Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: obnova smazaných dat  (Přečteno 2012 krát)

slasher

• Návštěvník
obnova smazaných dat
« kdy: 08 Června 2010, 12:39:28 »
Zdravím, právě se mi povedlo omylem smazat složku s hudbou pomocí shift + delete. Ta hudební sbírka je pro mě docela důležitá, proto bych ji rád obnovil. Stáhl jsem si teda program Testdisk a jel podle návodu na wiki, nicméně k tomu mám pár dotazů.
Tu složku s hudbou se mi tam podařilo najít, svítí ale červeně a když ji chci otevřít tak se napíše "no file found, filesystem seems damaged". Zajímalo by mě, jestli ji není možno nějak jednoduše obnovit, bez potřeby kopírování, záložních disků a tak, protože ty data mají celkem 82gb a můj disk má všehovšudy asi 140 gb a externí nemám...

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
Re: obnova smazaných dat
« Odpověď #1 kdy: 08 Června 2010, 14:03:10 »
Zásada č. 1 je opravovat to z LiveCD, ne přímo ze systému, který může data přepisovat.
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
« Odpověď #2 kdy: 08 Června 2010, 14:22:37 »
Pokud ti nebude fungovat testdisk, vyzkoušej ještě příkaz photorec (nemusíš nic instalovat), ten je zaměřený na obnovu multimediálních dat.
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

slasher

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 08 Června 2010, 14:53:11 »
když zkusim spustit photorec nebo testdisk z liveCD, tak mi to napíše, že program není naistalován a když mám systém spuštěnej z liveCD tak žádný aplikace instalovat nejdou, ne?

Yontalcar

• Stálý člen
  • **
  • Semper fidelis
« Odpověď #4 kdy: 08 Června 2010, 15:04:15 »
když mám systém spuštěnej z liveCD tak žádný aplikace instalovat nejdou, ne?
jdou
NB: ASUS X53U - AMD Brazos E450; Debian GNU/Linux Sid amd64 (KDE 4.14)
Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist. - Albert Einstein

slasher

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 08 Června 2010, 15:36:16 »
Když se snažím nainstalovat testdisk v liveCD, tak mi ho synaptic ani KPackageManager (zkoušel jsem to pod Ubuntu 9.10 a pod Kubuntu 10.04) nechcou najít, když ho instaluju v konzoli tak to nahlásí "E: Nemohu najít balík testdisk" a když ho chcu nainstalovat z oficiálních stránek tak to nahlásí neznámou chybu, tak teda nevim....

Yontalcar

• Stálý člen
  • **
  • Semper fidelis
« Odpověď #6 kdy: 08 Června 2010, 16:06:37 »
a povolil jsi před pokusem o instalaci universe repositář?
NB: ASUS X53U - AMD Brazos E450; Debian GNU/Linux Sid amd64 (KDE 4.14)
Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist. - Albert Einstein

slasher

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 08 Června 2010, 16:32:08 »
Universe jsem nepovolil, proto to neslo...  teď už to mám každopádně nainstalovaný, v photorecu jsem se proklikal až po část, kde vybírám, kam uložit data. píše to "Do you want to save recovered files in /home/ubuntu ? [Y/N] Do not choose to write the files to the same partition they were stored on. " to zmanená, že pro ty data musím vytvořit novej diskovej oddíl?

donny

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 08 Června 2010, 16:35:54 »
to znamená, že pro ty data musím vytvořit novej diskovej oddíl?
Ne, pokud máš třeba dost velkou flashku, použij tu. Tohle, co ten program píše, je kvůli tomu, aby se při obnovování dat nějaká ještě neobnovená nepřepsala. S oddílem, na kterém jsou ta neobnovená data, vůbec nehýbej, dokud ta data nedostaneš zpátky.
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

slasher

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 08 Června 2010, 16:46:57 »
No, jelikož nevim, kde bych vzal 80gb flashku, tak to vidím tak, že si konečně pořídím nějakej externí disk a na ten to nahraju... jinak jak jsem četl na wiki, že 20gb se obonovuje zhruba den a noc, tak platí, že obnova těch 80gb bude trvat čtyři dny a čtyři noci? protože tady http://www.svethardware.cz/art_doc-75ED02FBFA4FD189C1257707004C213E.html jsem zase četl, že 61gb trvalo půl hodiny...

donny

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 08 Června 2010, 16:56:31 »
80 GB to mi nějak uniklo, sry. Ale tak 16GB dneska spousta lidí má, a přenosit to vždycky na jinej stroj třeba a vyprázdnit. Osobně jsem nikdy nic neobnovoval, kromě nečitelných cédéček, proto jsem msi dovolil jenom technickou poznámku.
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

ladarozan

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #11 kdy: 08 Června 2010, 20:07:43 »
Těch 20GB dat platí pro notebook s diskem v havarijním stavu s mnoha vadnými sektory a záchranným externem přes USB, které značně zpomaluje akci. Zde totiž není nic lepšího. Mimo ntb ve stolním kompu je situace podstatně příznivější. Např. záchranný disk připojený místo Cdromu nebo na volný sata port přímo na desce značně urychlí přenos do záchrany. Pokud Testdisk označí místo červeně, je třeba kopírovat ručně po souborech. Některé se nepovedou, ale aspoň něco.

AMD A4-5300, Hauppauge HVR-4000, Ubuntu 12.04, Windows 8
-Tablet Protab26 a Toshiba AT10 Android 4.3.1
-Asus EEE1000H,WinXP

slasher

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 08 Června 2010, 21:24:36 »
takže, když chci otevřít červený místo a napíše to "no file found", tak to znamená, že jsou data nenávratně pryč?

ladarozan

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #13 kdy: 15 Června 2010, 23:05:37 »
V tomto případě data byla přehrána a podle tabulky již nejde soubor uložit.
AMD A4-5300, Hauppauge HVR-4000, Ubuntu 12.04, Windows 8
-Tablet Protab26 a Toshiba AT10 Android 4.3.1
-Asus EEE1000H,WinXP

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.