Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problém s Video DVD v Ubuntu 10.04  (Přečteno 3342 krát)

vlabra

• Návštěvník
Problém s Video DVD v Ubuntu 10.04
« kdy: 20 Června 2010, 00:07:49 »
Nainstaloval jsem si Ubuntu Lucid Lynx a objevili se mi problémy s přehráváním video DVD. Zkoušel jsem 3 přehrávače ani jeden nefunguje moc dobře.

Mplayer
Nefunguje DVD menu. Standardně otevře DVD jako seznam samostatných stop a když dám ručně otevřít DVD s menu, tak se ni nestane.
Totem
Začne přehrávat DVD a po několika přehraných či přeskočených stopách (reklamy, upoutávky, ...) skočí chybou: pa_stream_writable_size() failed: Spojení přerušeno
Zkoušel jsem i odinstalovat totem-gstreamer a nainstalovat totem-xine, ale nepomohlo.
gxine
Přehraje DVD i s menu, ale na můj vkus (a hlavně vkus drahé polovičky) je trochu málo user friendly. V ovládacím panelu chybí tlačítka na přeskakování stop (to by ještě šlo nahradit klávesovými zkratkami), přepínání fullscreen/okno nefunguje na doubleclick (vím že se dá klávesou F, ale zvyk je železná košile). Hlavní problém ale je ovládací panel ve full screenu. Buď furt je, nebo furt není. Nepodařilo se mi gxine nastavit, aby se tobrazil při pohybu myši nebo zajetí dolů a pak po chvilce zase zmiznul.

Můžete mi prosím někdo poradit co kde nastavit, aby to fungovalo jako gxine, ale bylo user friendly jako Gnome Mplayer? V Ubuntu 9.04 mi Gnome MPlayer přehrávatv pohodě DVD s menu a dokonce i sám přeskakoval "nepřeskočitelé" stopy jako reklamy a nadávky do zlodějů.
Díky předem.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Re: Problém s Video DVD v Ubuntu 10.04
« Odpověď #1 kdy: 20 Června 2010, 08:31:40 »

ufaak

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 20 Června 2010, 09:52:35 »
zkus to prehravat ve vlc. Ale nejdriv si nainstaluj co pise vojta ;)
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

Pavel56

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 20 Června 2010, 14:08:48 »
Ja bych tam rovnou napral VLC. Vsechny mozne berlicky pro prehravani DVD pouze s zakladnim SW jsem zkousel a nic. Nakonec jsem spachal novou inst + VLC a hle vse pracuje spravne...

Michal "Tylnesh" Kohútek

• Administrátor fóra
  • Stálý člen
    • Lords Of Tech
« Odpověď #4 kdy: 20 Června 2010, 14:11:59 »
VLC je proste super prehrávač, zatiaĺ som nikdy nemal potrebu skúšať niečo iné...
https://lordsoftech.com

Registered Linux User #506395

--- Smartphone 0: Apple iPhone 13 Pro
--- Laptop 0: Apple Macbook Air M1
--- Laptop 1: Dell Latitude 5440
--- Laptop 3: Tuxedo InfinityBook Pro 14 Gen7
--- Workstation: Ryzen 7 2700X, RX 5700XT, 32GB RAM
--- Other: Niekolko kusov od kazdeho vydaneho variantu Raspberry Pi, VisionFive 2, apod.

vlabra

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 21 Června 2010, 11:04:06 »
Tak nakonec jsem ani nemusel instalovat VLC.
Vygooglil jsem, že tu chybu v Totemu způsobuje Alsa, tak smazal všechnu konfiguraci Alsa sound, pro jistotu jsem nainstaloval všechny aktualizace a Totem jede.

vlabra

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 26 Června 2010, 12:37:47 »
Tak po restartu je problém opět zpátky. Vypadá to, ze si Totem asi moc nerozumí s Alsou.
Zajímavé ale je, že na notebooku mi to se stejným Ubuntu nedělá.
« Poslední změna: 26 Června 2010, 12:41:00 od vlabra »

