Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nejde nainstalovat....?!  (Přečteno 2811 krát)

Pepsik

• Návštěvník
Nejde nainstalovat....?!
« kdy: 08 Července 2010, 00:44:03 »
Borci zkuste mi prosím poradit, kde dělám chybu...
Mám na PC Win 7, a chtěl jsem rozdělit disk a nahodit i Ubuntu poslední verzi. Nainstaloval jsem ten zavaděč z CD kdy mi to automaticky naskočí zda chci zvolit Windows a nebo Ubuntu instalaci. Jde o to že když začnu instalovat Ubuntu, tak mechanika čte soubory z CD, na obrazovce je nápis Ubuntu a lítají tam a sem. No a najednou zbělají a cvak monitor se vypne a už nenaskočí. Dal jsem mi čas i celou noc, jestli náhodou, ale nic....
Mám Phenom X4, Radeon 5770, deska s chipsetem AMD, 4Gb DDR3 RAM, 500gb HDD, ESi Juli@ zvuk, externí usb wifi. Monitor připojen přes DVI, kdyby to náhodou něčemu pomohlo.
Jinak kdyby se nepovedlo, jak odstraním ten zavaděč, či jak se to jmenuje.

Díky moc

Pepsik

• Návštěvník
Re: Nejde nainstalovat....?!
« Odpověď #1 kdy: 08 Července 2010, 02:48:18 »
Tak jsem zkusil i Linux Mint a udělá to naprosto to samé.
Je problém snad v podpoře Radeonu 5770?
Zatím musím konstatovat že vždy po roce zkouším nové Linuxy, kdy už konečně budou user friendly, ale bohužel tomu stále tak není...
Jak mám aspoň odstranit ten zavaděč?

phplus

• Stálý člen
  • **
  • MSI ATI Radeon 7860, NVIDIA GeForce GTX 650
« Odpověď #2 kdy: 08 Července 2010, 07:39:24 »
Je to zřejmě problém grafické karty, to odstraníš pouze její inovací. Na odstranění ubuntu toho bylo mnoho napsáno, pogoogluj.

mido0258

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 08 Července 2010, 08:19:12 »
muzete zkusit parametry jadra já používám první tři
noapic, nolapic a tu třetí podtim tu si nepamatuju
« Poslední změna: 08 Července 2010, 08:21:04 od mido0258 »
ubuntu 10.4 az na to ze mi nejde 3d je to dobrý... vlastně víc než to

mido0258

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 08 Července 2010, 08:19:56 »
Zatím musím konstatovat že vždy po roce zkouším nové Linuxy, kdy už konečně budou user friendly, ale bohužel tomu stále tak není...

my nemuzeme za to ze vyrobci nehodlaji delat drivery pro linux

ok1dtm

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 08 Července 2010, 16:47:44 »

Ani bych neřekl že nedělají drivery : http://support.amd.com/us/gpudownload/linux/Pages/radeon_linux.aspx?type=2.4.1&product=2.4.1.3.43&lang=English
Benchmarky jsou tady: http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amd_juniper_scaling&num=1

mido0258

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 08 Července 2010, 17:05:08 »

Ani bych neřekl že nedělají drivery : http://support.amd.com/us/gpudownload/linux/Pages/radeon_linux.aspx?type=2.4.1&product=2.4.1.3.43&lang=English
Benchmarky jsou tady: http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amd_juniper_scaling&num=1
dělaji ale ne všichni

cmudik

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 08 Července 2010, 17:16:03 »
Trošku jsem zagooglil.

1. Někomu pomohlo přehodit kabel u monitoru do jinýho portu.

2. Spustit Ubuntu s parametry nomodeset xforcevesa.

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1463294&page=2

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #8 kdy: 09 Července 2010, 10:36:43 »
Já měl podobný, ne-li ten samý problém s mou grafikou - taky mimochodem ATI. Ono to funkční je, jen bohužel ne "user friendly"..předpokládám, že když se dostaneš do stavu, kdy ti ten monitor vypne, tak můžeš zapnout konzoli: CTRL+ALT+F1, monitor by měl zapnout a měl by ses dostat do konzole. Tam pak zedituješ (pokud neexistuje, tak vytvoříš) soubor /etc/X11/xorg.conf, kde zapíšeš, aby se spouštěl v režimu vesa.

