Na Dapperovi 64bit mám postavený školní server s ověřováním na LDAPU pomocí PAM pro windows i linuxové klienty a s hromadou dalších služeb. Přibližně dvakrát do dne server přestal ověřovat uživatele a nebylo možné se přihlásit na žádné službě(samba,ssh,pop3,imap,ftp...) a dokonce ani na lokálním terminálu. Přihlásit se šlo jen přes webmin, pokud již uživatel přihlášen byl mohl normálně pracovat ale nebylo možné pracovat se službami, dokonce ani korektně vypnout systém. V logu jen díra. Původně jsem se domníval že padá ověřování pře LDAP ale ani uživatelé v /etc/passwd nebyli funkční ikdyž bylo správně nastaveno ověřování v /etc/nsswitch.conf. Nakonec jsem zjistil že viníkem je syslogd, ten sice hlásí že jede ale všechny akce jenž se logují se neprovedou a zůstávají viset v procesech. Pokud proce syslogd killnu (Konkrétně /sbin/syslogd -user syslog) tak všechno běží dál bez problémů. Po dalších experimentech jsem zjistil, že asi samotný syslogd je OK, ale vše zatuhne když jej spustím přes init skript: /etc/init.d/sysklogd. Vypadá to jak chyba v tomto skriptu. Ted jedu pro jistotu bez logu a vse je naprosto v pohode, musel jsem vykopnout i logrotate s cronu. Teoreticky může být chyba i v logrotate který syslogd taky restartuje. Po restartu celého systému totiž někdy i celý den vše jelo v pořádku.
Nevíte prosím Vás v čem by mohla být chyba? Nejedná se o nějakou již někde opravenou chybu? Mám poslední aktualizace. Rád bych logy zase rozjel. Předělávat to celý nemůžu, jedou mi tam snad všechny možný služby, 800 uživatelů a 140 klientských stanic. Díky moc za pomoc.