Kasr

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 28 Června 2010, 19:51:12 »
A preco nepouzijes doporuceny vlc player.Spickovy player.Pouzivam ho uz roky vo windows,teraz samozrejme aj v ubuntu,a mimo to,ze prehra kopec formatov s vlastnymi kodekmi a filtrami,dokaze videa napr transkodovat,streamovat,u dvd videa dokaze samozrejme preskakovat kapitoly a otvara aj iso obraz dvd video.

vlabra

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 03 Července 2010, 23:37:54 »
Vlc jsem zkusil. Přehrávač je to opravdu dobrý, ale vyskytlo se několik problémů. Dobře fungoval jenom poprvé.
Když jsem ho nastavil aby se spouštěl automaticky po vložení DVD tak se nic nestane (Totem/Xine/... fungují)
Po zkoušce DVD jsem vlc ukončil a DVD vysunul tlačítkem na mechanice, ale v systému zůstalo připojené a musel jsem ho odpojit ručně.
Problémy se vyskytly i se samotnou detekcí DVD. Když jsem spustil vlc poprvé tak bylo zařízení nastavené na /dev/sr0. Když jsem ho ale pustil znovu tak se tam objevili jakési náhodné znaky se kterými to samozřejmě nefungovalo. Tak jsem tam začal psát /dev/s... a našeptávač mi kupodivu místo /dev/sr0 nabídl /dev/scd0 a s tím to fungovalo.
Zajímavé taky je, že když mám nastavené aby se vlc pouštěl automaticky po vložení, tak se na ploše nezobrazí ikona toho DVD. V Nautilu se ale objeví, a po prohlédnutí v něm se poté objeví i na ploše.

martin19

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 18 Července 2010, 16:59:02 »
Stejný problém s Totemem jsem měl při přehrávání některých AVI, házelo to stejnou chybovou hlášku... v Kaffeine to přehrávat šlo...a VLC nepoužívám, zkusil jsem googlovat a nakonec jsem to vyřešil takto:

sudo apt-get remove gstreamer0.10-PulseAudio
sudo apt-get install gnome-alsamixer

A je po problému :)...
akorát protože s Ubuntu začínám, jsem se chtěl zeptat zkušených mazáků co je to to "gstreamer0.10-PulseAudio"?
a jestli nevadí, že jsem to odinstaloval?
Děkuji.

vlabra

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 27 Července 2010, 23:28:32 »
akorát protože s Ubuntu začínám, jsem se chtěl zeptat zkušených mazáků co je to to "gstreamer0.10-PulseAudio"?
a jestli nevadí, že jsem to odinstaloval?
Děkuji.
gstreamer0.10-PulseAudio je PulseAudio plug-in do GStreameru
gnome-alsamixer nejspíše zpřístupňuje gnome aplikacím ALSA
GStreamer je multimediální streamovací systém/framework. Stará se o příjem multimediálních dat pomocí vstupnío plug-inu (z video souboru, audio souboru, síťovo streamu, TV Tuneru, ...), kódování/dekódování  jednotlivých multimedálních stop pomocí kodeků, aplikaci různých filtrů a poslání zpracovaných dat dál pomocí výstupního plug-inu (grafický subsystém, zvukový subsystém, síťový stream, ...).
http://en.wikipedia.org/wiki/GStreamer
ALSA je zvukový systém Linuxu. Stará se o posílání zvuku z aplikací přes mixer do ovladače zvukové karty
http://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Linux_Sound_Architecture
PulseAudio je zvukový systém který rozšiřuje možnosti ALSA a funguje jako vsuvka mezi aplikační a hardwarové rozhraní ALSY. Díky klient-server architektuře umožňuje posílat zvuk i po síti.
http://en.wikipedia.org/wiki/PulseAudio

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.