Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Pomoc s UBUNTU som zaciatocnik  (Přečteno 2141 krát)

Zedci

• Návštěvník
Pomoc s UBUNTU som zaciatocnik
« kdy: 30 Června 2010, 15:46:36 »
Zdravim Vas ! Som zaciatocnik v UBUNTU a vobec v Linuxe a potrebujem spravit nasledovne. Mam 4roch uzivatelov z toho jeden je administrator. Potrebujem spravit to ze ked sa prihlasi ten hlavny uzivatel automaticky sa gnome prepne do plnej textovej konzoly. Teda iba pri tomto uzivatelovy sa to musi takto prepnut. ostatny desktop users musia mat graficke rozhranie.

Dalsia vec je ze pri instalacii sa ma nepytalo na heslo pre roota. Zadaval som iba klasicky noveho uzivatela a daval mu nove heslo. Ake je teda heslo na roota ? bez nejde a root tiez neberie.

Vopred dakujem za rady.

Peter

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Závislák
Re: Pomoc s UBUNTU som zaciatocnik
« Odpověď #1 kdy: 30 Června 2010, 16:06:38 »
Poradím akorát druhou ,,záhadu". Hlavní uživatel (ten zadávaný při instalaci) má zároveň práva roota a rootovské heslo je jeho heslo. V přihlašovacím dialogu se jako root nepřihlásíš, musíš se přihlásit jako hlavní uživatel a roota ,,vyvolávat" pomocí příkazu sudo viz http://wiki.ubuntu.cz/Root%20sudo
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 30 Června 2010, 16:07:41 »
ad root: http://wiki.ubuntu.cz/Root%20sudo

ad "prepnuti": Nerozumim presne, co od toho ocekavas. Do konzole se muze prepnout (CTRL+ALT+F1) i bez prihlaseni v grafice. Anebo v grafice muze pouzivat terminal.
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

RNA

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 30 Června 2010, 19:52:05 »
Poradím akorát druhou ,,záhadu". Hlavní uživatel (ten zadávaný při instalaci) má zároveň práva roota a rootovské heslo je jeho heslo. ............
Tímto jste mě udivil. Zdá se mi, že to funguje jinak a to tak, jak je v UNIXu zvykem.
Radši jsem si ještě jednou vyzkoušel: 
Tedy heslo pro roota nastavíte příkazem sudo passwd root .  Zeptá se to nejprve na vaše heslo a pak musíte dvakrát zadat heslo pro root (oíše to „UNIX heslo”). Tímto heslem se pak můžete přihlásit jako root, nebo použít příkaz su.

Zedci

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 30 Června 2010, 19:56:16 »
No chce to tak nastavit znamy :-) Da sa to vobec ? To viem ze sa da tak prepinat do konzoly. Len ci sa da nastavit to ze po prihlaseni toho hlavneho uzivatela za automaticky UBUNTU prepne do plneho textoveho rezimu.... Ono tie konta s grafickym rezimom budu vyuzivat dalsi uzivatelia na internet a podobne, nemaju adminístratorske prava a toto hlavne bude urcnene na programovanie a aj na vzdialenu spravu.

Aha tak s rootom je to takto.... Zajtra to vyskusam...

Martin Šácha

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 30 Června 2010, 21:26:06 »
Poradím akorát druhou ,,záhadu". Hlavní uživatel (ten zadávaný při instalaci) má zároveň práva roota a rootovské heslo je jeho heslo. ............
Tímto jste mě udivil. Zdá se mi, že to funguje jinak a to tak, jak je v UNIXu zvykem.
Radši jsem si ještě jednou vyzkoušel: 
Tedy heslo pro roota nastavíte příkazem sudo passwd root .  Zeptá se to nejprve na vaše heslo a pak musíte dvakrát zadat heslo pro root (oíše to „UNIX heslo”). Tímto heslem se pak můžete přihlásit jako root, nebo použít příkaz su.

Pravda, ale počáteční rootovské heslo je heslo hlavního uživatele zadávané při instalaci. Můžete si to někde ve virtuálu vyzkoušet.
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

RNA

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 30 Června 2010, 21:53:29 »
Pravda, ale počáteční rootovské heslo je heslo hlavního uživatele zadávané při instalaci. Můžete si to někde ve virtuálu vyzkoušet.
Tak asi jsem něco udělal blbě při instalaci, protože jsem se na čerstvý systém jako root nemohl přihlásit a nakonec jsem nějak vymyslel tento postup jak nastavit růtí heslo.

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
« Odpověď #7 kdy: 30 Června 2010, 22:04:13 »
...
Jak se to dá prosím vyzkoušet?
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

petergula

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 30 Června 2010, 22:05:00 »
Tak asi jsem něco udělal blbě při instalaci, protože jsem se na čerstvý systém jako root nemohl přihlásit a nakonec jsem nějak vymyslel tento postup jak nastavit růtí heslo.
asi to bude tym, ze: http://wiki.ubuntu.cz/Root%20sudo konkretne:
Citace
Výchozím nastavením Ubuntu je, že účet roota je zamčen, deaktivován. To znamená, že se nemůžete přihlásit jako root anebo použít příkaz su (příkaz pro změnu identity).
ntbk Dell 6420 (Amd Ati, Intel i7, 4GB RAM, 256GB SSD ...)
secondary/u svokrovcov:
Xubuntu (64bit) ntbk Asus A6Je (Ati X1450, Intel Core2Duo T5500, 2.5GB RAM ...)

luisah

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 01 Července 2010, 15:07:08 »
...
Vytvoř si nového uživatele a zkus např. něco nainstalovat, např. přes CSpU.

viz. přepnutní do text. režimu alt+ctrl+F1 viz. skript automaticky spuštěný po přihlášení?
« Poslední změna: 01 Července 2010, 15:14:47 od luisah »

Zedci

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 02 Července 2010, 20:18:54 »
Diky za rady, no a este ma caka jedna vec. Instalacia tlaciarne pod Ubintu ale je pripojena na print server .... to bude porod :-D Nejake rady ? Ako postupovat ?

Martin Šácha

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 02 Července 2010, 23:02:01 »
...

Měl jsem na mysli čistou pokusnou instalaci do virtuálu.

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #12 kdy: 03 Července 2010, 13:18:08 »
Diky za rady, no a este ma caka jedna vec. Instalacia tlaciarne pod Ubintu ale je pripojena na print server .... to bude porod :-D Nejake rady ? Ako postupovat ?

Porod to bude, pokud nebudeme vedet, jaka je to tiskarna a jaky printserver.
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

Zedci

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 05 Července 2010, 16:16:17 »

Porod to bude, pokud nebudeme vedet, jaka je to tiskarna a jaky printserver.

No zial to neviem ani ja :-D Az zajtra sa to dozviem ked to budem instalovat :-( Ale tak chlap to kupil hadam na Linux vedel ze co bude mat na PC.... Len to ci to bude mat nejaku konfiguracku co si to sama spravi alebo sa to bude musiet manualne vytvorit port ako na windowse. Len v Linuxe ako to spravim absolutne netusim :-D

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.