Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nefunkční grafické prostředí [vyřešeno]  (Přečteno 2523 krát)

Cuore

• Závislák
Nefunkční grafické prostředí [vyřešeno]
« kdy: 30 Června 2010, 08:40:13 »
Ahoj, potřebuji rychlou radu, mám problém s vadným konfigurákem, tak systém naběhne pouze do příkazového řádku  :-[ Mám problém s nesvobodným ovladačem ATI, kde mi po restartu PC naběhne do "auto" rozlišení 800x600. Zjistil jsem že mi to vždy nastavuje klasické systémové nastavování obrazovky, protože pod ATI zůstane rozlišení 1024x748. Proto jsem si upravil v konfiguráku xorg.conf (xglrs na ati) restartoval no a už to bylo  :D Tak a teď rada, v příkazové řádce se přihlásím jako root, pak přeskáču do složky X11 (cd /etc/X11), tam si dám výpis (ls -al). Vidím konfigurák (xorg.conf) a jeho zálohu (xorg.conf~). No a dál jsem bezradný. Nevím jakým povelem se do konfiguráku dostanu, tam bych ho přepsal,jak byl původne a opět uložil. A nebo jak rozjet alespoň zálohu? Bude fungovat sudo cp xorg.conf~ xorg.conf ? V linuxu zatím pracuji týden, takže ještě se učím.

Děkuji za popostrčení
« Poslední změna: 02 Července 2010, 15:11:46 od Cuore »

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
Re: Nefunkční grafické prostředí
« Odpověď #1 kdy: 30 Června 2010, 09:08:35 »
Ano bude fungovat.
Editor užij třeba nano.
Kód: [Vybrat]
sudo nano název_editovaného_souboru.koncovkaCTRL+O zapíše změny.
CTRL+X ukončí editor.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #2 kdy: 30 Června 2010, 10:06:00 »
Taky můžeš použít gedit:
sudo gedit /etc/X11/xorg.conf
Mimochodem, co je to konkrétně za grafiku?

EDIT: Až na základě reakce dole koukám, že ti radím pěknou blbost  ???

« Poslední změna: 30 Června 2010, 14:37:58 od EuGenio »
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Cuore

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 30 Června 2010, 13:01:01 »
ATI Radeon 3850 HD, 512paměť, agp8x

Habo

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 30 Června 2010, 13:54:30 »
Taky můžeš použít gedit:
No, gedit asi ťažko použije, keď mu nejde grefické prostredie... :D

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #5 kdy: 30 Června 2010, 14:46:49 »
... Proto jsem si upravil v konfiguráku xorg.conf (xglrs na ati) restartoval no a už to bylo ...
Jestli to dobře chápu, tak jsi změnil v sekci "device" driver "fglrx" na driver "ati". Pro příště, když budeš chtít používat svobodný ovladač místo nesvobodného, stačí smáznout celý xorg.conf - nastavení se samo nadetekuje.

Případně se vrať k fglrx (prostě to ati přepiš zpátky na fglrx) a zkus do xorg.conf, sekce "screen" přidat
        SubSection "Display"
                Depth           24
                Modes           "1440x900" "1024x768"
        EndSubSection
samozřejmě rozlišení nahraď takovými, která potřebuješ, případně tam nech jenom jedno.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Cuore

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 30 Června 2010, 15:27:06 »
Tak to dnes  po práci otestuju  ;D pokud vše chápu, tak pro kopírování zálohy bude fungovat co jsem psal na začátku (poslední záchrana) a jinak pro laborování (editaci) napíši pod root uživatelem sudo nano /etc/X11/xorg.conf, tam si přepíšu ATI na fglrx, pak pod "Screen" si dopíši ty 3 řádky uhledně rozlišení, uložím CTRL+O, ukončím CTRL+X a pak znovu spustím a vše by mělo doufám naběhnout + navíc i v požadovaném rozlišení. Ještě otázka "startx" je boot z příkazové řádky?

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #7 kdy: 30 Června 2010, 15:55:04 »
Tak to dnes  po práci otestuju  ;D pokud vše chápu, tak pro kopírování zálohy bude fungovat co jsem psal na začátku (poslední záchrana) a jinak pro laborování (editaci) napíši pod root uživatelem sudo nano /etc/X11/xorg.conf, tam si přepíšu ATI na fglrx, pak pod "Screen" si dopíši ty 3 řádky uhledně rozlišení, uložím CTRL+O, ukončím CTRL+X a pak znovu spustím a vše by mělo doufám naběhnout + navíc i v požadovaném rozlišení. Ještě otázka "startx" je boot z příkazové řádky?
Jojo, tak nějak. A to startx je na spuštění grafického prostředí z konzole.

Cuore

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 01 Července 2010, 07:31:22 »
Tak vše naběhlo jak má a navíc i do požadovaného rozlišení, takže velké díky všem zůčastněným. Ještě k rozšíření mých znalostí, bych se rád pozeptal jak se dá spustit systém přímo do příkazové řádky? Jde mi jen o to, že jsem včera malinko laboroval a místo ati jsem napsal radeon 3850 HD co to udělá (s myšlenkou, že se přinejhorším provede boot do texťáku), ale ono se to při naskočení okna Kbuntu jakoby kouslo a bylo vymalováno. Nakonec jsem to nějako přes Live cd upravil, ale ani netuším jak, protože na něm jsem neměl taky root práva a přepis konfiguráku to nevzalo. Tak tahle možnost by se pro příště hodila. Ještě jednou děkuji

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #9 kdy: 02 Července 2010, 11:26:38 »
Tak vše naběhlo jak má a navíc i do požadovaného rozlišení, takže velké díky všem zůčastněným. Ještě k rozšíření mých znalostí, bych se rád pozeptal jak se dá spustit systém přímo do příkazové řádky? Jde mi jen o to, že jsem včera malinko laboroval a místo ati jsem napsal radeon 3850 HD co to udělá (s myšlenkou, že se přinejhorším provede boot do texťáku), ale ono se to při naskočení okna Kbuntu jakoby kouslo a bylo vymalováno. Nakonec jsem to nějako přes Live cd upravil, ale ani netuším jak, protože na něm jsem neměl taky root práva a přepis konfiguráku to nevzalo. Tak tahle možnost by se pro příště hodila. Ještě jednou děkuji
CTRL+ALT+F2... je imho terminál číslo dvě například. ALT+F7 cesta zpět do "grafiky".
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.