Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: závažný problém s Ubuntu 10.04  (Přečteno 1588 krát)

darkjoda

• Návštěvník
závažný problém s Ubuntu 10.04
« kdy: 22 Července 2010, 18:49:56 »
(chtěl bych se předem omluvit za svou amatérskou nevzdělanost co se týče Linuxu a pod.)

Dobrý den, mám závažný problém s Ubuntu 10.04:

události před chybou:
Vyrostl jsem na Windows ale v poslední době mě štve a chtěl jsem vyzkoušet nějaký ten "Linux" o kterém se pořád kolem básní jak je rychlý, spolehlivý,.....   , tudíž jsem vzal svůj notebook ASUS PRO64JV s předinstalovanými Windows 7, stáhl "Instalátor pro MS Windows" (nechtěl jsem nic riskovat), nainstaloval, přihlásil se, nainstaloval aktualizace.

Problém:
Od té doby cca 5s po stisknutí tlačítka pro spuštění se mi objeví hláška:

error: no such devide 5d1beabf-4348-4a10-bd92-47c2a0479712
grub rescue>

Nedostanu se k žádnému zvolení systému nebo něčemu podobnému, pouze tato obrazovka+BIOS jsou jediné věci co ještě rozjedu (držením DEL při startu). Žádám vás o řešení které bude v nejlepším případě obsahovat zálohu dat z 2. systému.

Děkuji a slibuji, že jak se mi notebook podaří opravit, tak minimálně rok na Ubuntu ani nepomyslím (protože úplně to stejné se mi stalo před rokem na stolním PC, kde jsem to dočasně "fixnul" bootováním z CD, což je ale u předinstalovaných W7 nemožné použít ).

Brano

• Host
Re: závažný problém s Ubuntu 10.04
« Odpověď #1 kdy: 22 Července 2010, 18:55:18 »
dajte LiveCD Ubuntu do mechaniky, dajte naštartovať system Ubuntu (vyskúšat Ubuntu) a upravte GRUB.

menši návod (restore Grub livecd Ubuntu): http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=224351

darkjoda

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 22 Července 2010, 19:03:34 »
dajte LiveCD Ubuntu do mechaniky, dajte naštartovať system Ubuntu (vyskúšat Ubuntu) a upravte GRUB.
Doma mám jedno bootovací CD ale když jsem ho několik měsíců nazpět vkládal do mechaniky, tak mi při kliknutí na cokoliv napsalo nějakou chybu...

Ano, vím že informační cena tohoto příspěvku je nulová a proto zítra pojedu domů, stáhnu si ISO instalačku, vypálím a vyzkouším co to udělá.

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 23 Července 2010, 14:25:22 »
To spíš vypadá, že se změnilo UUID u disku. Zkusto to LiveCD, chroot jako při obnově grubu a koukněte, jaké je UUID v /etc/fstab a porovnejte s příkazem "blkid".

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

geniv

• Návštěvník
  • programovani je fun
    • GFdesign
« Odpověď #4 kdy: 25 Července 2010, 14:15:49 »
Ano to se mě jednou stalo také a to v tu nejmíň vhodnou dobu  :-[, o tom že se dá změnit UUID disku jsem ani neuvažoval (v té době ani nevěděl) a natvrdo jsem v /etc/fstab přepsal připojování disku v nabootovaném LiveCD ubuntu,
s tím že v fstab jsem měl toto:
Kód: [Vybrat]
#UUID=f651abbb-53c3-4910-ba84-d3fd2eccd45a /home           ext3    relatime        0       2pak po upravě jsem to změnil ručně na toto:
Kód: [Vybrat]
/dev/sda4 /home           ext3    relatime        0       2s těma UUID to ubunťáci nevymyslely moc dobře... protože to má tehdenci někdy dost brutálně pozlobit  :-\

darkjoda

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 30 Července 2010, 00:02:40 »
vyřešeno:
zálohoval jsem si data přes stolní počítač, přeinstaloval jsem Windows přes bootovací CD a nyní jede obojí...jak Widle, tak Ubuntu (tedy jede tak že se po pár minutách sekne a musím ho natvrdo vypnout Power buttonem, ale to už nění věc instalace ale funkce samotného Ubuntu)
« Poslední změna: 30 Července 2010, 09:35:15 od Martin - ViPEr*CZ* »

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #6 kdy: 30 Července 2010, 18:59:04 »
Nechte si PC  otestovat memtestem, kontrolu instalačního média a zkuste Ubuntu ještě přeinstalit.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.