windows Managery. Já tam používal Window Maker. Zkrátka vzhled aplikací odpovídá tak jak jej známe z linuxu. Pouhým přesunem klávesovou zkratkou se ihned dostaneš do MacOSX prostředí a zase opačně. Zkrátka běží to jako vrstva nad mateřským MacOSX.
Celá genialita spočívá v tom, že když se ti to nebude zamlouvat, tak prostě smázneš složku /sw ( sudo rm -r -f /sw ) v terminálu a celý linux je fuč. MacOSX se to vůbec netýká. A můžeš začít s čistým štítem. Chce to odzkoušet a pak si zvolit optimální nastavení. Nedávne jsem někde našel, že už otevřeli FINK i pro nové, CoreDUO, notesy. To už je na tobě se v tom trošku ponimrat ;)

Vojtin

• Host
apple mac
« Odpověď #13 kdy: 22 Listopadu 2006, 22:43:44 »
Aha, takže nainstaluju  amarok+xka atd... zapnu hudbu, a přepnu se do osx a hudba bude hrát furt, supr. Unix je prostě fajn :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.