Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak nainstalovat Ubuntu na netbook bez mechaniky s OS SUSE?  (Přečteno 4078 krát)

Karel R

• Návštěvník
Jak nainstalovat Ubuntu na netbook bez mechaniky s OS SUSE?
« kdy: 24 Července 2010, 05:37:39 »
Koupil jsem si netbook s OS SUSE enterprise a nemám vůbec tušení, jak se v něm pracuje. Chci si nainstalovat Ubuntu, ale návod jsem našel jen na přechod na Ubuntu z Windows. Hledám návod jak postupovat krok za krokem. Nenarazil jste někdo na něco?

qaculda

• Návštěvník
Re: Jak nainstalovat Ubuntu na netbook bez mechaniky s OS SUSE?
« Odpověď #1 kdy: 24 Července 2010, 10:58:10 »
Když není mechanika, dá se vytvořit bootovací flash disk a instalovat z něj.
Myšlenková neschopnost odsuzuje některé k tomu, aby nenáviděli bez jakékoli přesnosti.

Louis-Ferdinand Céline

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
« Odpověď #2 kdy: 24 Července 2010, 11:08:52 »
Ale nezkoušejte z nabídky kontrolovat integritu média. USB disk to nevyzkouší a požaduje to CD/DVD.
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

crowack

• Aktivní člen
  • *
  • Poor willage boy
« Odpověď #3 kdy: 24 Července 2010, 13:13:50 »
program se jmenuje Unetbootin
http://software.opensuse.org/search?baseproject=ALL&p=1&q=unetbootin
pomocí něj vytvoříte bootovací USB disk ze staženého ISO souboru instalačního CD ubuntu. Pak stačí nabootovat z usb a postupovat podle běžného návodu k instalaci.
Jde o SLED nebo openSUSE? Co to je za netbook?
OpenSUSE13.1 KDE ... Join the dark side, we have kookies :)

Karel R

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 25 Července 2010, 06:58:34 »
mám HP Mini 5101. Bootovací USB ještě vytvořit zvládnu, ale pak vůbec nevím, co s ním mám dělat dál. V linuxech se vůbec neorientuji

qaculda

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 25 Července 2010, 10:41:33 »
Je třeba nabootovat systém z flash disku. Pokud se to neděje samo od sebe při spuštění počítače, tak se většinou dá otevřít menu pomocí klávesy F12(F11??), kde si vyberete, odkud chcete bootovat. Pak už se Vám objeví menu liveCD ubuntu(v 10.04 je třeba ještě zmáčknout nějakou klávesu). Tam vyberete instalaci a program Vás už povede.
Myšlenková neschopnost odsuzuje některé k tomu, aby nenáviděli bez jakékoli přesnosti.

Louis-Ferdinand Céline

compaq

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 25 Července 2010, 11:26:06 »
V linuxech se vůbec neorientuji

Něco bych si před instalací přečetl o oddílech, zavaděči a instalaci.
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

crowack

• Aktivní člen
  • *
  • Poor willage boy
« Odpověď #7 kdy: 25 Července 2010, 20:03:51 »
http://wiki.ubuntu.cz/Instalace/z%20flash%20disku
úplně až konec stránky, + pokud nechcete přenastavovat bios, obvykle jde vyvolat nabídku, z čeho chcete bootovat, pomocí F11/F12 jak bylo zmíněno výše...
další užitečné informace můžete najít zde
http://wiki.ubuntu.cz/Instalace

nikola

• Stálý člen
  • **
    • http://home.tiscali.cz/nikola
« Odpověď #8 kdy: 25 Července 2010, 21:28:40 »
mám HP Mini 5101. Bootovací USB ještě vytvořit zvládnu, ale pak vůbec nevím, co s ním mám dělat dál. V linuxech se vůbec neorientuji
V tom případě netuším, proč chceš instalovat právě Ubuntu? Bude to totiž totéž, jen balíčkovací systém bude jiný. Být tebou začnu se orientovat v SuSE a až něco o linuxu pochytíš, začni ev. uvažovat o změně distribuce. Takhle z plně funkčního systému sice možná přejdeš na Ubuntu, ale můžeš mít problém s rozchozením periferií, což se ti při tvé neznalosti systému nemusí podařit. Výsledně pak budeš z linuxu jen otrávenej.  :(

Karel R

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 27 Července 2010, 08:00:41 »
Já jsem z linuxu právě otrávenej už teď. Bylo mi doporučeno, ať přejdu na Ubuntu, že je to uživatelsky přátelštější. Ale jestli je to v podstatě to samý, tak si asi nainstaluju windows. Nemám moc čas se učit něco novýho, navíc používám pc jen jako běžný uživatel

jmp

• Host
« Odpověď #10 kdy: 27 Července 2010, 08:45:26 »
Já jsem z linuxu právě otrávenej už teď. Bylo mi doporučeno, ať přejdu na Ubuntu, že je to uživatelsky přátelštější. Ale jestli je to v podstatě to samý, tak si asi nainstaluju windows. Nemám moc čas se učit něco novýho, navíc používám pc jen jako běžný uživatel
pak se opravdu nemusite s linuxem trapit - proc taky?
takhle budete jen prubezne nastvany, protoze "to nefunguje" tak, jak jste zvykly a to nepomuze ani Vam ani nikomu jinemu - proste dal pouzivejte windows...

pokud si vsak budete chtit v budoucnu rozsirit obzory, tak vemte na vedomi, ze tohle je proste jiny os - jinak se chova a jinak se ovlada a je treba tomu neco casu a usili venovat, aby se s nim clovek alespon trochu seznamil a pak uz to zdaleka neni takove trapeni (navic je tu i skupina pomerne schopnych lidi ochotnych pomoci s konkretnim problemem, pokud nejaky nastane).

crowack

• Aktivní člen
  • *
  • Poor willage boy
« Odpověď #11 kdy: 27 Července 2010, 10:15:22 »
Tady máte vše na stříbrném podnose, o takové podpoře si může m$ nechat zdát...nicméně kde není vůle...
Linux totiž není zadarmo, platí se "učením"...je mi proto jasné, že některé části populace je spíše zatěžko něco nastudovat, než vypláznout 4000 za něco, co se stejně bude muset učit (7 nejsou stejné jako XP... :D)

compaq

• Závislák
« Odpověď #12 kdy: 27 Července 2010, 10:34:34 »
Učení mi z principu nevadí, ale nehodlám se kvůli Ubuntu zabývat OS do smrti. Mám Ubuntu 3 roky a štve mě, když s každou novou distribucí se znovu musím učit, jak se nastavuje grub (grub2, grub3...), jak se zprovozňuje wifina, jak se nastavuji jiná přihlašovací obrazovka apod. Nejde zde o to "na to přijít", ale vygooglit si vždy nějaké záplaty a náhradní řešení...

Myslím si, že to jsou vědomosti pro život úplně k ničemu, neboť platí většinou jen do vydání dalšího distra. K čemu vám je znalost, jak například z paměti zprovoznit wifi broadcom XXL na notebooku XXY, když to budete dělat 1-2x v životě. (pokud nepracujete jako dealer notebooků s ubuntu).

Je to pouze koníček...

Mám pro něj pochopení, ale světonázor bych z toho nedělal...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.