Problém s ovladači pokud nebudeš mít nějaký velmi exotický HW není.Já vlastně ani nikdy neměl problémy s Ati grafikou,buď mi to jelo s Compizem na uzavřené ovladače nebo stejně na ty open source.Občas se mi u nějakého notebooku objeví problém s uspáváním,na rozdíl od desktopu,ale neblbne uspávání do paměti,ale na disk,stejně to nepoužívám,start systému je rychlejší než probuzení z uspání na disk.
Linux je skoro vždy rychlejší než Windows a hlavně nikdy neřešíš situace typu "co ten blbej systém zase dělá",pokud Linux něco dělá tak o tom víš a můžeš to zastavit.Linux hlavně dokáže daleko lépe hospodařit s prostředky a klidně zastavit i nějakou vlastní interní službu když potřebuješ prostředky na něco jiného,nevím o tom,že by Windows byl ochotný něco ze své interní režie vypnout když dojdou prostředky.Takže vlastně ano,lepší hospodaření s prostředky=lepší využití CPU
Programů na to co chceš je poměrně dost a najít třeba náhradu za takové K9Copy je pro Windows skoro nemožné.Doporučuji nahradit integrovaný Totem v Ubuntu,přehrávačem VLC pokud něco nepůjde správně.Jinak repozitáře Medibuntu se taky hodí a na Wiki je toho poměrně dost popsáno,dost mi to na začátek pomohlo.
Nevýhoda je ta,že nejdou spouštět exe soubory,vše se instaluje s deb balíčků nebo přes repozitáře a potom taky podpora pro mobilní telefony,ale je pravda,že Wammu funguje pořád lépe,takže už ani to není tak velký problém.Někdy se něco musí řešit oklikou,třeba iVysílání ČT si pouštím tak,že si kliknu na "do okna" a soubor s playlistem co se mi načte spustím přehrávačem
Verze 10.04 je LTS,podpora 3 roky,takže pokud nechceš nemusíš upgradovat,přechod na vyšší verzi je stejně pokaždé dobrovolný.Správce aktualizací ti to jenom nabídne,sám to neudělá,systém lze celkem bez problémů povýšit,prostě jako když instaluješ aktualizace do Windows.Pokud se něco nepovede a budeš muset kvůli něčemu reinstalovat,záloha "home" pořeší nastavení aplikací a systému (nejlépe umístit na vlastní oddíl už při instalaci).Do kupy ten systém po reinstalu dáš díku tomu a repozitářům tak za jedno odpoledne.Hlavně nepoužívat různé nástroje na čištění systému,které mažou zdánlivě nepotřebné soubory,tím si ten systém skoro vždy spolehlivě nakopneš (Ubuntu tweak se ale hodí)