Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Traffic controlling  (Přečteno 2719 krát)

Jaroslav Merxbauer

• Návštěvník
Traffic controlling
« kdy: 21 Listopadu 2006, 04:39:07 »
Nevim jestli pisu na spravne forum, ale mam to tady rad, tak to zkusim :D
Potreboval bych, aby mi nejaky zkuseny administrator ukazal cestu, na jejiz konci stoji dvere ke kvalitne a stabilne odroutovane a odshapingovane siti.
Route, iptables, tc, imq.
Po té co jsem narazil na horlivou diskuzi na abclinuxu o tom, ktere reseni vas muze stat i 10k,- nejsem si az tak jisty za jaky konec administraci site vzit.
Diky vsem :-D

DuckD

• Stálý člen
  • **
  • Open Srdcař
    • www.duckd.cz
Traffic controlling
« Odpověď #1 kdy: 21 Listopadu 2006, 07:48:47 »
Doporučuji linuxový server IPCOP, má shapping, QOS, p2pblock, monitoring a spoustu dalšího. Stáhneš na www.ipcop.org. Klidně poradím jak a co nakonfigurovat. Stačí se ptát.
8) Lidé žijí v souborech. ===>> LINUXTERO <<=== Pravidelná dávka tvého linuxtera!

Jaroslav Merxbauer

• Návštěvník
Traffic controlling
« Odpověď #2 kdy: 21 Listopadu 2006, 22:35:38 »
To ja si s tim poradim :-D ... Ale je to reseni, ktere se pouziva treba ve firmach a tak? :-D ... Vis, potrebuju neco, co mi bude do budoucna uzitecne :-D Abych se nenaucil konfigurovat nejaky easy, ale low-end nastroj :-D ... Diky za odpoved :-D

DuckD

• Stálý člen
  • **
  • Open Srdcař
    • www.duckd.cz
Traffic controlling
« Odpověď #3 kdy: 21 Listopadu 2006, 23:24:22 »
Ono je to všechno o iptables, když rozumíš - jedeš, když nevíš, tak se musis ucit.
Ipcop je linux jako každej jinej, když nakonfiguruješ správně, tak jede.
Jsou ještě menší distribuce jako fresco a flopyfw, dobrý návod je na:
http://dcom.rulez.cz/linux.htm
Nebo dej google: Linux router
U nas ve firme se ted konfiguroval Gentoo router a tam končí sranda.
Nebo přejdi k záplatářům... Win2003 server.
8) Lidé žijí v souborech. ===>> LINUXTERO <<=== Pravidelná dávka tvého linuxtera!

Jaroslav Merxbauer

• Návštěvník
Traffic controlling
« Odpověď #4 kdy: 21 Listopadu 2006, 23:53:52 »
Ja osobne prave planuju na starsim kompu makat na gentech. Takze myslis ze si na nich vystacim s iptables,tc,route (eventuelne iproute2)? :-D ... Pokud ano, byl bych velmi rad :-D

P.S. Je toto pro mne relevantni odkaz?

http://www.tldp.org/HOWTO/Adv-Routing-HOWTO/

Tomáš "Piškot" Petera

• Stálý člen
  • **
    • http://www.spolnet.cz
Traffic controlling
« Odpověď #5 kdy: 22 Listopadu 2006, 08:20:42 »
Nu mě běží oshaperovaná síť na ubuntu, takže můžeš začít s tím co máš. Pokuď se to chceš naučit, doporučuju články na root.cz a zkoušet klidně  na domácím počítači. Jako shaper používam htb.
Už to funguje ... tedy než se rozhodnu to zase poladit.

DuckD

• Stálý člen
  • **
  • Open Srdcař
    • www.duckd.cz
Traffic controlling
« Odpověď #6 kdy: 22 Listopadu 2006, 08:40:34 »
Souhlasim s piskotem, na rooto jsou perfektni clanky a hodne tam toho uz je, muzes jen cerpat. Trafic shapping modulu existuje vice, treba Prometheus QoS. Gentoo je super vec a ma nejakou podporu ze pres prikaz das stahnout modul, sam si vyhleda souvislosti a nainstaluje. Pokud bys delal router s Gentoo, dej sem prosim podrobny postup, rad se take priucim. Diky

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.