Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: problém - swap + live usb  (Přečteno 995 krát)

Coolajda

• Návštěvník
problém - swap + live usb
« kdy: 08 Června 2010, 08:39:47 »
Ahoj.
Ubuntu zkouším teprve 2 dny.... :P
Mám disk 640 GB který mám rozdělený na 4 partition takto : 1 - windows 7 68 GB (ntfs), 2 - 483 GB video, fotky atd. (ntfs) 3 - linux-swap 5GB , 4 - ubuntu 40GB (ext4)

(takto mně to ukazuje GParted)

Jde o to, že při instalaci ubuntu jsem zapoměl (spíš jsem nevěděl že by se měl  :P ) vytvořit SWAP oddíl - v ubuntu jsem si nebyl jistý jak, tak jsem ho vytvořil ve windows (po dvou dnech používání ubuntu), ale nevím, jestli ho ubuntu používá - jestli je připojený

za druhé - ubuntu se mně líbí čím dál víc.... budu ho primárně používat (windows zatím nechám synovi na hry) - mám změnit systém souborů v oddíle 483 GB kde mám fotky atd. na ext.4 ???(je mně jasný, že bych to musel zazálohovat) ?? nebo je to zbytečný, když ubuntu ntfs umí....

za třetí - chci si vytvořit live cd (nebo live usb) mého ubuntu - tak jak je nastavenej - všechny balíčky atd..... umí toto Tvůrce spouštěcího disku???

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Re: problém - swap + live usb
« Odpověď #1 kdy: 08 Června 2010, 09:44:14 »
1) Ubuntu má docela tendenci se každého swapu hned "zmocnit", takže bych tipnul, že ho používá. Jednoduše se o tom můžete přesvědčit v Systém→Správa→Sledování systému na kartě zdroje -- když tam bude swap zapsaný, tak se používá.

2) Převod bez formátování není možný, takže jedině záloha+formát, ale není to fakt nutné.

3) To myslím nejde, ale můžete si v Tvůrci udělat liveusb, které si pamatuje nastavení, takže asi jediněvytvořit "normální" live ubuntu a pak si napoprvé vše nastavit tak, jak to máte u sebe.

Coolajda

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 08 Června 2010, 09:57:02 »
díky ....

ad 1 - používá...
ad 2 - pokud tedy není nutné - tak už neřeším
ad 3 - takže když si přes Tvůrce.... vytvořím liveusb a dám instalovat na jinej PC tak si to budu muset vše znovu najít ? ( programy, plocha, gadgety....atd) ..... jaké nastavení si to bude pamatovat ?

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #3 kdy: 08 Června 2010, 10:02:14 »
Ak to chces iba preniest na ine pc tak sa da prekopirovat cely system.
http://wiki.ubuntu.cz/Z%C3%A1loha%20a%20obnova%20syst%C3%A9mu
ovsem nebudes ho moct pouzivat ako live system.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Coolajda

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 08 Června 2010, 10:07:49 »
moje chyba.... primárně jsem myslel systém zálohovat a později obnovit ....

jenže jak tam píšou.... pro pokročílé.... :P :P něco jednoduššího by nebylo??  ::)
http://wiki.ubuntu.cz/Z%C3%A1loha%20a%20obnova%20syst%C3%A9mu

je tam taky věta:
"Taktéž, k přesunu systému na jiný disk je mnohem jednodušší využít nástroj GParted" - jak to s ním funguje ??

Ještě jsem našel návod na clonezilla....

« Poslední změna: 08 Června 2010, 10:22:56 od Coolajda »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.