Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: frekvence monitoru  (Přečteno 1184 krát)

B. Goode

• Návštěvník
frekvence monitoru
« kdy: 18 Července 2010, 17:18:37 »
Dobrý den, rád bych se zeptal, nějak nemůžu donutit Ubuntu, aby mi posílalo do monitoru vyšší vzorkovací frekvenci jak 60Hz. Používám dva monitory, oba zvládnou i 100Hz. Grafnu mám Asus, nainstaloval jsem i ATI Catalyst Center, který funkuje, ovladače povolené, akorát ta frekvence.... Zkoušel jsem jak ubuntu, tak i kubuntu, nebo enlightenment. Poradil by někdo jak dál? Byl bych rád aspoň za 75Hz ... Velmi nepříjemná situace ... Děkuju za radu :-)

Krysař

• Stálý člen
  • **
Re: frekvence monitoru
« Odpověď #1 kdy: 19 Července 2010, 06:19:29 »
Na wiki jsem nasel jeden stary navod: http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce%20po%20instalaci%20(Dapper)#A4._Nastaven.2BAO0_monitoru
Nemusi to byt do pismene presne, ale princip funguje i v novych verzich. I tady na foru se da najit na toto tema dost prispevku.
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #2 kdy: 19 Července 2010, 09:32:06 »
Dobrý den, rád bych se zeptal, nějak nemůžu donutit Ubuntu, aby mi posílalo do monitoru vyšší vzorkovací frekvenci jak 60Hz. Používám dva monitory, oba zvládnou i 100Hz. Grafnu mám Asus, nainstaloval jsem i ATI Catalyst Center, který funkuje, ovladače povolené, akorát ta frekvence.... Zkoušel jsem jak ubuntu, tak i kubuntu, nebo enlightenment. Poradil by někdo jak dál? Byl bych rád aspoň za 75Hz ... Velmi nepříjemná situace ... Děkuju za radu :-)
Co je to za monitor? Možná, že i přesný model té grafiky (asus je jenom výrobce) by se hodil ...
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Lorrien

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 19 Července 2010, 10:20:30 »
Co je to za monitor? Možná, že i přesný model té grafiky (asus je jenom výrobce) by se hodil ...

Mimochodem, ASUS a podobni pouze montujou vlastni chladic a davaji na grafickou kartu vlatni logo, to je tak vse, co maji s jeji vyrobou spolecneho... ASUS muze mit jak nVidii, tak ATInu...

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #4 kdy: 19 Července 2010, 10:52:23 »
Mimochodem, ASUS a podobni pouze montujou vlastni chladic a davaji na grafickou kartu vlatni logo, to je tak vse, co maji s jeji vyrobou spolecneho... ASUS muze mit jak nVidii, tak ATInu...
Nemáš pravdu - výrobce grafiky bere od ATi/nVidie prakticky jenom čip, od jiných výrobců vezmou paměti (dokonce to nemusí být stejný typ pamětí, jakým jsou osazeny referenční modely), většinou karty staví na vlastním návrhu PCB, chladič buď mají vlastní nebo použijí od nějakého jiného výrobce, karty můžou být jinak taktované.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

B. Goode

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 19 Července 2010, 17:55:06 »
Tak grafna je Asus EAH3450 a je to ATI, monitory používám dva a to ViewSonic GS790 a EYE-Q 750. ATI Catalyst jsem zkoušel, ale taky nepovolí víc jak 60Hz....

jmp

• Host
« Odpověď #6 kdy: 19 Července 2010, 18:09:34 »
pokud je mozno vypnout autodetekci (podle toho, co zahlasi monitor) a nastavit to rucne, tak to zkuste...

B. Goode

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 19 Července 2010, 21:34:32 »
Tak už je problém vyřešen. Postupoval jsem podle návodu jehož odkaz zanechal Krysař a opravdu se mi podařilo oba monitory nakonfigurovat na 80Hz. Je to tam velice jednoducho napsané. Zajmavostí ale zůstává, že jsem se trochu pošťoural v ATI Catalyst Centru a při restartu mi naskočil system do Low Graphic Mode. Tak jsem odinstaloval ovladač grafny (obsah xorg.config) se smazal, znovu nainstaloval ovladač a pak už nebyl problém vše nastavit jednuduše klikáním v ATI Catalyst Center. Děkuju za pomoct, sám bych to nesvedl a přeci už je práce v Ubuntu zase lepší, když se dá pozorovat dění na monitoru ... :-)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.