Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: ako to chcem spravit  (Přečteno 2238 krát)

gripx

• Návštěvník
ako to chcem spravit
« kdy: 22 Listopadu 2006, 16:15:22 »
Som zaciatocnik a chcel som vyskusat Ubuntu linux. Dal som to instalovat na 15Gb HDD, ktory je vsak rozdeleny na hda1 6Gb a hda2 8Gb. Nejak som sa ponhlal, tak som to dal instalovat na large hda. To mi nainstalovalo, ale z toho 8Gb mi ostalo este (vidim to vo Win vyse 2Gb a to som nechcel. Aj bootovanie mi to spravilo ako som nechcel(ale to asi pojde zmenit)
boot- Ubuntu, kernel 2.6.17-10-generic
         Ubuntu, kernel 2.6.17-10-generic(recovery mode)
         Ubuntu, memtest86+
         Other operating systems:
         Microsoft Windows XP Professional
Takze ako by som to chcel?
Chcem mat Win a Ubuntu. Prvy nech sa spusta Win a druhy Ubuntu.
Asi takto: Microsoft Windows XP Professional
                Ubuntu, kernel 2.6.17-10-generic
To recovery mode mi asi netreba, to sa asi bude dat z CD, ani ten memtest a other operating sys.. Alebo to tam musim mat?
Dalej by som potreboval spojit tych 8+6Gb dokopy, aby som mal celych 15Gb.
Ako teraz zmazat ten Ubuntu, aby ten cely disk nasiel Win a potom som ho cez nejaky program  sformatoval na jednu particiu?
Chcem ten Ubuntu mat cely po slovensky, alebo po cesky. Mam modem Vigor 318 USB aj stym by ste mi mohli poradit?
Mohli by ste mi poradit s tymto celym problemom? Za veskere informacie Vam vopred dakujem.

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
ako to chcem spravit
« Odpověď #1 kdy: 22 Listopadu 2006, 16:31:05 »
Disk nechte rozdeleny. Na 6GB dejte linux "/" a na 8GB /home s daty pro uzivatele. Je to vyhodne kvuli zalohovani a bezpecnosti dat.
Recovery mode si tam nechte, fakt se obcas hodi :) "Other operating system" je jen a pouze text.
Spis bych odstranil Microsoft Windows XP Professional :) Ne, to byla jen sranda :D
Sprava disku je nekde v menu, nevim kde, nemam Gnome. Tam to lze prerozdelit, posunovat atd.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
ako to chcem spravit
« Odpověď #2 kdy: 22 Listopadu 2006, 16:36:14 »
Tak po prve disk rozdeleny musis mat lebo win a ubuntu nenainstalujes na jednu particiu. Rovnako ubuntu potrebuje svoju particiu rozdelit na swap(u teba asi tych 2GB) a system. Bootovanie sa nastavuje v /boot/grub/menu.lst a jeho nastavenie najdes niekde tu na fore. Slovencina sa nastavuje pri instalacii alebo neskorsie  v system-sprava-vyber jazyka(system-administration-language support).

P.s. Odporucam radsej instalovat verziu Ubuntu 6.06 DD pre jej dlhsiu podporu a teoreticky vacsiu stabilitu.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

cinan

ako to chcem spravit
« Odpověď #3 kdy: 22 Listopadu 2006, 18:43:12 »
na spravu diskou je Gparted
Blog-zapisky: http://blog.cinan.sk/

gripx

• Návštěvník
ako to chcem spravit
« Odpověď #4 kdy: 23 Listopadu 2006, 11:05:42 »
Ja mam 2HDD. Jeden je 80Gb a ten druhy 15Gb. Na tom prvom mam Win a na tom druhom mam Ubuntu.
Viem o tom, ze disk musi byt rozdeleny, ale ja to chcem rozdelit na 10Gb a 5Gb, takze potrebujem vymazat najprv ten Ubuntu. Instaloval som ho po EN. Potom som chcel zmenit jazyk, ale to uz nejde. Mam tam iba same anglicke odrody.
Nevidim svoj Win(80Gb) disk. Som z toho prekvapeny, lebo live distro mi to nerobilo. Normalne som tam mal hda1 atd. len som pripojil a mohol som prezerat a zapisovat. V com je chyba? Skuste poradit, ale inak sa tu budem musiet este poriadne poobzerat.

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
ako to chcem spravit
« Odpověď #5 kdy: 23 Listopadu 2006, 13:47:42 »
Citace
...ale inak sa tu budem musiet este poriadne poobzerat.
To by jste mel udelat jako 1. vec na tomto foru. Reseno vse nescetnekrat.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
ako to chcem spravit
« Odpověď #6 kdy: 23 Listopadu 2006, 16:00:06 »
Najprv musis obnovit mbr pre win. napr. tak ze spustis instalaciu win. a budes pokracovat az po cast kde sa vybera kam instalovat a vyberies tu istu particiu kde ho mas nainstalovany potom sa pyta na formatovanie disku tam ukoncis instalaciu a MBR je obnovena. Z live cd si uprav disk kde bol lin. a normalne instaluj. Win. oddiel zviditelnis tak ze ho pridas do /etc/fstab navod najdes tu na fore.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.