Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Instalace na jiný oddíl  (Přečteno 1012 krát)

rada

• Návštěvník
Instalace na jiný oddíl
« kdy: 28 Července 2010, 14:58:16 »
Ahoj,
chci si zase po case nainstalovat Ubuntu a vyhradil jsem si pro nej oddil o velikosti 100GB.
Mam dva disky, 750GB a 160GB.
160, je rozdelena na C a D ... kde na C je windows a na D bych chtel mit ubuntu.
Kdyz chci provest instalaci Ubuntu 10.04 "Lucid Lynx", zobrazi se mi na vyber pouze HDD misto diskovycho oddilu. Timpadem, kdyz vyberu 160tku, tak mi to vypise ze bude smazan windows, ktery chci zachovat.
Proto se ptam, existuje nejaka moznost jak ubuntu nainstalovat na jediny diskovy oddil? Pokud ano, jak?

Predem dekuji za odpoved.

mosqa

• Stálý člen
  • **
AMD Athlon X2 4850e; GIGABYTE MA78GM-DS2H; IGP ATI HD3200; 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 KINGSTON BOX; WD 6400AAKS; SAMSUNG SpinPoint F1 HD322HJ; SAMSUNG SH-S223F SATA; squeezy

rada

• Návštěvník
Re: Instalace na jiný oddíl
« Odpověď #2 kdy: 28 Července 2010, 15:08:44 »
To jsem si prave cetl, ale moc mi to neni jasne, jak muzu neco zmensit kdyz uz ten oddil vytvoreny mam.Nepotrebuji nic zmensovat, jenom upravit tak, aby tam byla diskova struktura pro Ubuntu. Nebo mam rozdelene oddily spojit do jednoho? A nasledne pak zmensit o tech 100GB?To je pak ale stejne, jako kdybych zvolil "nainstalovat Ubuntu vedle již stávajícího operačního systému"
Nebo se mylim?

radin

• Host
« Odpověď #3 kdy: 29 Července 2010, 21:12:30 »
Jak píšeš. Není třeba nic zmenšovat, pouze vyber ruční rozdělení (pokud dáš "nainstalovat vedle...", nemá na disku místo, protože máš vytvořený "D:"), pak nejprve zrušíš oddíl 100GB (původně D:) a na jeho místě vytvoříš nové oddíly pro / (ext4) a swap (alespoň o velikosti fyzické RAM). Výsledek vidíš v návodu na wiki na posledním obrázku Kroku 5. Všimni si, že oddíl s widlema se NEFORMÁTUJE, takže o ně nepřijdeš. SWAP se formátuje automaticky a widle se přidají do GRUBu samy.

rada

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 31 Července 2010, 18:54:50 »
Vyreseno, dekuji moc za ochotu a pomoc.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.