Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Přesunutý oddíl NTFS s WXP  (Přečteno 982 krát)

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
Přesunutý oddíl NTFS s WXP
« kdy: 08 Července 2010, 09:48:22 »
Mám dualboot. Oddíl NTFS s WXP jsem přesunul (v gparted z předubuntu na zaubuntu do rozšířeného oddílu). GRUB2 ale WXP nenajde a gparted ho nepřipojí. Jak na to?

dřív
NTFS
ext
   ubuntu ext3
   swap

nyní
ext
   ubuntu ext3
   ntfs WXP
   swap
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
Re: Přesunutý oddíl NTFS s WXP
« Odpověď #1 kdy: 08 Července 2010, 09:52:09 »
V Grubu2 jsem se pořád nenaučil a upřímně se mi ani moc nechce, klasický GRUB považuji za "dokonalý", aspoň k mým účelům..udělám v něm vše co potřebuji..takže má rada, přejít z Grubu2 na GRUB a tady bych už poradil..

Na GRUB2 se snad ozve někdo jiný..

EDIT: Stejně ale nejspíš budeš muset obnovit zavaděč u obou systémů. Nejdřív bych teda vyzkoušel, zda ti oba systémy fungují a pak řešil dualboot..v biosu se někde dají nastavit přesně oddíly, ze kterých má bootovat..myslím ale, že to bylo na starších strojích, u novějších jsou myslím jen celé pevné disky
« Poslední změna: 08 Července 2010, 09:54:48 od On »
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10
Být posledním nevadí, ale nikdy nesmíte být poslední dvakrát po sobě - Iacocca

compaq

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 08 Července 2010, 09:54:29 »
GRUB2 taky považuju za hovadinu, ale zde myslím, že je to tím, že přesunutý oddíl NTFS se zobrazuje v gparted černý s vykřičníkem a nedá se připojit...
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #3 kdy: 08 Července 2010, 10:01:08 »
Pokud ho gparted nechce připojit, tak nebude korektně rozdělen..? Pokud widle nemáš ještě pořádně zavedené, tak bude nejrychlejší formát oddílu...možná bude potřeba sloučení a opětovné rozdělení, aby bylo rozdělení korektní..ale to jen hádám, takovou situaci jsem neřešil, snažím se přesouvání oddílů se systémem vyhýbat :)
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10

compaq

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 08 Července 2010, 10:02:58 »
Widle jsou staré (nechci je přeinsalovávat), oddíl jsem nerozděloval, jen přesouval pomocí gparted. Vše proběhlo bez chyb.

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #5 kdy: 08 Července 2010, 10:16:28 »
Pak nechápu, proč ho gparted nepřipojí.. samotný Linux jsi teda rozjel (bez LIVE CD)? Pokud ano, tak mount win oddílu nejde, je tak?

compaq

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 08 Července 2010, 10:48:28 »
Pak nechápu, proč ho gparted nepřipojí.. samotný Linux jsi teda rozjel (bez LIVE CD)? Pokud ano, tak mount win oddílu nejde, je tak?

Ubuntu tam jede už leta, WXP také, jen jsem chtěl přesunout ntfs oddíl, aby mi widle nezabíraly primár (ale ext)...

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #7 kdy: 08 Července 2010, 10:54:45 »
To chápu, ale když teda nabootuješ do ubuntu, tak oddíl s WXP nepřipojí? Nemountne? Jaký je případně výstup, když zkusíš klasickou cestou (sudo mount ......) mountnout oddíl s wxp..?

compaq

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 08 Července 2010, 11:11:01 »
To chápu, ale když teda nabootuješ do ubuntu, tak oddíl s WXP nepřipojí? Nemountne? Jaký je případně výstup, když zkusíš klasickou cestou (sudo mount ......) mountnout oddíl s wxp..?

Nemám to tu, zkusím večer...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.