Pak spustíš grafiku příkazem "startx", případně restartuješ pc - příkaz: sudo reboot
Měl by ses dostat normálně do Ubuntu, ale v záchraném režimu VESA, odkud doinstaluješ správné ovladače ze stránek výrobce. Pro 32bit verzi je odkaz na ovladač na tvou kartu tady:

Nejsem teď v linuxu, takže nemůžu napsat přesné znění toho režimu VESA, které musíš dopsat do souboru xorg.conf..během dneška to dopíšu, pokud jsi to už nějak nevyřešil..
« Poslední změna: 09 Července 2010, 10:39:18 od On »
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10
Být posledním nevadí, ale nikdy nesmíte být poslední dvakrát po sobě - Iacocca

Pepsik

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 09 Července 2010, 19:57:53 »
Tak děkuji za rady. Nakonec se mi podařilo nahodit Linux Mint v nouzovém režimu, po instalaci už si to stáhlo AMD/Ati ovladače samo a jede vše tak jak má.
Nainstaloval se i GRUB zavaděč, ale v něm když dám spustit Windows tak se spustí zase ten windows zavaděč kde se mi objeví volba Windows, Ubuntu a nebo MEm test a tn nevím jak odstranit. Zkoušel jsem dát instalační CD a dát repair, ale nezdařilo se. Zkoušel jsem zadávat příkazy v příkazovém řádku dle místního návodu, ale psalo to že příkaz neexistuje a tak.... :(

mido0258

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 09 Července 2010, 21:24:29 »
Já měl podobný, ne-li ten samý problém s mou grafikou - taky mimochodem ATI. Ono to funkční je, jen bohužel ne "user friendly"..předpokládám, že když se dostaneš do stavu, kdy ti ten monitor vypne, tak můžeš zapnout konzoli: CTRL+ALT+F1, monitor by měl zapnout a měl by ses dostat do konzole. Tam pak zedituješ (pokud neexistuje, tak vytvoříš) soubor /etc/X11/xorg.conf, kde zapíšeš, aby se spouštěl v režimu vesa.

Pak spustíš grafiku příkazem "startx", případně restartuješ pc - příkaz: sudo reboot
Měl by ses dostat normálně do Ubuntu, ale v záchraném režimu VESA, odkud doinstaluješ správné ovladače ze stránek výrobce. Pro 32bit verzi je odkaz na ovladač na tvou kartu tady:

Nejsem teď v linuxu, takže nemůžu napsat přesné znění toho režimu VESA, které musíš dopsat do souboru xorg.conf..během dneška to dopíšu, pokud jsi to už nějak nevyřešil..
návod dobrý ale spíš než se vypne monitor jít do konzole a ten vesa pomohl i mě a bylo to v
section device
      driver        "vesa"

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #11 kdy: 10 Července 2010, 10:09:28 »
jj, jak píše mido0258, ta sekce vypadá nějak takto:

Citace
Section "Device"
   Identifier   "Default Device"
   Driver   "vesa"
EndSection

Po dopsání tohodle by to mělo najet v režimu Vesa..Jestli do konzole najet dřív než vypne monitor je myslím jedno..max tím ušetříš monitoru vypnutí :) Já čekal až přestane uplně reagovat, abych ho náhodou nepřeřušil při případném samovolném naběhnutí...bývám občas naivní :)
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10
Být posledním nevadí, ale nikdy nesmíte být poslední dvakrát po sobě - Iacocca

mido0258

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 16 Července 2010, 18:47:26 »
no můžeš to přepsat přes liveCD tak sem to delal ja

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.