Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: nový počítač  (Přečteno 1310 krát)

luboš

• Aktivní člen
  • *
nový počítač
« kdy: 16 Června 2010, 11:29:04 »
Ahoj,potřeboval bych poradit  při výběru nové základní desky která je plně podporovaná v Ubuntu(linuxu).
Preferuji desky Intel nebo Gigabyte ale můžou být i jiné s chipsetem od intelu a nové(myšleno že jsou dostupné  na trhu)desky formátu ATX nebo mATX  cena tak do 2500kč.   Děkuji za každou radu.

Jen dodám,že jsem procházel různé odkazy na netu(třeba ABC-linuxu sekci hardware) ale spíš mám z toho guláš nebo jsem se dopátral na desky které jsou sice podporovány v linuxu ale již jsou vzhledem ke svému stáři nedostupné u prodejců.
Nechci udělat chybu při výběru desky protože preferuji linux(Ubuntu) jde mi jen o platformu postavenou na intelu(procesor,chipset-možno i s integr.grafárnou) Děkuji každému kdo mi poradí nebo navede na nějaký odkaz.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
Re: nový počítač
« Odpověď #1 kdy: 16 Června 2010, 13:04:54 »
Nezáleží na výrobci. Jen na chipsetu jak moc je novej a zda je podporován jádrem. Stejně tak síť. karty, gpu, atd.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

luboš

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 18 Června 2010, 09:57:20 »
Dík za doplnující informaci,já to nakonec vyřešil tak že jsem si stáhnul konfiguraci jednoho pc od f. Brave v cenové relaci do 11.000kč a podle toho nakupuji jednotlivý hardware.

Po mém dotazu na odladěnost Ubuntu na tom konkrétním počítači mi bylo zděleno,že f.Brave má všechny pc kde předinstalovává linux (Ubuntu 9.10) perfektně odladěn a pokud by nastaly nějaké problémy tak jen tím že se přidá nějaký nepodporovaný hardware-to jen pro informaci. ;D

Tím toto téma považuji za vyřešeno.

jdobry

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 18 Června 2010, 11:28:49 »
s tou integrovanou grafikou od intelu bych si to rozmyslel. Napriklad intel855 grafiku jsem pod 10.04 nerozhodil a nejsem sam. Pokud chces koukat na akcelerovane HD video, tak jedina rozumna volba pod linuxem je nVidia, klidne i integrovana.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #4 kdy: 18 Června 2010, 13:23:36 »
s tou integrovanou grafikou od intelu bych si to rozmyslel. Napriklad intel855 grafiku jsem pod 10.04 nerozhodil a nejsem sam. Pokud chces koukat na akcelerovane HD video, tak jedina rozumna volba pod linuxem je nVidia, klidne i integrovana.
Nejela Ti ani v aktualizovaném 10.04? Myslím, že šli nějaké patche.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

jdobry

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 20 Června 2010, 18:20:53 »
zkousel jsem to pred 2 tydny posledni stav neznam. Nefungovalo to dokonce ani pod 9.10 a 9.04, ale tam to slo vyresit instalaci stareho driveru rady 2.4. Ted jiz to nejde protoze driver musi byt 2.5 a vyssi a to znamena naprosto hard zatuhnuti uz pri startu. Navody existuji, ale nefungoval ani jeden s vyjimkou VESA a to je moc pomale na video.

PS: jsme mimo tema, podstatne je ze intel grafika znamena problemy
« Poslední změna: 20 Června 2010, 18:26:35 od jdobry »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.