Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: chyba v k3b a automount (Kubuntu Edgy Eft)  (Přečteno 2809 krát)

filo

• Aktivní člen
  • *
chyba v k3b a automount (Kubuntu Edgy Eft)
« kdy: 23 Listopadu 2006, 22:32:11 »
Zdravím, narazil jsem na divné chování k3b. Neustále mi při kopírování CD-CD řvalo chybu čtení, případně chybu při zápisu (nedostatek místa apod.) Pak jsem si všiml v logu tohohle :
Kód: [Vybrat]
Error trying to open /dev/hdd exclusively (Device or resource busy)... retrying in 1 second.a vyšťoural, že to je tím, že je médium v mechanice mountnuté už před startem k3b. Opravdu, pokud jsem ho umountnul a pak teprve k3b spustil, problémy přestaly až na jeden : pokud si totiž dám po pálení kontrolu disku, k3b ho vysune a zasune a v tom okamžiku se zase spustí automount a tudíž i k3b zařve chybu.
Napadají mě dva možné nástiny řešení :
1. vypnout úplně automount u mechaniky (netuším kde, do fstabu jsem se díval a mám tam noauto)
2. před spuštěním k3b automount zakázat a po jeho ukončení ho zase povolit (tohle by se mi líbilo víc)

Poradíte ?

Díky !
MSI KT3 Ultra, Athl XP 2000+, GF4MX440, SBLive Value, LG 4167B - Prosím NEVYKAT

mouse

• Návštěvník
« Odpověď #1 kdy: 24 Listopadu 2006, 16:01:22 »
Skús:
Nastavenia --> možnosti K3b --> writing --> advanced --> Do not eject medium after write proces

filo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 25 Listopadu 2006, 08:19:57 »
Zkusím, díky za tip.

filo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 26 Listopadu 2006, 20:38:41 »
Tak už jsem našel příčinu, na webu k3b se píše

Q: Writing fails with the following cdrecord message over and over again: Error trying to open /dev/XXX exclusively...
A: You are using a patched cdrecord version which tries to open the device exclusively which fails because your are probably also using automounting.
The solutions are to disable automounting altogether (this is the recommended solution as automounting can cause other more serious problems with CD/DVD writing) or to install a non-patched cdrecord version.

teď ještě najít řešení ;)

filo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 28 Listopadu 2006, 20:08:09 »
tak jsem googlil, ale nevygooglil, netušíte někdo, jak generálně vypnout automount pro CD/DVD mechaniku ?

nikola

• Stálý člen
  • **
    • http://home.tiscali.cz/nikola
« Odpověď #5 kdy: 29 Listopadu 2006, 08:58:21 »
Vypnout se to dá snadno přes "Nastavení systému">"Úložná zařízení". Jen netuším, jestli právě tohle je to správné řešení - Kubuntu používám už od verze 5.10 a nikdy jsem se s podobným problémem nesetkal. Neměnil jsi nějaká nastavení v K3b? Spíš bych zkusil smazat konfigurační soubor (/home/uživatel/.kde/share/config/k6brc), při novém spuštění si K3b vytvoří nový s implicitním nastavením.

filo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 03 Prosince 2006, 19:15:26 »
Citace: nikola
Vypnout se to dá snadno přes "Nastavení systému">"Úložná zařízení". Jen netuším, jestli právě tohle je to správné řešení - Kubuntu používám už od verze 5.10 a nikdy jsem se s podobným problémem nesetkal. Neměnil jsi nějaká nastavení v K3b? Spíš bych zkusil smazat konfigurační soubor (/home/uživatel/.kde/share/config/k6brc), při novém spuštění si K3b vytvoří nový s implicitním nastavením.
Už jsem vyřešil, po tuhých neúspěšných bojích jsem rezignoval na Edgy a nainstaloval Dappera, kde vše chodí, jak má. Něco na tom označení "stable" asi fakt bude ;)

filo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 18 Března 2007, 19:10:32 »
Vyšlo nové k3b 1.0 a tahle věta hovoří za vše :
"K3b now properly unmounts media before using them"

Škoda, že to nebylo před těmi 4 měsíci, nemusel jsem downgradovat ;)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.