Tak jsem si udělal zkušební kolečko s více programy na správu fotek. Pod windows jsem kdysi používal Zoner Photo studio a jiné. Velmi často potřeuji organizovat fotky, přesouvat je v jednotlivých adreářích, provádět hromadné operace typu zmenšit, vylepšit, jpeg komprese, přidání vodoznaku... F-spot mi v žádném případě nevyhovuje. Potřebuji okamžitý náhled na složku a ne patnáct minut čekat, až se naindexují snímky. Vyzkoušl jsem Gwenview, to je trochu lepší a práce byla rychlejší, ale opět mi chybí možnost jednoduše procházet adresáře v nějakém zabudovaném průzkumníku a jednoduše kopírovat snímky mezi nimi a další funkce pro výše zmíněné hromadné úpravy.
Pro ty používám DigiKam, ale ve srovnání v rychlosti samotného programu, rychlého přístupu k funkcím nesahá ani po kotníky programům běžícím pod Windows - namátkou Irfanviw, Fast stone Image Viewer nebo XnView.
Proto se ptám - je něco co mi uniklo? Existuje program, který umí to co potřebuji? Se snímky pracuji skoro denně. DigiKam nezatracuji, je fajň, ale díky dlouhé praxi s sw pod windows mohu srovnávat ergonomii a rychlost. Pracovní úkon, který mi v ZPS trval 10 mininut, zabere v DigiKamu 25-30 minut. Pokud je práce víc, už to nevydržím a rebootuji do Windows.
Jaký Sw používáte pro hromadné operace se snímky vy?